Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/07/2018
Arhiva Zile si Nopti

Awase – Nik Bärtsch’s Ronin [recenzie album]

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Awase – Nik Bärtsch’s Ronin [recenzie album] Share Awase – Nik Bärtsch’s Ronin [recenzie album]


 

 

Nik Bartsch descrie muzica grupului său Ronin, actualmente în formulă de cvartet cu mai vechii Kaspar Rast la baterie și Sha la saxofon și mai noul Thomy Jordi la bas, ca fiind „zen funk” sau „ritual groove music”, continuându-și propunerea estetică, adăugând noi module la cele câteva zeci deja concepute, pe un album numit „Awase”, un termen preluat din artele marțiale cu sensul de mișcare coordonată în grup, de energii cumuluate, o metaforă potrivită pentru precizia dinamică, ritmurile compuse și regimul minimalist în care teme scurte, fără contratimpi previzibili, și module muzicale se derulează ca niște mantre care se contractă și se extind sub controlul compozitorului și al grupului.

O manieră repetitivă, dar din ce în ce mai subtil dezvoltată, cu mai multă flexibilitate și mai multă placere de a aborda fiecare număr. Odată deprinsă, urmărirea ciclurilor și a schimbărilor de ritm devin un ritual în sine, în care ești atras pe fiecare album Nik Bärtsch.

Redundața prezintă risc de manierism, în schimb transcendența, implicarea, explorarea limbajului, confortul dat de cunoașterea contextului muzical atrag în permanență orice ascultător care nu se mulțumește doar cu leagănul formelor previzibile.

Berti Barbera

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută