Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/11/2017
Arhiva Zile si Nopti

„BRAȘOV 1987”, cel mai important proiect cultural al Muzeului Județean de Istorie Brașov, în 2017

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii „BRAȘOV 1987”, cel mai important proiect cultural al Muzeului Județean de Istorie Brașov, în 2017 Share „BRAȘOV 1987”, cel mai important proiect cultural al Muzeului Județean de Istorie Brașov, în 2017


Proiectul BRAȘOV 1987 cuprinde mai multe activități care trebuie să contribuie la ilustrarea și mediatizarea momentului istoric:

  • filmul documentar BRAȘOV 1987. DOI ANI PREA DEVREME;
  • expoziția temporară BRAȘOV 1987;
  • cartea de benzi desenate BRAȘOV 15 NOIEMBRIE 1987 – DOI ANI PREA DEVREME
  • ateliere de educație civică în școli;
  • expoziția temporară outdoor CNSAS Acțiunea „1511”. Revolta de la Brașov din 15 noiembrie 1987 în arhivele Securității;
  • GALA BRAȘOV 1987 (proiect cofinanțat AFCN) în cadrul căreia se va interpreta în premieră piesa muzicală originală dedicată momentului istoric 15 NOIEMBRIE 1987

„BRAȘOV 1987″ este un proiect realizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov împreună cu Asociația 15 Noiembrie 1987, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov și Primăria Municipiului Brașov.

Nicolae Pepene, coordonatorul proiectului:

„15 Noiembrie 1987 este ziua care nu se va uita niciodată! Este ziua despre care s-a vorbit și se vorbește cu admirație în lumea oamenilor liberi. Este ziua când Brașovul a pus România pe harta lumii libere de comunism. Chiar dacă revolta anticomunistă de la Brașov a durat numai câteva ore, eroii noștri, sinceri și curați, au adus onoare unui popor îngenunchiat de un regim politic diabolic. 15 Noiembrie 1987 este lecția de istorie națională cu care ne mândrim! 

A doua zi după revoltă, ziua lor a fost și ziua noastră! Ne-am gândit la ea, cu teamă și speranță, apăsare și mândrie, îngrijorare și dorință. Ziua lor a devenit și o să rămână peste generații ziua celor care iubesc libertatea,  iar a 30-a aniversare este încă o dovadă că adevărul istoric poate întârzia dar nu o să lipsească niciodată!    

Brașov 1987 trebuie să fie (re)cunoscut și prețuit ca o parte importantă a identității istorice a Brașovului, să reprezinte un motiv de mândrie pentru comunitatea brașoveană și un reper al educației civice și dialogului între generații”. 

BRAȘOV 1987, DOI ANI PREA DEVREME

Este primul film documentar produs de Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Varianta pentru programul TVR urmează să fie difuzată pe TVR 1 în seara de 15 noiembrie 2017, iar varianta integrală are premiera la Brașov, în aceeași seară.

„BRAȘOV 1987”, cel mai important proiect cultural al Muzeului Județean de Istorie Brașov, în 2017

Expoziția temporară Brașov 1987 urmează să fie organizată în Casa Sfatului, cuprinzând documente și artefacte istorice referitoare la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987 de la Brașov.

Vor fi prezentate în premieră obiecte personale ale participanților la revolta din 15 noiembrie 1987, piese aduse de la Penitenciarul Jilava, tehnică operativă folosită de Securitatea română, obiecte de viață cotidiană din perioada anilor ’80, filme din arhiva TVR, imagini din arhiva AGERPRES, exemplare din presa internațională etc.

Cartea de benzi desenate Brașov 15 Noiembrie 1987 – doi ani prea devreme este realizată de artistul Mihai Grăjdeanu și editată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Proiectul cuprinde prezentarea cărții în școli, ateliere de bandă desenată și ateliere de educație civică, cu participarea autorului cărții și a unor eroi ai evenimentului din 1987.

Atelierele sunt organizate în perioada 7 – 17 noiembrie 2017.

În 15 noiembrie 2017, Mihai Grăjdeanu va susține un atelier de benzi desenate cu elevi din Brașov. Desenele vor fi prezentate într-o expoziție, ca un prim pas pentru Salonul de bandă desenată pe care Muzeul Județean de Istorie Brașov îl va organiza ulterior.

„BRAȘOV 1987”, cel mai important proiect cultural al Muzeului Județean de Istorie Brașov, în 2017

Expoziția Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității ,,ACȚIUNEA „1511”. REVOLTA DE LA BRAȘOV DIN 15 NOIEMBRIE 1987 ÎN ARHIVELE SECURITĂȚII”.

Expoziția C.N.S.A.S. se va desfășura în perioada 15 noiembrie 2017 – ianuarie 2018, fiind prezentată pe sistemul expozițional în aer liber amplasat în Piața Sfatului, în fața Muzeului Județean de Istorie Brașov.

În cadrul expoziției sunt prezentate pentru prima dată ordinele de organizare a represiunii transmise de șeful Securității, grl.-col. Iulian Vlad, și documente din ancheta coordonată de Securitate și derulată sub acoperirea Inspectoratului General al Miliției din București. Acestea se alătură devoalării unor ofițeri de Securitate, implicați în represiune, anchetă și supravegherea informativă a participanților la revoltă.

Curatorii expoziției, Oana Demetriade și Mihai Demetriade:

,,Miza proiectului expozițional vizează, în principal, cartografierea represiunii, în consonanță cu misiunea publică a C.N.S.A.S. Aniversarea a trei decenii impune o formulă de bilanț. Despre 15 Noiembrie 1987, de-a lungul timpului, s-au putut auzi cele mai importante voci, ale victimelor și martorilor. Datorită lor știm, în bună măsură, ce s-a întâmplat atunci. Tabloul, însă, nu poate fi nici pe departe complet fără arhitectura represiunii, care a transformat un protest spontan într-o „acțiune anarhică” a unor „huligani”.

GALA BRAȘOV 1987

Invitații speciali ai galei sunt brașovenii condamnați de autoritățile comuniste după revolta din 15 noiembrie 1987 și urmașii acestora.

Programul evenimentului cultural care se va desfășura la Brașov în seara zilei de 15 noiembrie 2017 cuprinde filmul documentar Brașov 1987, doi ani prea devreme și un concert care conține și o piesă dedicată aniversării istorice (,,Scară lăuntrică”, compozitor Octavian Nemescu).

Piesa va fi interpretată în premieră, în seara zilei de 15 noiembrie 2017, de către Kamerata Kronstadt, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu.

Prof. univ. Octavian Nemescu, autorul piesei:

,,Piesa simbolizează un MONUMENT SONOR ridicat şi închinat celor care au avut curajul să se opună, în particular, dictaturii comuniste (a lui Ceauşescu) la Braşov şi, în general, tuturor regimurilor, sistemelor totalitare, violente, intolerante, indiferent de ideologia sau sistemul de credinţă religioasă în numele căruia au cultivat sau cultivă opresiunea”.

 

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută