Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/06/2020
Artă & Cultură Viața Orașului

Muzee din București care merită (re)descoperite

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii Muzee din București care merită (re)descoperite Share Muzee din București care merită (re)descoperite


Citește și:

O privire de ansamblu asupra principalelor muzee din București care merită explorate:

Muzeul Național de Artă al României / MNAR

Calea Victoriei 49-53, www.facebook.com/MuzeulNationalDeArtaAlRomaniei

Muzee din București care merită (re)descoperite

MNAR este găzduit de Palatul Regal, situat pe Calea Victoriei, unul dintre principalele edificii bucureștene ale primei jumătăți a secolului XIX-lea, cu un amenajament exterior neoclasic, frontoane la ferestre, colonade, basoreliefuri și motive vegetale reluate la atice. Istoria pe care clădirea o poartă cu sine o încarcă cu un aer regal, căci în vremea lui Alexandru Ioan Cuza era locuință domnească, iar în timpul lui Carol I, palat de iarnă. Bogatul și valorosul patrimoniu pe care muzeul îl deține, include peste 70.000 de exponate clasate în două categorii: Galeria de Artă Europeană și Galeria Națională, cea din urmă împărțindu-se în Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Românească Modernă. Cele trei corpuri ale clădirii sunt ocupate integral cu expoziția muzeală care cuprinde lucrări de artă românească modernă, populară, fragmente de frescă, manuscrise, broderii, orfevrărie, un Tezaur format din piese laice și de cult din metale prețioase, dar și lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă de proveniență occidentală sau orientală. Printre artiștii români valoroși ale căror opere le putem admira se numără: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Constantin Brâncuși și Dimitrie Paciurea.

Muzeul Național de Artă Contemporană / MNAC

Strada Izvor 2-4, www.facebook.com/mnacbucharest

Muzee din București care merită (re)descoperite

Credit imagine: Radu Comșa, 2020. Pastișa unui cadru din Alfred Hitchcock „The Trouble With Harry”. foto © Pavel Curagău / YAP Studio

Situat în incinta Palatului Parlamentului, MNAC este o referinţă în peisajul cultural bucureștean prin evenimentele pe care le organizează, punând accentul pe expunerea, cercetarea și popularizarea artei contemporane românești. Despre noul sezon ne spune mai multe Călin Dan, directorul MNAC: “Relaxarea restricțiilor ne-a prins între sezoane expoziționale, în plină muncă de pregătire și instalare a cinci noi expoziții. Noul sezon la MNAC îmbină toate tendințele pe care Muzeul nostru și-a propus să le acopere: retrospective ale artiștilor generației ’80 (Petru Lucaci), instalații ale generației de mijloc în emblematica Sală de Marmură (Radu Comșa), recuperarea retrospectivă a generației artiștilor care s-au impus în anii ‘70 (Iulian Mereuță), colaborări internaționale (Filip Markiewicz). Noul sezon la MNAC este unul neobișnuit. Condiția muzeelor este pusă sub lupă, ca și condiția umanității. Un accident biologic ne obligă – prin caracterul său imprevizibil și stihinic – să reevaluăm ceea ce suntem și ceea ce facem, inclusiv (în primul rând?) pe plan profesional. Timp de două luni și mai bine, MNAC a demonstrat că poate să își susțină publicul online. Acum vine momentul adevărului. Vom putea să ne bucurăm în continuare de artă, împreună?” MNAC se redeschide pe data de 10 iunie cu noul sezon expoziţional.

Muzeul de Artă Recentă / MARe

Blvd. Primăverii 15, www.facebook.com/MuzeulDeArtaRecenta

Muzee din București care merită (re)descoperite

“Valul negru”

MARe, primul muzeu privat de artă care se deschide în România în ultimii 100 de ani, cuprinde cele mai reprezentative opere românești din perioada post-stalinistă, până astăzi. Clădirea, situată pe Bulevardul Primăverii, a fost exclusiv construită pentru statutul de muzeu de artă, remarcânduse prin arhitectura care îmbină un mix de stiluri, devenind neobișnuită și impunătoare.

