Acquarello: Scrumbie cu spanac

Acquarello

Scrumbie cu spanac

 

Fără îndioală, la Dunărea de Jos simbolul culinar al primăverii este scrumbia. În clipa în care începe să urce pe Dunăre și își face apariția în apele teritoriale ale Galațiului sau Brăilei, devine centrul atenției întregii comunități. Apogeul este atins de sărbătoarea Floriilor. Atunci, orice casă de dunărean cumsecade are deasupra ușii crenguțe de salcie și dincolo de ea, miros dulce de scrumbie preparată în fel și chip. Zilele astea am încercat un inventar al rețetelor cu scrumbie, pe care le-am mâncat sau de care doar am citit.

Restaurante București

Am întâlnit scrumbie în asociere cu cartofi preparați în diverse feluri, cu orez, cu ceapă, cu sparanghel (un fel de fiță culinară), cu roșii coapte, cu andivă caramelizată (altă fiță), cu sfeclă (asta este o salată ce are și morcov, vă dau link-ul dacă sunteți la dietă), cu ciuperci din conservă sau de pădure, cu amestec chinezesc din pungă (fusion de fusion, tată!), cu varză murată, cu ouă (un fel de salată orientală, dar cu scrumbie sărată în loc de cartofi) și chiar pateu de scrumbie cu brânză de vaci și nuci. Se vede treaba că și la acest capitol imaginația bucătarilor nu are limite. La restaurantul Acquarello responsabil cu imaginația în bucătărie este chef Gigi, cel care a conceput special pentru acest sezon un preparat fără cusur: scrumbie cu spanac. Primăvară la superlativ în farfurie și pe cerul palatin!