Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/12/2017
Arhiva Zile si Nopti

Recomandare de film | Redutabil* – Dragoste, cinema și revoluție

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Recomandare de film | Redutabil* – Dragoste, cinema și revoluție Share Recomandare de film | Redutabil* – Dragoste, cinema și revoluție


Jean-Luc Godard este o instituție în Franţa şi o instituţie în lumea cinematografului mondial.

Godard a împlinit 87 de ani pe 3 decembrie anul acesta şi primul său film, „À bout de souffle /Cu sufletul la gură”, este din 1960 şi reprezintă naşterea unui curent cinematografic numit Noului Val.

„Le Redoutable” este un film despre Godard, dar nu un biopic pretențios ca unele din filmele iconoclastului sabotor, ci o comedie a l’italliene – un soi de ratatouille. Întrebat despre film, Godard nu a vrut să ştie nimic de rezultat. A zis că e o idee stupidă. Redutabil a fost criticat şi la Cannes (unde a făcut parte din Selecţia oficială), unde a polarizat critica, cum altfel?

De ce a vrut Michel Hazanavicius, autorul lui „OSS” şi „Artistul” (dar şi a dramei de război The Search/Căutarea), să facă un film cu şi despre Godard? Este vorba de o perioadă tumultoasă din viaţa artistului la tinereţe (Louis Garrel este aici Godard), mai ales anul 1968 şi Revoluţia pe baricade, maoismul, grupul Dziga Vertov, un film bazat pe cartea autobiografică  Un An Après, a Annei Wiazemsky-muza şi soţia sa de atunci. Actriţă în „Au Hasard Balthazar” (1966, Robert Bresson), „Teorema” (1968, Pier Paulo Pasolini) şi la Godard în „La Chinoise” (1967), interpretată aici de Stacy Martin, Anne Wiazemsky a murit anul acesta, pe 5 octombrie, la 70 de ani.

* „Le Redoutable/Redutabil” va fi prezentat la Cinemateca Patria luni, 8 ianuarie 2018.

3 stele din 5

Alin Ludu Dumbravă

http://aldmovieland.blogspot.ro 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută