CE NE PLACE/ CE NU NE PLACE la Galați, Brăila, Focșani

CE NE PLACE

Galați

1. După un mandat în care abia se scria/vorbea despre ce mișcă prin Galați, și chiar s-au schimbat multe în bine în legislatura trecută, ne-am trezit cu un primar care postează aproape zilnic, inclusiv din toiul audiențelor ținute săptămânal. Deși se spune că un om politic este mereu în campanie electorală, n-ai cum să nu apreciezi secvențele prin care ni se demonstrează că Galațiul nu stă pe loc.

2. Redus la tăcere de mai bine de zece ani, muntele de zgură și metal din vestul urbei nu mai scoate fumul de altă dată. Combinatul siderurgic, ca revers al medaliei, nu mai ține ocupată muncitorimea dunăreană, ca în anii 90, dar măcar putem respira alt aer. În noua epocă a Galațiului, am putut zări copaci verzi cu adevărat și păsări care, surpriză, nu mai tușesc.

3. Mai toată România a gustat cu surprindere imaginile Galațiului care și-a cerut respectată democrația câștigată în decembrie 89. Cândva un oraș eminamente roșu, fostul Porto Franco s-a scuturat și a trimis în stradă, zile la rând, mii de oameni liberi, convinși că numai protestând civilizat le pot garanta urmașilor un trai demn. E imaginea mult îmbunătățită a unei comunități importante din România.

Brăila

4. Sursă de sănătate, resortul Lacu Sărat este o binecuvântare nu numai pentru brăileni, dar și pentru gălățeni sau focșăneni. N-ai nevoie de bilete de avion, nu-ți trebuie vreun împrumut la bancă și nici nu poți merge cu secretara pe malul acestui obiectiv. Ești foarte aproape de casă, deci te poți găsi pe plajă cu vecinii sau chiar cu soacra, venită la băi cu nămol pentru a-și vindeca reumatismul.

Focșani

5. Despre Festivalul de Blues de la Focșani, care anul acesta va atinge a doua ediție, am văzut rânduri frumoase în media națională, nu numai în cea care monitorizează județul Vrancea. Moldova respiră și Blues, or asta n-are cum să nu miște. 

CE NU NE PLACE 

Galați

1. Trântite din condei, parcă fără niciun studiu de fezabilitate, rutele cu dublă linie continuă de pe Drumul de Centură și de pe Bulevardul George Coșbuc sunt mostre de cum nu trebuie să strici lucrurile bune dintr-o localitate. Ca să parchezi la Păpădie, venind dinspre Patinoar, ai nevoie de încă jumătate de kilometru parcurs, pe la sensul giratoriu de la Centrul de Transfuzii. Mare Dislike, mare de tot!

2. Ne-am săturat să tot pomenim găurile care apar ca ciupercile după ploaie în impozantul mal al Falezei Superioare a Dunării. E funny să vizitezi Falezogaura, să faci fotogra i până la epuizarea bateriei smartphone-ului, însă ce ne-om face, God help us, în ziua în care deschiderea ar greu de reprodus în cuvinte? Ptiu, mai bine scriam despre mărțișoare...

3.  Nu vi se pare că alarma Ambulanțelor se aude fără oprire în acest oraș? Pare că trăim într-o eternă zonă de con ict, că frontul e la doi pași de noi... Ar absurd, consider, să solicit atenuarea sunetelor morbide, așadar rămânem doar cu această constatare, că zilnic se petrec lucruri care nu reclamă debușonarea unei sticle de vin.

Brăila

4. Cartierul Brăilița a fost nominalizat într-un top național al celor mai nesigure zone. Cam în aceeași categorie se situa acum douăzeci de ani și cartierul Aviației din Galați, un colț de city prin care noaptea este mai bine să nu te aventurezi. Desigur, nu ne rămâne decât să sperăm că realizatorii acestui studiu sunt prea pretențioși pentru era în care trăim și ne plătim datoriile.

Focșani

5. Proiectul de amenajare a Crângului Petrești, pentru care Consiliul Județean Vrancea a pierdut nanțarea europeană, va declarat nefuncționalde către Guvern. Minusul este răsunător și dureros pentru focșăneni – x 3 milioane de euro, fonduri europene.