Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/11/2018
Artă & Cultură / Carte

#Top10 România: Cărţi româneşti (din ultimii 100 de ani)

Mihail Vakulovski De Mihail Vakulovski
Comentarii #Top10 România:  Cărţi româneşti  (din ultimii 100 de ani) Share #Top10 România:  Cărţi româneşti  (din ultimii 100 de ani)


#Top10 România: Cărţi româneşti (din ultimii 100 de ani)

Cărţile, dintotdeauna au reprezentat un mod placut în care lăsăm timpul să curgă frumos şi care ne aduce cel mai de preţ sentiment; evadarea!  Acea stare de spirit ce radiază şi te inundă atunci când citeşti o carte bună.

România ne-a oferit în decursul anilor, scriitori de valoare care să ne hrănească intelectul şi sufletul şi pentru asta le mulţumim!

Topul pe care noi l-am creionat reprezintă valorile noastre culturale din ultimii 100 de ani. Dar, cum nimic nu-i bătut în cuie, cititorii noştri işi pot alcătui, la rândul lor, un clasament: utilizând chiar datele furnizate aici – în combinaţie, desigur, cu propria lor cunoaştere.

1. EUGEN IONESCU, TEATRU

Îl consider pe Ion Creangă cel mai mare scriitor român, textele sale fiind perfecte, de la „Amintiri din copilărie” la „Povestea poveştilor”. Dar fiindcă n-a prins Marea Unire, am să încep topul cu cel mai vestit scriitor român. Eugen Ionescu este reprezentantul teatrului absurdului, unul din cei mai mari dramaturgi din toate timpurile. În limba română, cărțile sale sunt publicate de Editura Humanitas, într-o foarte frumoasă colecție de autor. Piesele sale sunt editate și jucate în toată lumea. Un scriitor care va fi mereu actual și oricînd oamenii vor putea spune că e „contemporanul nostru”.

#Top10 România: Cărţi româneşti (din ultimii 100 de ani)

2. LUCIAN BLAGA, OPERA POETICĂ

Lucian Blaga e și filosof, prozator, dramaturg, eseist, traducător, dar sunt convins că scriitorul născut la Lancrăm e în primul rînd poet. În extrem de valoroasa sa poezie, Lucian Blaga e modernist și metafizic, autorul unei opere poetice care – citită la timp, în adolescență – te cucerește și te face să n-o uiți niciodată. Un poet uriaş, care va rămîne cu siguranță în istoria literaturii române, oricît de mult se va schimba-dezvolta în următoarele sute/mii de ani. Recomand ediția completă, îngrijită de George Gană și Dorli Blaga, apărută la Editura Humanitas: Lucian Blaga, „Opera poetică”.

#Top10 România: Cărţi româneşti (din ultimii 100 de ani)

3. CRISTIAN POPESCU, OPERE –

„80-istul” Cristian Popescu este unul din cei mai originali poeţi români. A publicat trei volume de poezie, pe care le puteţi găsi într-o splendidă ediţie Tracus Arte, numită Opere şi îngrijită de Dana Popescu & Corina Ciocârlie. Cristi Popescu e un hedonist ce scrie poezie existenţialistă, autobiografică şi egocentristă. Cînd citeşti poemele lui, ai impresia că textul creşte odată cu lectura ta. De-tabuizarea unor teme intime sau familiale, demitizarea a orice şi a oricui, ori „licitaţia marilor sentimente” (Mircea Martin) + imaginaţia fantastică sunt noutăţi absolute pentru literatura română.

