La povești cu Mihnea Blidariu/Trupa Luna Amară

 “Când eram mic voiam sa fiu constructor de nave”


 


Luna Amară este o formație din Cluj-Napoca care a pornit pe scena rockului românesc în anul 2000, abordând un melanj între rock alternativ și heavy metal, diferențiându-se prin sunetul caracteristic al trompetei pe care l-au introdus în muzica lor.


Prima apariție discografică a luat naștere în 2004, albumul Asfalt, care a consolidat o baza fidelă de fani Luna Amară, dar care a stârnit deopotrivă controverse și cenzură din cauza exprimării liberale a opiniilor politice.


Următoarele albume Luna Amară sunt Loc Lipsă (2006), Don’t let your dreams fall asleep (2009) și Pietre în alb (2011). Trupa a susținut o mulțime de turnee și a concertat în deschidere pentru o mulțime de artiști internaționali, precum HIM, Apocalyptica, Anathema, Paradise Lost și altele. Componenţă: Nick Făgădar - voce, chitară, Mihnea Blidariu - voce, trompetă, chitară, Mihnea-Andrei Ferezan - chitară, Sorin Moraru - bass, Răzvan Ristea - tobe.


 Trupa Luna Amară a revenit la Galaţi, sâmbătă, 21 aprilie, în Daily Pub. Inainte de show am reușit sa stau puțin de vorbă cu Mihnea Blidariu, solistul formației. 


 


Prima și cea mai logică întrebare pentru publicul general: Cine sunteți voi, Luna Amară?Cum a pornit povestea voastră și ce v-a inspirat în alegerea numelui?


Suntem o formație din Cluj-Napoca, cântăm rock alternativ, ne-am cunoscut in 1999, iar trupa am înființat-o în 2000. Totul a început atunci când m-am cunoscut cu Nick, celălalt vocalist, in toamna lui ‘99, într-un bar, la un party. După ce am schimbat câteva vorbe am realizat că amândoi apreciem același gen de muzică și am decis sa formăm această trupă. În ceea ce privește numele nostru, ne-am inspirat din filmul cu aceeași denumire a lui Roman Polanski. 


Sunteți o prezență constantă a Galațiului. Cum vi se pare publicul de aici și atmosfera orașului?


E foarte plăcut, publicul de aici este energic, mereu ne-a intrigat ideea de a veni și de a cânta aici. Mi-ar plăcea în schimb să existe mai multe cluburi în care să se poată susține concerte, mai mari poate. 


 


Care este sursa voastră de inspirație pentru versuri și cum vă împăcați cu lucrul în echipă?


În principal ne inspiram din ceea ce trăim noi si ceea ce se intamplă în jurul nostru. În ceea ce privește lucrul in echipă, e de ajuns să vina cineva cu o idee la sala și de acolo construim in jurul ei. 


 


Dacă ar fi să urci pe o scenă cu un artist internațional, pe cine ai alege și de ce?


Cu Steven Wilson și Porcupine Tree, deoarece mi se pare un artist foarte complex și pentru ca duce mai departe intr-un fel moștenirea muzicală a trupei Pink Floyd, care e formația mea preferată din toate timpurile.


Să ne întoarceți puțin la anii copilăriei. Ce voiai să devii când erai mic și când ai început să te răzgândești?


Când eram mic voiam sa fiu constructor de nave, desenam încontinuu corăbii. Nu stiu ce m-a determinat sa ma răzgândesc. Eu am facut scoala de muzica de mic si m-a atras cumva sa cant dintotdeauna.


La ce gen de filme te uiti?


Cel mai mult imi plac astea de mister, thriller, dar ma încânta si filmele de arta, SF-urile și așa mai departe. 


Care ar fi sfatul vostru pentru o trupă care se apuca acum, in 2018, de făcut muzică?


Sa fie sinceri in tot ceea ce fac.


Încotro merge ,,Luna Amară”?Aveți proiecte noi pregătite pentru viitorul apropiat?


Lucram la un clip pe care il vom expune probabil luna viitoare. O sa fie clipul la o piesa noua pentru viitorul album pe care vrem sa-l lansam in toamna. 


 


Pe final, aveți vreun mesaj pentru fanii voștrii? 


Fiți sinceri cu voi înșivă și nu vă lăsați călcați în picioare.