Interviu | HYPERA

Alexandra Stroea și Serban Vornicu au inițiat în Iași HYPERA - Iasi Students Hub, un concept care se conturează sub forma unui nou hub educațional dedicat în totalitate tinerilor, care configurează un cadru de lucru adaptat generațiilor viitoare.

Ce înseamnă mai exact acest hub pentru studenți?

HYPERA - Iași Students Hub este un proiect de antreprenoriat educațional local, prin care ne propunem să oferim tinerilor programe de dezvoltare și un viitor spațiu de co-working în Iași.

Ne dorim să știm pe zi ce trece mai mult, iar acest lucru se datorează faptului că trăim într-o eră a informației și suntem mereu conectați. După ce am revenit de la studii din Belgia, ne-am dat seama că vrem să creăm în Iași contextul util pentru generația de tineri care vin din urmă, o generație hyper-aware, pentru a-i da acesteia șansa de a arăta cât de multe are de oferit.

Ce vor gasi aici studenții?

Tinerii care fac parte din Generațiile Y și Z - cei născuți până în anul 1995, în prezent studenți sau proaspăt absolvenți, ori la începutul carierei lor - pun un accent mai mare pe felul în care arată și este amenajat locul în care lucrează sau își desfășoară activitățile profesionale. De aceea, lângă funcționalitatea practică pe care un birou trebuie să o îndeplinească, ei caută locuri în care să își poată dezvolta latura socială, în care să creeze noi conexiuni și în care să poate să își exprime creativitatea într-un mod autentic.

De aceea, pe lângă infrastructura academică de care studenții din Iași dispun la universitățile din care fac parte, un hub de acest gen este locul care vine ca un element complementar, în care studenții pot să își crească eficiența personală și în care vor putea da startul ideilor pe care le au, datorită programelor antreprenoriale și de dezvoltare pe care le vizualizăm pentru membrii HYPERA.

Care este diferența dintre o Asociație pentru studenți și acest hub?

HYPERA își propune să conecteze viziunile tinerilor într-o comunitate dinamică, prin intermediul unor acțiuni inovatoare, de aceea dorim să ne poziționăm ca un hub care pune în centrul activității sale studenții. Hubul pe care îl vizualizăm va veni în întâmpinarea a două dintre cele mai importante nevoi ale acestora: nevoia de apartenență, prin crearea unei comunități unite de studenți cu aceleași interese și nevoia de autorealizare, prin programele pe care le vom implementa și în care vom implica reprezentanți ai mediului de afaceri din Iași.

La HYPERA ne vom organiza cu o echipă permanentă de management, aspect diferit față de asociațiile studențești - unde majoritatea echipelor au mandate ciclice, de unul sau doi ani. Pentru a fi membru în hub, studenții își vor alege și vor plăti pentru unul din pachetele de lucru în spațiu care li se potrivește - pachete create în funcție de numărul de ore petrecute în hub și de beneficiile sau evenimentele pentru care optează.

În spațiul colaborativ pe care îl vom crea vrem să facilităm și întâlniri ale ONG-urilor și asociațiilor din Iași, într-un cadru relaxat și amenajat într-un stil caracteristic spațiilor de coworking - în care să promovăm importanța colaborării sau în care să sprijinim inițiativele individuale. De asemenea, HYPERA va oferi și contextul de socializare și de împartășire a informațiilor din domenii diverse, punând astfel bazele unei comunități dinamice de studenți.

O comunitate a ONG-urilor va fi totodată și vocea puternică și unitară a tinerilor din Iași.

Pe termen lung, ce vă doriți sa se întâmple?

Credem cu tărie că orașul Iași are potențialul să crească mai mult în viitor dacă se investește constant în educația tinerilor, atât în modurile tradiționale, cât și prin implementarea unor metode inovatoare și customizate pe nevoile acestora.

Pentru a urmări misiunea pe care am stabilit-o încă de la început pentru HYPERA, am definit  trei piloni care să ne ghideze în procesul de dezvoltare a hub-ului: creșterea atractivității Iașului în rândul tinerilor din regiunea Moldovei, catalizarea unei comunități proactive de tineri în Iași și asigurarea unui dialog constant între tineri și companii.

În felul acesta, îi vom încuraja pe tinerii din Iași să își pună în practică ideile de afaceri pe care le au și să implementeze proiecte dedicate comunității locale. De asemenea, vom mai folosi spațiului fizic și resursele destinate hub-ului pentru a pune în comun activități ale studenților și pentru a împărtăși interesele lor cu ale altor antreprenori sau instituții din Iași.

În afară studenților, aveți și un target secundar reprezentat de mediul de afaceri. Cum anume intenționați să îi abordați și care va fi aportul lor în hub?

