Rețeta săptămânii: Cozonac Rawmânesc

Știi cât îți ia să faci un cozonac?... Nu ai de unde să știi, pentru că de regulă îl face mama ta, dar ia cam o jumătate bună de zi. Ce-ar fi să o surprinzi de Paștele ăsta și să faci tu un cozonac repede repejor, fără zahăr, fără făină albă, fără frământare și fără să riști să îl arzi când îl coci. Da, ăsta îți iese chiar și ție, e atât de simplu de făcut! Unde nu mai pui că are un gust impecabil de cozonac veritabil, doar că mult mai sănătos și cu efort aproape 0.

 

Ingrediente blat:

- 300g fulgi de ovăz

- 200g curmale hidratate

- 60g unt de cocos

- 2 linguri mac

Ingrediente umplutură:

- 200g nucă măcinată

- 100g curmale hidratate

- 60g unt de cocos

- 100g miere

- 5g cacao

- 1 păstaie de vanilie

- 1 lingură stafide

- 10 buc caju

Preparare:

Fulgii de ovăz îi facem praf și pulbere la râșnița de cafea, iar curmalele hidratate le transformăm în gem, cu blenderul. Le amestecăm pe ambele cu untul de cocos, iar cu ajutorul unei folii, întindem cu sucitorul compoziția pe un suport de lemn îmbrăcat și el în folie. O lăsăm apoi la frigider 1 oră jumătate. Între timp ne ocupăm de umplutură: amestecăm nuca, curmalele făcute gem, untul de cocos, mierea, 1 linguriță de cacao și conținutul unei păstăi de vanilie. Întindem frumos umplutura peste blat și mai băgăm la frigider cam 30 min, apoi așezăm deasupra stafide și caju și rulăm cozonacul cu ajutorul foliei pe care a fost întins. Pe o altă folie punem mac și rulăm prin el mărețul cozonac. Îl băgăm la congelator vreo 30 minute, după care îl feliem frumos și îl scoatem la înaintare.