Interviu cu Petra Acker

Cântăreața a avut un concert în barul Tipografia din Brașov și am profitat de ocazie ca să o întrebăm despre primul album la care lucrează. Când lansează materialul, ce alte proiecte pregătește și ce părere are despre publicul de la Brașov, Petra ne-a dezvăluit în interviu.

Începi un nou proiect muzical în formula solo acustic, „Music for your soul”. Oferă-ne mai multe detalii despre acesta. Cum a luat naștere?

N-am mai cântat în acest context și nici într-un proiect solo. E ceva foarte nou pentru mine. S-a întâmplat totul în compania prietenilor, la focuri de tabără... și oamenii au fost de fiecare dată foarte atinși de muzica mea. A durat puțin până să pricep că am ceva de zis. În vara lui 2015 trebuia să cânt la un festival la Întorsura Buzăului și toți colegii mei erau ocupați cu alte proiecte. M-am gândit, ce să fac, renunț sau merg cu chitara? Am mers până la urmă și a ieșit un super show, oamenii dansau, la final vreo 50 de persoane s-au urcat pe scenă ca să facem poze de grup. A fost mind-blowing. Așa că recent am zis să preiau idea, poate le place și altora.

Interacțiunea pe care o ai cu publicul la concerte te face să fii aproape de oameni. Eu am simțit că îmi cântă o prietenă. Se simte o conexiune diferită față de un concert clasic.

Acesta este marele avantaj al acestui proiect, că pot să interacționez cu oamenii pe moment, atmosfera este foarte lejeră, publicul se simte implicat în concert.

Ai mai spus că muzica este felul în care îți poți explora sinele. Cântecele tale sunt despre tine?

Din câte am observat, oamenilor le place să audă de la un artist ceva ce au trăit și ei. Piesele mele vorbesc despre niște trăiri personale, eu îmi vorbesc mie în aceste piese. Am observat că oamenii rezonează cu asta.

E ca și cum le dai sfaturi.

Sunt sfaturi în principal pentru mine, dar dacă ajută și pe altcineva e cu atât mai bine. Pe mine muzica m-a ajutat tot timpul.

Te pregătești de lansarea primului tău album. Știm că va conține piese compuse de Billy Taylor. Ce-ar mai fi de aflat?

În mai sau iunie o să fie gata. Billy Taylor a scris un song-book întreg, vreo 60, 70 de piese pentru vocaliști. 80% dintre ele n-au fost cântate niciodată. Am o cunoștință, un pianist cu care am cântat în Viena și care are un publishing house în New York. În beciul acestei case a găsit song-book-ul. S-a gândit la mine și așa am ajuns să facem albumul. Am înregistrat cu Steven Reich (De), Jimmy Madison (NYC) și Dmitri Kolesnik (Rus). Jimmy Madison este un toboșar absolut incredibil, a cântat cu toți oamenii care au făcut vreodată jazz, de la Miles Davis, James Brown, Nina Simone până la Billie Holiday.

O să promovați albumul și în România?

În principal îl vom promova în Germania și Austria, planul este să străbatem puțin Europa cu acest album. Mi-ar face mare plăcere să-l lansăm și în România dacă este interes și sunt oameni deschiși.

 

Brașovenii te vor putea întâlni pe 25 martie și la un Workshop de Improvizație prin ritm, voce și dans. Cui se adresează și ce vor învăța participanții?

Se adresează persoanelor între 8 și 90 de ani, care au mobilitate, care pot dansa și sunt deschiși să facă lucruri spontane.

Oamenii vor învăța o tehnică de cântat în grup, un lider improvizează și ceilalți îl urmează. Workshop-ul acesta aduce foarte multă bucurie oamenilor. Vor cânta, vor dansa și vor uita de griji. Oamenii își vor descoperi limitele, își vor antrena spontaneitatea, vor învăța cum să se simtă în largul lor cu ei înşişi și cu cei din jur.

Brașov Jazz and Blues Festival al fost desemnat Proiectul Muzical al Anului la Premiile Anului 2016 în Cultură la Brașov. Și tu ai cântat la sesiunile de Jamming. Cum s-a văzut festivalul de pe scenă, din perspectiva de invitat? Votul brașovenilor ne face să credem că lor le-a plăcut.

Am fost surprinsă, au reușit să adune atât de mulți spectatori și m-am bucurat enorm. Înseamnă că oamenii chiar vor să asculte jazz. Poate e mai puțin jazz la Brașov decât își doresc spectatorii. Sper ca festivalul să aducă o creștere a conștiinței autorităților față de acest gen de muzică.

Ce îți place cel mai tare la Brașov? Dar la publicul de aici?

În Brașov îmi place cel mai mult această familiaritate pe care o am cu publicul. Cam aproape în orice loc merg găsesc un public foarte special, simt că vorbesc cu prietenii. Brașovenii au un farmec anume. Este multă cultură în aer la Brașov, și am mereu impresia că oamenii mă înțeleg aici. Uneori, în alte orașe, durează puțin până ajungem la înțelegerea aceasta, dar în Brașov din start rezonăm. În oraș și pe scenă mă simt acasă. 

Interviu realizat de Theodora Ștefan