Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/07/2018
Arhiva Zile si Nopti

Soundtrack: Guardians of the Galaxy Awesome Mix Vol. 1 & 2

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Soundtrack: Guardians of the Galaxy Awesome Mix Vol. 1 & 2 Share Soundtrack: Guardians of the Galaxy Awesome Mix Vol. 1 & 2


 

În 2014, noua franciză Marvel Guardians of the Galaxy / Gardienii galaxiei a introdus un soundtrack cheesy (aş zice dulceag, dar e mai mult decât atât), care a ajuns până pe locul unu în topul Billboard. Fără nicio piesă originală sau nouă, o super-performanță unică. Aceasta s-a datorat introducerii unui simplu walkman în poveste, dar cu o conotație nu atât de simplă. Peter Quill (Chris Pine), eroul din GotG, este pământean și el a fost răpit de pe planetă pe când era copil. Caseta pe care o are la el în walkman a fost compilată de mama sa care tocmai a murit, sub titlul The Awesome Mix (Vol. 1). Sunt piese pop din anii 70, unele nu tocmai cunoscute. Selecţia se datorează regizorului James Gunn, care a compilat 120 de cântece din topul Billboard din acea decadă. Piesa Hooked on a Feeling- Blue Swede, folosită în trailer, a început să se (re)vândă ca pâinea caldă! Gunn a vrut să creeze o juxtapunere între universul fantastic Marvel şi realitatea pieselor din anii 70, ca un val de nostalgie foarte bine definit. Cu toţii avem referinţele noastre când vine vorba de Bowie, Marvin Gaye, 10CC, Spirit in the Sky cu Norman Greenbaum sau… Escape (adică The Pina Colada Song-Rupert Holmes), ceva mai cheesy cu greu poţi găsi. De aici şi contaţia ironică a unor piese. De exemplu, Cheery Bomb (The Runaways) a fost pusă pe platou atunci când persoanjele intră în navă şi asta a rămas în secvenţa din film, montată expres şi cu efectul epic de relanti. Mult din succesul planetar al Gardienilor se datorează muzicii de pe walkmanul lui Quill, totodată element în poveste şi peronaj în sine!

Şi am ajuns la Guardians of the Galaxy: Awesome Mix Vol. 2., un soundtrack acum aşteptat de fani cu nerăbdare şi din nou element narativ de prim plan în volumul 2 al aventurilor lui Quill, Rocket, Gamora, Drax şi Baby Groot.

Teaser-posterul a fost făcut ca să-i arate pe eroi ca o trupă de punk, modelul fiind iconicul album Ramones-Rocket to Russia! Mi-ar fi plăcut să aud si o piesă Ramones în film, sau ceva punk rock. Mai ales pe tema mowhawkului electric al lui Michael Rooker (Yondu).

Muzica e mai cu dichis, mai multe nume grele, probabil şi din cauză de buget, ELO, Sweet, Feetwood Mac, Cheap Trick (un aport rock mai mare, la paritate cu cel disco) şi oferă un moment realmente emoţionant pe Father and Son – Cat, înainte de a deveni Yussuf…

Lista de piese:

01. Electric Light Orchestra – Mr Blue Sky
02. Sweet – Fox On The Run
03. Aliotta Haynes Jeremiah – Lake Shore Drive
04. Fleetwood Mac – The Chain
05. Sam Cooke – Bring It On Home To Me
06. Glen Campbell – Southern Nights
07. George Harrison – My Sweet Lord
08. Looking Glass – Brandy
09. Jay & The Americans – Come A Little Bit Closer
10. Silver – Wham Bam Shang-A-Lang
11. Cheap Trick – Surrender
12. Cat Stevens – Father and Son
13. Parliament-Flash Light
14. The Sneepers – Guardians Inferno ft. David Hasselhoff

În plus, GoTG are parte de un personaj extraordinar în persoana grizonatului ultra-şarmant (şi narcisist) Ego (Kurt Russell). Acesta chiar vorbeste despre momentul în care fosta sa iubită, mama lui Quill, era îndrăgostită de o piesă şi o descrie, Brandy (You’re a Fine Girl) cu Looking Glass (cântec cheesy/dulceag a la Bee Gees). Gamora se preface în continuare că nu dansează dar poate cineva să reziste la Sam Cooke? În schimb, Baby Groot dansează copios la fiecare ocazie şi David Hasselhoff are un cameo vocal pe genericul final, un Disco inferno fabulos ! Aşteptăm volumul 3. Pe iPod.
We Are Groot!!!

Alin Ludu Dumbravă

Articol preluat din revista SUNETE, ediția Vară 2017.

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută