Chef a la Cluj … cu Csabi Crișan

Dragi cetățeni, știți că noi, direct sau nu, vă recomandăm cam în fiecare ediție să mâncați în oraș. Alegem câteva localuri și vi le prezentăm, să mergeți direct la sursă cu „lecțiile făcute”, cum s-ar spune. Dar rar apucăm să vă povestim câte ceva despre culisele locurilor în care mergem să luăm masa.
Tocmai de aceea introducem din această ediția rubrica „Chef a la Cluj”, în care provocăm bucătarii hub-urilor noastre preferate de mâncare să ne răspundă la câteva întrebări. Începem prima ediția cu Csabi Crișan, cel care face magia să se întâmple în bucătăria Tortelli. L-am cunoscut puțin prin intermediul preparatelor pe care le-a creat și a gustului pe care l-a conturat, dar am vrut să-l descoasem puțin și să-l înțelegem mai bine. Așa că l-am întrebat despre Cluj, despre clujeni și, evident, despre Tortelli!

1. De ce e fain să locuiești în Cluj?
Pentru că ai atât de multe de făcut, nu ai cum să te plictisești. Tot timpul apare ceva nou.

2. Trei cuvinte cu care asociezi orașul:
Good vibes, good food, cheap beer (știu că nu-s doar 3 cuvinte, dar sper să se accepte și așa).

3. Cum ai descrie oamenii din Cluj?
Sunt așa de mulți, mi-e greu să generalizez, dar eu zic că majoritatea sunt „oameni faini”, sau cel puțin așa vreau eu să văd.

4. Cu ce dish asociezi orașul?
Toți ar zice „varză a la Cluj”. Poate că așa e, dar eu ca bucătar l-aș asocia cu tot ce e nou în domeniu.

5. N-ai stat destul în Cluj dacă n-ai..
Nu ai „beut” o cafea sau o doză de bere la „coada calului” în Piața Unirii.

6. Care e cea mai „clujeană" chestie care ți s-a întâmplat?
E greu să mă gândesc doar la una. Tot ce se întâmplă în Cluj e o chestie „clujeană”.

7. Care e relația clujenilor cu mâncatul în oraș?
Una foarte bună și în plină ascensiune. Drept dovadă, apar tot felul de locații noi și drăguțe (cum ar fi Tortelli).

8. De ce-s pastele Tortelli altfel decât în alte localuri?
Foarte simplu: sunt făcute de mine. Deci sunt altfel decât în alte localuri pentru că eu nu lucrez și în alte localuri.

9. Ce trebuie musai să gustăm când poposim la Tortelli?
Aglio/oilo/peperoncino: e ceva atât de simplu dar incredibil de gustos. Și dacă reușim așa ceva cu doar 3 ingrediente, gândiți-vă ce putem face cu mai multe!


10. 3 motive pentru care trebuie să trecem pe la Tortelli?
Paste, Prosecco și Tiramisu.

11. Un mesaj scurt pentru cititori:
Am unul clasic: keep calm and eat pasta. De la Tortelli, bineînțeles!