Încotro??

În urma protestelor cauzate de nemulţumirile provocate în rândul populaţiei de către anumite decizii luate în plan politic de conducătorii ţării, reapare în vieţile noastreo întrebare extrem de controversată: „Merită sau nu să mai rămânem în România?”.

Părerile sunt împărţite, iar luând în considerare motivele fiecărui român ce răspunde la această întrebare putem spune că, orice răspuns este unul corect şi pertinent. Însă aici vreau să vorbesc despre generaţia născută dupa 1989, o generaţie care nu a trăit nici măcar o zi, în era comunistă. Este adevărat că, urmărind atent mişcarea rotiţelor sistemului, primul impuls al unui om raţional ar cumpărarea unui bilet de avion dus spre Vest, acolo unde, cel puţin în teorie lucrurile funcţionează normal, într-o exemplară democraţie.

Soluţia nu este una uşoară, pentru că istoric vorbind noi ca români nu am fost niciodată o naţiune aventurieră, cu dorinţe expansioniste, astfel că cetăţenii acestei ţări îşi găsesc de cele mai multe ori fericirea pe pământurile natale înconjuraţi fiind de locurile şi oamenii cu care au crescut. Cu toate acestea numărul românilor ce trăiesc peste hotare este dureros de mare, luând în considerare faptul că marea lor majoritate au părăsit România în căutarea unei vieţi mai bune şi nu din dorinţa de a explora noi teritorii. Tineri, bătrâni, studenţi, muncitori necalificaţi, antrenprenori, toate aceste categorii de români pot regăsite pe toată suprafaţa globului pământesc, din Italia şi până în Australia, românii pleacă în speranţa că ţara unde vor ateriza le va oferi ceea ce România nu poate şi probabil nici nu va putea prea curând. Răs- punsul lor la întrebarea „Merită să rămânem sau nu?” este clar şi de înteles.

Şi totuşi cum rămâne cu oamenii ce aleg să trăiască în România? Despre acest subiect, dragi prieteni, vom discuta în numărul următor..Până atunci eu sper să vă mai găsesc prin preajmă, citind Zile şi Nopţi şi servind cafeaua de dimineaţă sau ceaiul de seară în locaţiile recomandate de noi. Vă salut cu drag!