Gura Portiţei, vacanță în România

Doar o oră faci cu maşina din Constanţa până la Jurilovca. Doar până acolo poţi înainta pe patru roţi. Apoi, urci bagajele în barcă şi traversezi Lacul Goloviţa. La destinaţie, în faţa ochilor se desfăşoară un adevărat resort, o combinație perfectă între salbatic și modern.

Plaja în lungime de patru kilometri este împărţită în mai multe sectoare: publică şi protejată. Cea mai mare parte a fâşiei de nisip este interzisă turiştilor. Ea este despărţită de restul zonei de un gard. Doar o întindere mare de nisip şi grămezi imense de scoici, ce se pot culege.

Resortul din Gura Portiţei are 250 de locuri, iar o camera dublă costă de la 70 de euro în sus. Familiile care se mulţumesc să stea la cort cheltuie în jur de 600 de lei pe sejur, în timp ce cazarea în căsuţele de lemn acoperite cu stuf ajunge la 700 de lei pe săptămână, pentru două persoane. Meniul este pe toate gusturile. O plachie de crap costă 29 de lei, un borş de peşte 15 lei, iar un somn prăjit la cuptor, 30 de lei.

Sâmbăta se organizează petreceri cu specific lipovean la care sunt invitați toți turiștii.

Suprafața totală a Deltei Dunării este de 4152 kmp, din care un spațiu de aproximativ 3.450 kmp se află pe teritoriul Romaniei, fiind ca mărime a doua în Europa după delta fluviului Volga și a douazeci si treia din lume, Delta Dunării este rezultatul vărsării fluviului Dunarea în Marea Neagră. La rândul ei, Dunărea traversează 9 țări, de la izvoare (Munții Padurea Neagra-Germania) până la vărsarea în Marea Neagră. Delta Dunării este cea mai nouă formă de relief din România, cea mai mare rezervație de ținuturi umede din Europa și este brăzdată de o multitudine de canale, gârle, mlaștini și lacuri.