Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/01/2017
Arhiva Zile si Nopti

Interviu | Pregătiri de start la EcoMarathon 2017

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu | Pregătiri de start la EcoMarathon 2017 Share Interviu | Pregătiri de start la EcoMarathon 2017


Cea de-a opta ediție a EcoMarathon Moieciu de Sus va avea loc în data de 6 mai 2017. Înscrierile au început în data de 15 ianuarie și continuă până pe 1 aprilie. Contribuție de participare: CROSS – 125 lei , Marathon – 150 lei.

Cornelia David, coordonatorul proiectului, ne oferă detalii despre acest eveniment sportiv, în cadrul unui interviu. 

Interviu | Pregătiri de start la EcoMarathon 2017

EcoMarathon-ul a ajuns în cel de-al optulea an de existență. Pentru ce se va alerga în această primăvară?

Credem că toți cei care vor fi prezenți la eveniment vor alerga pentru bucuria de a lua parte la acest eveniment, vor alerga pentru a descoperi peisajele minunate ale primăverii.

Am descoperit că lumea aleargă la Moieciu pentru foarte multe lucruri, pentru medalie, pentru recorduri, pentru toate surprizele oferite de echipa de organizare, pentru a se reîntâlni cu prietenii.

Parcursul traseului este de o frumusețe aparte, sus-jos pe muchiile din împrejurimile satului Moieciu de Sus, oferind alergătorilor și susținătorilor oportunitatea de a descoperi cadrul natural și tradițional de la poalele munților Bucegi și Leaota.

Ideea acestui maraton a pornit de la dorința de a face cunoscute aceste locuri și de a încerca să le conservăm și să le valorificăm prin încurajarea ecoturismului și a sportului.

Cui se adresează această competiție?

Concursul se adresează tuturor iubitorilor de natură și sport, dar și celor care doresc sa îi susțină pe alergători. Sunt trasee de plimbare accesibile tuturor. În ultimii doi ani noi am dezvoltat în zonă o rețea de trasee ecoturistice accesibile în orice anotimp și vă invităm să le descoperiți, www.poartacarpatilor.ro.

Ce curse se vor desfășura în acest an?

Evenimentul va cuprinde trei curse distincte destinate iubitorilor de mișcare în aer liber și iubitorilor de munte;
EcoMarathon: concurs destinat alergătorilor desăvârșiți și celor care doresc să-și depășească limitele; va fi o cursă pe distanța clasică de 42 de kilometri, cu o diferență de nivel de cca +2300m, startul și sosirea vor avea loc în Moieciu de Sus. Timpul limită de sosire este de 9h de la Start.
EcoCross: destinată celor care preferă distanțele mai scurte sau care au început de curând alergarea și doresc să-și schimbe modul de viață, să devină mai activi. Va fi o cursă de 14 kilometri cu o diferență de nivel de cca +600m, startul și sosirea vor avea loc în Moieciu de Sus.
EcoKids: Concurs destinat copiilor; în funcție de categoria de vârstă se vor parcurge diferite distanțe, cu startul și sosirea în Moieciu de Sus.

Interviu | Pregătiri de start la EcoMarathon 2017

Aveți nevoie de voluntari? Cum se pot înscrie aceștia și în ce va consta activitatea lor?

Sigur că avem nevoie de voluntari, fără ajutorul acestora și dedicarea lor nu am putea organiza acest eveniment. An de an ni s-au alăturat la organizarea acestui eveniment peste 100 de voluntari. Sunt prieteni de-ai noștri, susținători ai celor care alergă, localnici, și ei iubitori de natură și drumeții montane.

Voluntarii se pot înscrie pe website la secțiunea dedicată voluntarilor: www.ecomarathon.ro.

Câți alergători preconizați că vor fi?

S-au înscris până acum 1400 de alergători la cele două curse Cross și Marathon. Numărul locurilor este limitat și vom închide înscrierile chiar în aceste zile.

Limita este de 1500 de alergători la cele două curse de Marathon și Cross.

Pentru cursa copiilor înscrierile se vor face la fața locului pe 5 și 6 Mai 2017, cu siguranță și în acest an vor veni peste 500 de copii, acesta este numărul la care ne așteptăm și pentru care ne pregătim cu un pachet de start dedicat.

Se oferă premii?

Sigur că există și premii din partea sponsorilor și din partea Centrului de Ecologie Montană, vor fi premiați primii 5 câștigători la categoria Open si primii 3 câștigători de la fiecare categorie de vârsta, aproximativ 70 de premii oferite la Marathon și Cross.

Și să nu uităm că la final fiecare participant va primi câte o medalie special concepută pentru această ediție.

EcoMarathon-ul este deja o competiție cu tradiție, iar unii spun că dacă ești alergător adevărat, nu poți rata această cursă. Ce crezi că e special la acest maraton?

Atmosfera creată de toți cei care participă la acest eveniment este specială. Să vezi cum se transformă pentru o zi un mic sat de munte, să vezi cum activitățile tradiționale ale localnicilor, precum creșterea animalelor și îndeletnicirile zilnice ale oamenilor din zonă se împletesc cu pasiunea noastră pentru sport și natură este într-adevăr un lucru special.

Perioada de desfășurare a evenimentului este deosebită, este început de primăvară, verde crud jos și pomi înfloriți, iar sus pe munte creste înzăpezite.

Interviu | Pregătiri de start la EcoMarathon 2017

Știu că în edițiile trecute au participat mulți străini. Cum de a devenit cunoscut peste hotare Eco Marathonul și de ce aleg sportivii din alte țări să participe la această competiție?

Noi, cei care organizăm acest marathon, suntem alergători și iubim acest sport. Am participat la diferite curse internaționale și am promovat și acest eveniment. A fost ușor să promovăm acest concurs în rândul alergătorilor străini iar odată ce experiența lor a fost frumoasă, ei au reușit să îi atragă și pe prietenii lor. Fotografiile și prezentarea evenimentului pe websiteul dedicat – www.ecomarathon.ro ne-au ajutat foarte mult să promovăm evenimentul. Credem că România este o țară atrăgătoare iar satele de munte sunt fascinante pentru străini.

Care sunt primii pași pe care trebui să îi faci ca să începi să alergi pe munte? Acest tip de mișcare pare a fi mai dificil decât mersul la sala de sport, la aerobic.

Considerăm că mai întâi trebuie să descoperi drumețiile montane și să fii un practicant al alergării pe șosea și abia ulterior poți să te orientezi către alergarea montană.

Foarte importantă este alegerea unui echipament corespunzător, pantofi de alergare montană, echipament potrivit prognozei meteorologice.

Trecerea de la alergarea pe șosea la alergarea montană trebuie făcută treptat, iar la început trebuie aleasă o distanță nu foarte lungă.

E vreodată prea târziu să începi să alergi?

Alergarea poate fi practicată de către toți cei care nu au vreo restricție în ceea ce privește practicarea sportului, este un sport simplu și nu foarte costisitor. Alergarea poate fi practicată la orice vârstă, dar adaptată nivelului de antrenament și condiției fizice.

CREDIT FOTO: Laurențiu Pavel, Mihai Benea, echipa EcoMarathon

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută