Interviu cu Adam Melinda, coordonatoarea programului de activitati pentru copii in timpul spectacolelor la Teatrul National Targu-Mures

„SUNT O MAMĂ CU PROGRAM DE 24 DE ORE"

Începând cu luna mai, oferim supravegherea copiilor, în timp ce părinții lor vizionează spectacole la Teatrul Național Târgu-Mureș.

Programul de supraveghere al copiilor este disponibil începând cu data de 4 mai 2017, cu ocazia premierei spectacolului BULGAKOV 17. Supravegherea va avea loc în incinta Teatrului pentru Copii și Tineret Ariel, aflat în apropierea Teatrului Național Târgu-Mureș.

Despre detaliile proiectului am întrebat-o pe coordonatoarea programului Melinda ADAM, păpușara Teatrului Ariel.

 

Ca profesie de bază ți-ai ales actoria de păpuși. Cum s-a întâmplat asta?

Sunt păpușară de fapt de trei ani. Decizia s-a făcut în urma unei căutări îndelungate.

Până la vârsta de douăzeci și nouă de ani, profesia mea de bază era ”doar” de a fi mamă, ceea ce m-a învățat multe: de la soluții spontane, până la tehnici de supraviețuire.  Atunci însă când am început să mă descurc mai cu ușurință, mi-a apărut dorința de a folosi talentele mele personale. Vroiam să mă ocup cu ceva productiv. Ceea ce știam sigur e că iubesc copiii, dar nu m-am gândit la actorie sub nici o formă: aș fi preferat să fiu psiholog de copii sau profesoară de dans, dar am crezut că  timpul a trecut deja. Într-o dimineață m-am trezit cu numele de Universitatea de Arte Târgu-Mureș răsunând în capul meu. L-am fi auzit undeva, mă gândeam. În timpul zilei mi-a mai venit în minte de câteva ori, asta nu poate fi o coincidență, îmi ziceam. Așa că, peste câteva zile m-am dus pe strada Köteles, să văd ce se întâmplă acolo. M-am dus fără încredere, dar totuși m-am înscris și am intrat la admitere, astfel am terminat păpușeria-marionete la secția română. În anul doi mi s-a întâmplat ceva foarte frumos: am fost chemată la Ariel să joc. De atunci sunt angajată acolo.

Ce fel de experiențe de lucru ai cu copiii?

Sunt o mamă cu program de 24 de ore. Fetița mea are acum șase ani. La facultate am făcut și modulul pedagogic, iar de un an lucrez la Asociația ProVision unde sunt educatoare și ne ocupăm cu copiii cu situații sociale nefavorabile.

De unde ți-a venit ideea de a organiza grupul acesta de supreveghere în timpul spectacolelor?

A fost de fapt ideea domnului director Gavril Cadariu ca să organizăm un club pentru copii aici în Ariel, fiindcă în alte teatre pentru copii există deja așa ceva și are și succes. Știind că mie îmi place tare mult să lucrez cu copiii, el s-a gândit la mine. Teatrul Național era interesat ca părinții-spectatori să aibă un loc sigur unde să își poate lăsa copiii în timpul spectacolelor. O idee s-a născut din cealaltă...

Ce trebuie știut despre programul de supraveghere?

Sunt primiți copiii între 3-12 de ani. Îi aștept la Teatrul Ariel cu o jumătate de oră înaintea începerii spectacolului. Durata activităților variază în funcție de durata spectacolului.

Activitățile au loc în mansarda Teatrului Ariel, în fosta Librărie Gong, un spațiu prietenos și plăcut, dezvoltat pentru primirea celor mici.

Ce fel de activități veți avea cu copiii?

Scopul meu este că pe lângă lucrul manual, citirea sau jocul liber, copiii să se dezvolte creativ dar să se și distreze.

Vom lucra cu caiete de exerciții, atât în limba română, cât și în limba maghiară, care dezvoltă capacitățile lor. Preferința mea personală este ca pe lângă ce văd copiii la televizor, pe internet, să-i stimulez spre a citi, să îi aduc mai aproape de lumea basmelor, a cărților sau chiar a pieselor de teatru. De aceea vom citi basme împreună, împărțite pe roluri pe care le și interpretăm, vor avea posibilitatea de a-și exprima părerea, de a ghici continuarea, a găsi poveștilor un alt sfârșit, sau de a născoci o poveste cu totul nouă din câteva cuvinte, poze, desene.

Va fi și lucru manual pentru dezvoltarea preciziei manuale și a creativității, și desigur: vom pregăti și păpuși.

Am pregătit activități care corespund fiecărei vârste, de la cel mai mic la cel mai mare. Cu cei mari, de exemplu, aș vrea să facem niște exerciții de improvizație.

Aș vrea ca totul să fie cât mai practic și desigur, sunt deschisă la orice idee, sugestie, cerere.

Ce trebuie să aducă copiii cu ei?

Pe ei înșiși. Vom avea totul la dispoziție. Sigur, pot să-și aducă cartea preferată de povești.  

Cum se poate înscrie?

Este important ca părinții să mă anunțe de prezența copilului cu cel puțin o zi înainte de spectacolul respectiv. Prezența ideală este de 10-12 copii – în ordinea înscrierii.  Supravegherea se va ține și numai cu trei copii, pentru că părinții lor contează pe spectacol și pe supraveghere. Ca părinte, știu ce înseamnă să am posibilitatea de a ieși în oraș fiind sigură că am cu cine să-mi las copilul. Noi ne asumăm responsabilitatea. Prima întrebare a părinților este dacă, pe lângă pregătirea și experiența educatoarei, aceasta își asumă responsabilitatea pentru acele două-trei ore. Asta aș întreba și eu. Noi ne-o asumăm.

Preluat de pe http://www.teatrunational.ro