Pentru ca hubul să creeze o schimbare în rândul tinerilor din Iași, mediul de afaceri trebuie să simtă interesul studenților și deschiderea din partea acestora pentru a avea cât mai multe informații din domeniile lor de interes. Într-adevăr, targetul secundar căruia dorim să ne adresăm sunt companiile și institițiile ieșene, care vor putea avea, prin intermediul HYPERA, un dialog constant cu o comunitate de studenți interesați de viitorul Iașului, pentru a înțelege cum pot atinge așteptările tinerilor în momentul angajării.

Pentru a avea un feedback revelant în dezvoltarea ideii HYPERA, am avut pe parcursul ultimelor cinci luni întâlniri cu reprezentanți ai companiilor locale, cu antreprenori din Iași, cu Primăria și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, dar și cu manageri de HR din multinaționalele care au sediu în Iași.

Astfel, vom putea crea programe de învațare practică pentru studenți, în acord cu cerințele actuale ale tinerilor, dar și ale angajatorilor, pentru că ne dorim să conectăm studenții cu mentori care vin cu o perspectivă externă și care pot să îi ghideze spre o tranziție firească de la mediul universitar spre o viitoare carieră.

Vorbind și despre cum ați ajuns aici, cum a fost experiența studiului în străinătate și care e relația dintre profesori și studenți acolo?

Noi am avut oportunitatea de a studia un Modul de Comunicare și Management timp de cinci luni în Ghent, Belgia și am optat pentru o universitate care își axează programele de studiu mai mult într-o direcție aplicată, iar acest lucru l-am simțit inclusiv în organizarea cursurilor - care erau de doar o oră și jumătate, cu seminarul inclus - și în infrastructura universitară, care încuraja un spirit colaborativ și orientat spre lucrul în echipe mixte.

Majoritatea profesorilor activând și în companii private, am experimentat o relație mai apropiată față de aceștia și mai orientată spre exemple practice, din experiențe personale. De asemenea, profesorii ne încurajau să avem o atitudine deschisă față de oportunitățile externe care ar putea să apară și invitau des specialiști din companii, din instituțiile europene, agenții de presă din Bruxelles sau reprezentanți ai Parlamentului European.

Acest hub pentru studenți e un model preluat din ce ai văzut că se întamplă în străinătate?

Tendința de coworking este în continuă dezvoltare la nivel global, în special în rândul celor din domeniile IT, marketing digital sau design - care nu implică infrastructură complexă și echipe numeroase de angajați - și acest lucru determină schimbări și în ceea ce privește amenajarea birourilor.

Pentru a răspunde nevoilor tinerilor din noile generații, și în România s-au dezvoltat hub-uri pentru antreprenori, în special în București, Cluj Napoca, Timișoara, Iași sau Brașov, însă noi ne dorim să implementăm la HYPERA un concept în care tinerii la început de drum, încă din timpul facultății să se familiarizeze cu acest nou stil de lucru, în care mobilierul le permite o reconfigurare rapidă a spațiului, în care pot beneficia de gadget-uri de ultimă generație și în care se pot baza și pe cunoștințele celor cu care lucrează.

În faza de dezvoltare, am avut vizite atât în spații de coworking din București - Impact Hub, Talent Garden, The Entrepreneurship Academy, Seneca Anticafe -, cât și din Cluj Napoca sau Varșovia - Google Campus. În felul acesta, am înțeles mai bine principiile de coworking și felul în care putem cataliza o comunitate de tineri în jurul HYPERA. 

Care au fost provocările pe care le-ați întâmpinat până acum?

Încă de la primele discuții pe care le-am avut cu reprezentanți ai companiilor din Iași după revenirea din Belgia, ideea creării unui hub pentru tineri a avut un feedback foarte bun, pentru că își propune să creeze o punte de legătură și un dialog organizat, fiind un proiect antreprenorial croit pe nevoile locale.

Cea mai mare provocare o reprezintă în momentul de față identificarea unui spațiu care să respecte principiile de coworking: să fie în proximitatea campusurilor studențești, pentru a putea oferi cât mai multor tineri acest context, să aibă conexiuni rapide cu mijloacele de transport în comun și să permită dotarea cu mobilier modular și implementarea unor evenimente care implică un număr mare de persoane.

Cum vă pot contacta studenții?

La începutul lunii iunie, am creat împreună cu agenția ieșeană Electromicina identitatea conceptuală a inițiativei noastre și am lansat pagina oficială de facebook HYPERA - Iasi Students Hub. Aici vei putea găsi și principalele tendințe sau idei creative din spațiile de coworking existente la nivel global, care ne inspiră și evenimentele la care am luat parte pentru a prezenta conceptul din spatele HYPERA.

Dar ne puteți găsi și la adresa hello@hypera.ro, pentru a vedea cum putem face împreună să evolueze lucrurile în avantajul tinerilor din Iași.

Realizat de Alina Cojocaru