Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/05/2016
Arhiva Zile si Nopti

„03. Bypass” | Interviu cu Corina Stavilă, producător executiv

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii „03. Bypass” | Interviu cu Corina Stavilă, producător executiv Share „03. Bypass” | Interviu cu Corina Stavilă, producător executiv


Filmul 03. Bypass a avut premiera pe 6 mai și rulează în cinematografele din țară. Filmul lui Nap Toader e realizat după un scenariu original semnat de Alin Ludu Dumbravă și Dan Stăiculescu. Director de imagine, Silviu Stavilă, sunetul Mihnea și Mihai Bogos, montat de Tudor D. Popescu. Muzica poartă semnătura lui Mircea Florian. Producători executivi: Corina Stavilă, Mihai Bogos, Silviu Stavilă. Din distribuție fac parte Gabriel Spahiu, Medeea Marinescu și Alexandru Potocean.

Corina Stavilă, producător executiv al acestui lungmetraj a vorbit despre experiențele de la filmări și despre ce înseamnă să faci un film în România.

Asistăm la un nou val de filme românești în cinematografe, ce abordează subiecte diverse, ba chiar îndrăznețe. Ce s-a schimbat în ultimii ani și de unde vine curajul acesta nou?

Cred că filme cu subiecte îndrăznețe s-au făcut și cu ani în urmă. Diversitatea de acum se datorează probabil faptului că sunt mult mai multe case de producție care aleg să lucreze cu regizori tineri și talentați. În același timp, sunt mulți cineaști care fac filme independente. Și asta-i foarte bine! Este vorba, însă, într-adevăr de curaj să faci film, în condițiile în care există atât de puține săli de cinema în țară, iar publicul de film românesc este tot mai mic.  

Cât de greu e să faci un film românesc? Care e cea mai mare piedică pe care o au cineaștii români?

Producătorii cu experință ar putea răspunde mai bine la această întrebare. Noi am debutat ca producători cu acest film, am preluat un proiect câștigător CNC, în vară am început pre-producția, prospecțiile, castingul și repetițiile, iar în toamnă l-am și filmat. Ne știam cu Nap de mulți ani, încă din studenție, am lucrat împreună la Nuntă în Basarabia, Silviu Stavilă ca director de imagine, Mihai Bogos la sunet și eu la montaj. De data aceasta ne-am întâlnit într-o altă postură, Nap ne-a sunat și ne-a întrebat dacă vrem să fim producătorii filmului pe care urma să-l facă. Am fost entuziasmați, dar și ușor inconștienți, neștiind ce muncă grea ne așteaptă.

Probabil că cea mai mare piedică sunt banii, producția unui film implicând costuri foarte mari pentru aparatură, echipă artistică și tehnică, post-producție ș.a.m.d. Dar acestea sunt lucruri pe care spectatorul obișnuit le cunoaște mai puțin. Până la urmă important e ceea ce se vede pe ecranul cinematografului.

Povestiți-ne despre „03.Bypass”. Cum au decurs filmările?

03.ByPass este povestea unui echipaj de ambulanță într-o tură de noapte, compus dintr-o doctoriță (Medeea Marinescu), asistentul ei (Alexandru Potocean) și șoferul-ambulanțier (Gabriel Spahiu). Unul din cazurile la care ajung este un bătrân muribund, sub salteaua căruia găsesc o sumă foarte mare de bani. Acesta lucru declanșează o situație de conflict între cele trei personaje, care formau până atunci o echipă foarte unită.

Filmările au fost destul de grele, 28 de nopți friguroase de octombrie, pe câmpuri, pe drumuri cu salvarea în mers, la marginea unor șosele pe care treceau mașini în mare viteză, în spital (unde aveam grijă să nu încurcăm activitatea medicilor), dar am realizat acest lucru abia la sfârșit, când s-au terminat. Adrenalina filmării ne-a făcut să trecem peste frig și peste oboseala care se acumulează inevitabil pe parcurs.

Ce povești amuzante aveți să ne împărtășiți de pe parcursul filmărilor?

Când ne întoarceam dimineața de la filmare cu mașina de salvare, Nap, Silviu, Mihai Bogos și cu mine discutam decupajul pentru următoarea noapte de filmare, în timp ce ne înghesuiam printre sacii de gunoi de la platou, lăzi de catering, sticle de apă, defibrilator, cutii de aparate. Orașul se trezea la viață, în timp ce noi mergeam să dormim 3-4 ore și să o luăm de la capăt la prânz cu organizarea. Eram tot timpul contra cronometru, fiind o echipă mică în care mai toți oamenii eram multitasking. Spre exemplu, într-o noapte, a trebuit să decupăm hârtiile tipărite cu bacnote într-o parcare din Chitila, pentru o scenă care urma imediat să se filmeze, în timp ce ne ascundeam  de un echipaj de poliție aflat vis-a-vis de noi. Eram o mână de oameni care, în paralel cu partea creativă a filmului, făceam și producție, și recuzită, eram și șoferi, strângeam gunoiul sau căram termosuri de cafea…

Dați-ne câteva motive pentru care trebuie să mergem să vedem „03. Bypass” la cinema.

Pentru povestea care te prinde și te ține până la final. Pentru jocul actorilor, și mă refer nu numai la distribuția principală, ci și la rolurile episodice. Pentru muzica lui Mircea Florian. Pentru că este un film care, după ce ai ieșit din sala de cinema, te face să te gândești la cum te-ai comporta tu, dacă ai fi pus într-o astfel de dilemă morală.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută