Renumitul autor german Wladimir Kaminer, în premieră la Cluj

Lectură publică, film, party

WladimirKaminer ”în privat rus, de profesie scriitor german” este un adevărat fenomen al literaturii contemporane germane. Născut în 1967 în Moscova, Kaminer a studiat dramaturgie în Uniunea Sovietică, apoi a emigrat în 1990 în Germania și a revigorat scena underground a Berlinului. Cu romanul său de debut, Russendisko, Kaminer a reușit ca nimeni altul să schițeze într-un mod foarte șarmant viața în Berlinul multicultural al anilor ‘90. În acest spirit, fondează împreună cu Yuriy Gurzhy– membru al trupei berlineze Rotfront - o serie de petreceri numită Russendisko în localul Kaffee Burger.

Autorul se va afla pentru prima dată la Cluj-Napoca, la invitația Centrului Cultural German,și va citi din cartea sa Russendisko, tradusă și în limba română. Cartea este o colecție de povestiri scrise cu umor și onestitate, despre viața unui tânăr emigrant rus în capitala Germaniei la începutul anilor ‘90: Berlinul este înfățișat ca un oraș haotic, plin de surprize și de personaje captivante, un loc în care ”în anumite circumstanțe poți trăi paralel mai multe vieți”. Până în anul 2012, Russendisko a fost vândută în peste 1,3 milioane de exemplare și rămâne cea mai celebră carte a lui Kaminer din cele peste 20 de opere ale sale.

În prezența sa va fi proiectat filmul ecranizat după această carte, realizat în 2012 de regizorul Oliver Ziegenbalg. Publicul estea poi invitat în Flying Circus să danseze la DJ set-ul lui Kaminer, un ”Russendisko” autentic. Sound-ul lui Kaminer reunește Vestul și Estul, fiind un mix de balcan beat, muzică rusească alternativă și tot ceea ce este dansant și sună a nopți albe cu multă vodcă. Renumit ca autor carismatic și comic, Kaminer asigură mereu o atmosferă deosebit de amuzantă la party-urile sale.

 

Serie de filme ”Literatur& Popcorn”

Evenimentele cu Wladimir Kaminer fac parte din seria de filme Literatur& Popcorn, organizată de Centrul Cultural German, care reunește ecranizări ale literaturii germane contemporane. În ultimii ani filmul german a înregistrat un mare succes atât pe plan național cât și internațional cu astfel de producții. Cele cinci filme selecționate, care – precum cărțile pe care le au la bază – au apărut după anul 2000. De la satiră la dramă și până la road movie, publicul va găsi filme pe toate gusturile – un numitor comun fiind faptul că toate sunt ecranizări ale unor opere germane celebre și intens dezbătute, unele chiar controverse.

Intrarea este liberă la toate evenimentele. Filmele sunt în germană cu subtitrări în engleză.

Detalii despre filme: www.kulturzentrum-klausenburg.ro

 

Program

11.04.2017 | Cinema Victoria
18:00 - Emma’s Bliss
20:00 - The Have-Nots 

12.04.2017 | Cinema Victoria
18:00 - Goodbye Berlin
20:00 - Look Who’s Back

13.04.2017 | Casa TIFF
18:00 - LecturăpublicăWladimirKaminer

13.04.2017 | Flying Circus 
21:00 - Film: Russendisko
23:00 - DJ-Set: WladimirKaminer