Promovând „profeți ai înnoirii”, precum Ion Țuculescu, Andrei Cădere, Paul Neagu, Roman Cotoșman, Diet Sayler, Ion Grigorescu și mulți alții, ne este propusă o radiografie a diverselor tehnici de lucru și mijloace occidentale, de la exponate abstracte, lucrări ce aparțin neoconstructivismului, la fotorealism, instalații, performance și land art.

“Valul negru” este primul episod din seria Sejur la MARe, în care lucrări din colecții private, țin temporar locul unor exponate din colecția muzeală permanentă, pentru a prilejui noi perspective și dialoguri. “Valul negru” ne introduce în perfecționismul lui Roman Cotoșman printr-o instalație formată din trei panouri din lemn în relief, de un negru exacerbat, care țin privirea în șah și oferă o viziune interesantă.

Muzee din București care merită (re)descoperite

Foto: Muzeul de Artă Recentă / MARe

MUZEUL RECORDURILOR ROMÂNEȘTI

Strada Parfumului 25-27, https://museumofromanianrecords.com

Cuprinde cea mai mare colecție din lume de tirbușoane, fiare de călcat și trivete. Descoperă-le varietatea, povestea și arta cu care au fost create, fără a le privi doar din perspectiva utilității, având ocazia să compari zeci de mii de piese.

MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE NATURALĂ GRIGORE ANTIPA

Șoseaua Pavel Kiseleff nr.1, www.facebook.com/muzeulantipa

Are în patrimoniu peste două milioane de exponate grupate în diferite colecții zoologice, paleontologice, de minerale și roci și etnografice, surprinzătoare atât pentru cei mari, cât și pentru cei mai mici vizitatori.

MUZEUL NAȚIONAL AL ȚĂRANULUI ROMÂN

www.facebook.com/MuzeulTaranului

Surprinde prin diversitatea obiectelor prezentate, deținând peste 100.000 de obiecte clasate în colecții etnografice, de artă națională, decorativă, artă industrială și populară.

MUSEUM OF SENSES

www.facebook.com/MuseumOfSensesBucuresti

Îți pune la încercare simțurile printr-o călătorie în lumea iluziilor, prin care înveți lucruri noi despre percepție, vibrații, atingere și creierul uman, explorând un spațiu neconvențional care sfidează rațiunea, de-a dreptul captivant și interactiv.

MUZEUL BĂNCII NAȚIONALE

Str. Lipscani nr. 25

Îți propune o călătorie în istoria monetară, bancară și culturală, găzduind exponate precum: cei mai mici bani din hârtie tipăriți în România, cea mai veche monedă bătută pe teritoriul țării, una dintre cele mai valoroase colecții numismatice.

MUZEUL COLECȚIILOR DE ARTĂ

Calea Victoriei, nr. 111, www.facebook.com/MuzeulColectiilordeArta/

Inaugurat ca secție a MNAR, reunește o serie extrem de variată de lucrări de pictură, sculptură, grafică, artă decorativă românească, europeană și orientală ce vor să contureze o perspectivă inedită asupra societății românești de la începutul secolului XX, până în prezent.

MUZEUL NAŢIONAL AL SATULUI DIMITRIE GUSTI

Șoseaua Kiseleff nr. 28-30, www.facebook.com/muzeulsatului

Este locul în care construcții, monumente și artefacte reprezentative zonelor etnografice importante, din sec. al XVII-lea, până la începutul sec. XX, alcătuiesc un adevărat „sat” în care parcă timpul s-a oprit în loc, constituind reale mărturii ale creației populare.

MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Calea Victoriei 12, www.mnir.ro

Cel mai important muzeu al statului român, reliefează evoluțiile culturale înregistrate de-a lungul tuturor epocilor istorice, expunând obiecte cu valoare istorică, descoperite în spațiul geografic al României de azi.

PALATUL MOGOȘOAIA

Str. Valea Parcului 1, sat Mogoșoaia

Ridicat de Constantin Brâncoveanu, este situat într-o zonă nemaipomenită pentru evadările de weekend, într-un cadru natural pitoresc, având un valoros patrimoniu arhitectural.

Muzee din București care merită (re)descoperite

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută