Tradiții cu ouă roșii

Știm că în coșul cu ouă de Paște culorile variază însă constantă și predominantă rămâne cea roșie. Dar cum s-a ajuns tocmai la aceasta? Facem o incursiune în legendele timpului și aflăm ce s-a întâmplat.

Se spune că în noaptea de Învierii Domnului, Pilat fusese invitat la o petrecere. Acesta ţinea în mâna un ou. În acel moment a intrat în sala de petreceri un centurion şi a strigat că „Hristos a Înviat!”. Legenda ouălor roşii spune că la auzul veştii, Pilat a spus ironic că Iisus va învia în momentul în care oul pe care îl ţinea în mâna se va înroşi. Imediat, oul a căpătat culoarea roşie. Din acel moment fiecare creştin ciocneşte în ziua de Paşte ouă roşii. 

Cea mai răspândită legendă povesteşte că Maică Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a pus coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picură din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroşit, a spus celor de faţă: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi". O altă varianta a acestei povestiri spune că Fecioara Maria venind să-şi vadă Fiul răstignit, i-a adus ouă, care s-au însângerat şi înroşit sub cruce, de durere.

Una dintre legende spune că, atunci când Iisus a fost bătut cu pietre, pietrele care îl atingeau s-au transformat în ouă roşii.

Altă legendă relatează că după ce Iisus a fost răstignit, cărturarii saducei şi rabinii farisei au făcut un ospăţ de bucurie. Unul dintre ei a spus: "Când va învia cocoşul pe care-l mâncăm şi ouăle fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Iisus", însă nici nu şi-a terminat acela spusele şi ouăle s-au şi făcut roşii, iar cocoşul a început să bată din aripi.

Oricare ar fi legenda şi povestea ce ţi se potriveşte, ele rămân un simbol al Paştelui. Mai mult, oul roșu se regăsește și in desene animate. Te-am făcut curios? Uită-te la video-ul de mai jos.