#Top10 România: Cărţi româneşti (din ultimii 100 de ani)

4. DUMITRU CRUDU, FALSUL DIMITRIE

Dumitru Crudu este un postmodernist care a experimentat multe formule poetice inovative, experimentale, avangardiste. Opera sa poetică este adunată într-o ediţie foarte frumoasă de la Editura Cartier şi se numeşte Falsul Dimitrie. Volumul cuprinde existeme din toate perioadele în care a publicat D. Crudu, din 1988 pînă-n prezent. Poetica lui, atît de originală şi deosebită, a influenţat enorm poeţii mai tineri, în special pe cei din generaţia 2000, mulţi consideraţi fracturişti – după un manifest scris tot de Crudu, care are un succes foarte mare şi ca dramaturg (jucat pe toate continentele).

5. MATEI VIŞNIEC

Recomand opera poetică şi dramatică a lui Matei Vişniec. Poet „optzecist” excepțional, cel mai jucat dramaturg român contemporan. Chiar de la debut Matei Vişniec îşi găseşte stilul ce îl deosebeşte clar, inclusiv de colegii de generaţie. Poet foarte subtil, în perioada comunistă băga mereu „şopîrle” în poeziile sale – celebrul Cenaclu de Luni a fost interzis din cauza poemului său Corabia.

6. CONSTANTIN ACOSMEI, JUCĂRIA MORTULUI

Constantin Acosmei e autorul unei singure super-cărți de poezie, un volum excepţional, Jucăria mortului. E, de fapt, antologia sa de poezie pe care o tot îmbunătățește și o mai publică din cînd în cînd, prima oară în 1995, cea mai nouă ediție apărînd în 2012, la Casa de Pariuri Literare. O carte pe care trebuie s-o ai în bibliotecă! Dar o găseşti şi pe internet, în varianta eBook-ul, şi e gratuită!

7. RADU PAVEL GHEO, DISCO TITANIC

Radu Pavel Gheo este unul din cei mai buni scriitori români contemporani, iar cele mai noi romane ale sale, Noapte bună, copii! și Disco Titanic, îl fac un scriitor de prim raft și pentru literatura universală. Romane eveniment, realiste, politice, sociale, existențiale, de dragoste, despre vise și nostalgii, despre cum unele acţiuni şi întîmplări din trecut te pot bîntui toată viaţa.

8. MIHAIL SEBASTIAN, JURNAL: 1935-1944

Jurnal-ul lui Mihail Sebastian e o capodoperă a literaturii interbelice, despre care Philip Roth spune că „merită să stea pe acelaşi raft cu Jurnalul Annei Frank şi să-şi găsească la fel de mulţi cititori”, „o capodoperă plină de umanitate” (Paul Bailey), „mai mult decît o scriere esenţială pe tema războiului şi a Holocaustului: e un câştig pentru patrimoniul întregii omeniri” (Literary Review).

9. G. CĂLINESCU, ISTORIA LITERATURII ROMÂNE DE LA ORIGINI PÂNĂ ÎN PREZENT

Profesorul şi scriitorul George Călinescu ne-a lăsat cea mai bună, erudită și mai frumos scrisă lucrare de critică şi istorie a literaturii române, un studiu cu adevărat fundamental & monumental – și la propriu, și la figurat: „Istoria literaturii române de la origini până în prezent” (1941). O carte foarte serioasă de istorie și critică literară care se citește cu cea mai mare placer!

10. NEAGU DJUVARA, “O SCURTĂ ISTORIE ILUSTRATA A ROMANILOR

O scurtă istorie ilustrată a românilor de Neagu Djuvara este o carte esenţială, pe care trebuie s-o citim! E şi audiobook, în lectura autorului, şi în limba engleză. Cartea asta pentru istorie e exact precum „Istoria…” lui G. Călinescu pentru literatură – foarte bine informată, scrisă într-un stil hedonist, accesibil, carte care se citeşte cu cea mai mare plăcere. Lectură plăcută şi utilă!

Articol de Mihail Vakulovski | Carte

Mihail Vakulovski  – Scriitor, traducător din literatura rusă, fondatorul şi realizatorul revistei Tiuk! (www.tiuk.reea.net) şi al CenaKLUb-ului Tiuk.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută