Zilele Clujului 2017

Festivalul de suflet al clujenilor, care a devenit deja o tradiție în inima Transilvaniei și care dă viață orașului la fiecare sfârșit de mai, ajunge la cea de-a VII-a ediție! 

Zilele Clujului deschide sezonul marilor festivaluri clujene, aducând împreună toate categoriile de vârstă prin diversitatea evenimentelor din program.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
"Orașul se conectează" - tema ediției 2017 a Zilelor Clujului
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰

Municipiul Cluj-Napoca reunește oameni talentați, cu idei inovatoare, proiecte îndraznețe și rezultate pe măsură. Acestea fiind doar câteva elemente care ne-au adus mai aproape unii de alții, dar și de Europa. Pornind de la această premisă, tema ediției 2017 este "Clujul se conectează / Connectig Cluj" - o cupolă care permite multă creativitate, descoperire, schimbare și îmbinare.

Pe parcursul celor 7 ani, festivalul a crescut armonios, reușind să atingă un public extrem de larg și același timp, un standard de calitate ce reflectă orașul căreia îi este dedicat - conectat, creativ, dinamic, multicultural.

Elementul cheie al acestei evoluții a fost - și rămâne - implicarea comunității. An de an, din ce în ce mai multi clujeni, persoane de toate vârstele, ONG-uri, instituții și companii se alătură echipei Primariei și se implică în mod activ în crearea unui eveniment deosebit, al nostru.

Ediția de anul acesta va avea loc în perioada 25 - 28 mai 2017.

Eveniment Facebook aici
.

Tema ediției 2017, "Clujul se conectează", se încadrează deci în viziunea globală a festivalului și reprezintă o descriere ultra-sintetizată a "momentului" în care se află comunitatea clujeană:
  • Cluj-Napoca este inima Transilvaniei (The Heart of Transylvania este poziționarea utilizată în promovarea municipiului către turiști), al doilea cel mai mare oraș din România și municipiul care a cunoscut o dezvoltare incontestabilă în ultimii ani - Clujul se conectează la regiunea Transilvaniei și la România prin rolul cheie de pol de dezvoltare al țării;
  • Capitală Europeană a Tineretului în 2015, singurul municipiu cu creștere demografică în ultimii ani și care înregistrează anual mai multe nașteri decât decese, centru academic de tradiție, cu cca. 80.000 de studenți și o pătură de tineri profesioniști cu încredere în viitor, Clujul se conectează cu noile generații prin atenția pe care o acordă tinerilor pe toate palierele societății, prin investițiile care se fac pentru sectorul de tineret;
  • Clujul se conectează prin cultură cu trecutul și viitorul său, cu membrii comunității sale, cu Europa și lumea întreagă. Oraș finalist în competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, Cluj-Napoca mizează în continuare în dezvoltarea sa pe sectorul cultural și industriile creative, asumându-și implementarea programului cultural definit prin procesul de candidatură pentru acest titlu și continuarea sprijinirii sectorului non-guvernamental, a proiectelor culturale, sociale, creative, ce aduc plus-valoare comunității. Cluj-Napoca este, după București, orașul cu cea mai mare vitalitate culturală urbană din România, un centru al artelor (în special al artelor contemporane, dar nu numai) ce generează ecouri în lumea întreagă. 
  • De asemenea, caracterul multicultural al Clujului, care se reflectă în ceea ce este astăzi orașul, generează conexiuni speciale între comunitățiile   culturale diverse ce trăiesc la Cluj-Napoca și ilustrează ceea ce numim "arta de a trăi împreună". Totodată, caracterul multicultural conectează Clujul la comunitatea internațională, prin centrele culturale care activează aici, prin proiectele generate de comunitățile străine de la Cluj în toate domeniile, de la academic, cultural, social, tineret la zona de business etc. 
  • Cluj-Napoca este "cel mai prietenos oraș din Europa cu străinii" (conform unui studiu recent al Comisiei Europene) și înregistrează creșteri semnificative ale numărului de turiști an de an, deși nu este un oraș de profil turistic prin definiție. Clujul se conectează prin atractivitatea sa turistică pentru români și străini deopotrivă.    
  • În contextul în care vorbim despre o dinamică culturală aparte și despre atractivitate sporită pentru turiști, nu putem să nu menționăm faptul că Clujul se conectează prin festivalurile sale. Zilele Clujul dă practic startul sezonului marilor festivaluri clujene: TIFF, Comedy Cluj, Jazz in the Park, Electric Castle, Untold, Street Food Festival, Temps D'Images, Zilele Culturale Maghiare, Toamna Muzicală Clujeană - sunt doar câteva exemple de festivaluri de anvergură, născute la Cluj, devenite veritabile "branduri de Cluj" și care continuă să crească aici.  
  • Prin infrastructura sportivă a municipiului, investițiile și deschiderea către acest sector, Cluj-Napoca a găzduit în ultimii ani competiții sportive naționale și internaționale de cel mai înalt nivel, dintr-o gamă extrem de variată de sporturi. Numai în 2017, Clujul a fost gazda Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică (un eveniment istoric pentru România), a Campionatelor Europene de Karate, a primei etape din Campionatul European de Raliuri TER, a finalei Campionatului Național de Popice, a meciurilor naționalei României cu Danemarca și Chile, urmând să aibă loc la Cluj competiții precum Trofeul Carpați sau Eurobasket 2017 - Campionatul European de Baschet. Astfel, Clujul se conectează la comunitatea internațională a sportivilor și a iubitorilor de sport prin statutul pe care l-a câștigat, acela de veritabilă Capitală a Sportului. 
  • Cluj-Napoca își consolidează totodată poziționarea de hub al inovației, cercetării și IT-ului. Comunitatea ce activează în industria IT alimentează unul dintre cele mai puternice motoare de dezvoltare a municipiului, iar focusul pe ceea ce înseamnă inovare determină conectarea variatelor industrii în proiecte de viitor, locale și internaționale. În 2017, România va găzdui pentru prima dată, la Cluj-Napoca, evenimentul "Open Innovation 2.0" al Comisiei Europene, însă inovarea nu se rezumă la domeniul IT, ci ajunge în zone dintre cele mai variate, precum inovare socială, utilizarea tehnologiei pentru creșterea calității vieții clujenilor ș.a.m.d. Clujul se conectează deci prin inovare.