Festivalul Național de Comedie – Galați, 2017

În perioada 07.10.2017 – 15.10.2017, Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galați organizează a XXIX–a ediție a Festivalul Național de Comedie.

 

Din 1976 datează organizarea celui dintâi Festival de Comedie sub denumirea COLOCVIUL DESPRE ARTA COMEDIEI. A fost primul teatru din ţară care a organizat un astfel de festival. El a reprezentat un nou prilej de deschidere şi, de ce nu, un start pentru competiţia care a făcut în scurt timp ca Galaţiul să devină CAPITALA COMEDIEI. Era una din cele mai importante manifestări care aduna la un loc pe cei mai renumiţi critici, dramaturgi, regizori, directori de teatre, actori, etc, pentru a savura plăcerea oferită de regalul spectacolelor de comedie din întreaga ţară. Tradiţia a continuat şi după 1990, când domnul Adrian Lupu a preluat conducerea teatrului. De data aceasta festivalul, organizat pentru o perioadă de câţiva ani buni în două module (unul de primăvară şi unul de toamnă) a primit o nouă denumire -  FESTINGAL (Festivalul Internaţional de Teatru Galaţi) - Comedia-n chip şi fel. Manifestarea a devenit una cu caracter internaţional, în principal datorită integrării sale în reţeaua de festivaluri a I.I.T.M. (Institutul Internaţional de Teatru Mediteraneean).

Începând din anul 2000 s-a reluat organizarea Festivalului Naţional de Comedie, de data aceasta sub conducerea domnului Mihai Mihail (director al teatrului) şi a doamnei Natalia Stancu (critic de teatru, directoarea festivalului). A redevenit o manifestare anuală cu caracter competiţional. Sunt chemaţi să facă parte din juriu nume consacrate, de o valoare incontestabilă pentru teatrul românesc.

Din 2005, după trecerea în nefiinţă a marelui actor şi animator de teatru, MIHAI MIHAIL, direcţia instituţiei şi implicit a festivalului, a fost preluată de VLAD VASILIU.
Începând din 2013, conducerea teatrului a fost preluată de actorul CRISTIAN GHEORGHE, care a continuat proiectele consacrate ale instituției, a generat și multe altele și, firește, s-a preocupat și de edițiile de fiecare an ale festivalului.

Anul 2016 a marcat, printre altele, și schimbarea de ștafetă, în sensul în care, direcțiunea generală a teatrului i-a revenit, domnului FLORIN TOMA.
Odată cu ediția cu numărul 28 (cea din 2016) a festivalului, am sărbătorit cu emoție dar și cu imensă responsabilitate, cei 40 de ani de la lansarea în peisajul manifestărilor de gen din România, al COLOCVIULUI DESPRE ARTA COMEDIEI, azi FESTIVALUL NAȚIONAL DE COMEDIE.

Şi interesul a sporit. Pentru eveniment, ce a devenit o emblemă a oraşului, şi pentru dorinţa noastră de a menţine ştacheta valorilor cât mai sus. N-a fost nici uşor, nici greu – a fost viaţă adevărată dăruită teatrului.