Rețeta săptămânii: Fasole afumată

Rețetă oferită de Beneka.

Fasolea cu afumătură este unul dintre preparatele preferate ale românilor. Dar știm cu toții că nu ar câștiga premiul pentru cea mai sănătoasă mâncare, de fapt, nici măcar nu s-ar califica în concurs. Există însă metode pentru a obține acel gust afumat, care ne place atât de mult și fără să folosim carne afumată. Una dintre aceste metode o reprezintă ceaiul afumat Lapsang Souchong, care îi conferă gustul specific, dar ne scutește ficatul de efortul pe care trebuie să îl depună în pocesul de detoxifiere „post fasole”. Poftă mare!

Ingrediente pentru 5 porții:

- 1 kg fasole uscată

- 1 ceapă mare

- 2 morcovi

- 300 ml suc de roșii

- sare, piper

- boia dulce

- 1,5 litri ceai afumat Lapsang Souchong

- câteva crenguțe de cimbru uscat

 

Preparare:

Fasolea o punem la hidratat peste noapte în multă apă. A doua zi, tocăm ceapa și morcovii și le punem la „călit” în apă, timp de 5-7 minute. Adăugăm fasolea și apă cât să o cuprindă bine, apoi o lăsăm la foc mic, până fierbe și se evaporă aproape complet apa. Punem sucul de roșii și condimentăm după plac, cu sare, piper și boia dulce. Preparăm un litru și jumătate de ceai afumat Lapsang Souchong (îl găsești mai mult la ceainării, mai puțin în supermarket) și îl turnăm peste fasole. După ce a scăzut bine și este fiartă, închidem focul iar când s-a răcit puțin, introducem crenguțele de cimbru și le lăsăm în fasole cam 15 minute, după care le scoatem.

 

➡ VEZI AICI TOATE REȚETELE SĂPTĂMÂNII by Beneka Nutrition