Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/06/2016
Arhiva Zile si Nopti

Poiana Brașov, destinație de vacanță de aproape 600 de ani

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Poiana Brașov, destinație de vacanță de aproape 600 de ani Share Poiana Brașov, destinație de vacanță de aproape 600 de ani


1020 de metri, la această altitudine, unde aerul este astăzi mai curat, se află Stațiunea Poiana Brașov, cu o istorie interesantă. Pașii spre destinația de vacanță de astăzi au fost făcuți cu mulți, mulți ani în urmă. Scurta incursiune istorică ne impune să ne întoarcem la începuturi, cel puțin la cele despre care s-a scris cu penița.

Prima atestare documentară a regiunii Poiana Brașov datează din anul 1427, când păşunea Polyan era disputată între locuitorii comunei Cristian şi cei ai Braşovului, iar pământul a fost acordat de judecător brașovenilor. În același an s-a scris pe pergamente și despre prima excursie românească ce a avut loc pe Drumul Vechi, din Şchei până în Poiană, în ziua de 14 iunie. Iată că s-au împlinit 589 de ani de când brașovenii urcă în Poiană, iar asta doar pe hârtie.

Încă din anii 1600 elevii de la Honterus făceau botezul bobocilor, în luna august în Poiana Brașov. 200 de ani mai târziu, în 1807, inginerul Maetz Karoly a realizat harta pajiștilor din stațiunea de astăzi. Prima atestare documentară a schiorilor care au coborât Postăvaru datează din 1895. De altfel, atunci se consideră că a fost înființată oficial Poiana Brașov.

Prima cabană a fost construită în 1904, în apropierea actualei Cabane Căprioara, iar cea de-a doua chiar pe locul actualei vile Ruia. In 1906, Poiana Brașov a devenit stațiune turistică de ski și doar trei ani mai târziu a avut loc prima Competiție de Ski din România, pe traseul actualului Drum al Poienei.

În 1951, când Poiana Brașov se numea Poiana Stalin, au fost organizate jocurile  Mondiale Universitare de iarnă. Peste 400 de studenți din 23 de țări participau la cea de-a IX-a ediție a competiției ce mai era cunoscută sub numele de „Universiada”. Atunci a fost construit primul Centru Sportiv ce cuprindea un patinoar, primul teleferic Poiana-Postăvarul cu o lungime de 2.600 m, o trambulină pentru sărituri cu schiurile cu punctul de construcție la 85 m, mai multe pârtii de schi, dar și o pârtie de bob cu o lungime de 1.640 m.

România a cucerit în cadrul Universiadei de iarnă cinci medalii, din care una de aur, obținută de schiorul brașovean Mihai Bâră, la slalom special băieți, trei de argint și una de bronz.

Încă din timpurile vechi, Poiana Brașov a fost considerată o destinație de vacanță de lux, dar era recomandată şi ca staţiune de tratament pentru persoanele care sufereau de boli ale aparatului respirator, anemii sau boli endocrine.

În jur de 120 de zile pe an găsim zăpadă în Poiana Brașov, iar media temperaturii în iulie este de 14,50 grade C, pe când în ianuarie este de -50 grade C. Pârtiile din Poiană au devenit celebre și peste hotare, astfel că vedetele de la Hollywood Jude Law, Renee Zellweger și Nicole Kidman au vizitat stațiunea când s-au aflat în România la filmările peliculei „Cold Mountain”.

Și în această vară Poiana Brașov va fi destinație de distracție, pentru că noul Centru de Agrement ar urma să fie gata la finalul lunii iunie 2016. Astfel, în această vară vom putea merge în Poiană la bowling, la biliard sau minibowling. Sala va deține jocuri pentru copii, jocuri electronice, simulatoare, mese de minihochei, minifotbal şi minibaschet. Centrul deține și o sală de căţărare, de 250 de metri pătraţi, cu pereţi de escaladă cu trei tipuri de dificultate, dar şi o sală de minigolf.

S-a schimbat mult Poiana Brașov în cei 589 de ani trecuți de când un judecător a hotărât că o pășune de aici trebuia să fie în proprietatea brașovenilor. Astăzi e un loc al vacanțelor cu pretenții, dar și al pasionaților de mountain bike, al celor care vor relaxare la spa, dar și al celor care vor doar să admire apusul de la înălțime. Poiana Brașov e destinația preferată a turiștilor, dar mândria brașovenilor…

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută