Sorin e bucătar de aproape doi ani; gătitul este o pasiune transmisă de la cumnatul său, dar și de la sora lui. Are pregătire și de inginer de instalații, domeniu în care a activat până când a decis să se întoarcă în România și să se reprofileze, dedicându-se bucătăriei.
Gătește mult pentru evenimente speciale, pentru festivaluri (precum cel din Micfalău, unde a gătit pentru mii de persoane, timp de 6 zile) și nunți de marcă, iar la MEATică se află de o lună și e convins că atmosfera din bucătărie contribuie la gustul din farfurie.
De cei ai ales această carieră și cine te-a motivat?
Gătesc de la vârsta de 16 ani, când am plecat de acasă și a trebuit să mă descurc singur, să iau viața în piept. La fel, plecând să lucrez în străinătate, trebuia să-mi pregătesc masa. După ce am renunțat la cariera de inginer în instalații, în urma unei operații la menisc, am decis să îi ajut pe sora mea și pe soțul ei – ei fac meniurile multor restaurante, pregătesc și instruiesc personalul în jur de două luni, după care preiau alt restaurant și o iau de la capăt. Și mai aveau nevoie de cineva, mai ales pentru a găti la evenimente, așa că m-am îndreptat spre bucătărie și eu.
Ce îți place cel mai mult să gătești, e vreun fel de mâncare pe care preferi să-l faci?
Îmi place tot ce fac, deoarece simt o bucurie enormă când văd că oamenii mănâncă tot din farfurie și pleacă fericiți. Nu există altă bucurie mai mare pentru un bucătar decât farfuria care se întoarce goală de la masă.
Cum ți se pare bucătăria românească, mai ales în comparație cu cea internațională, având în vedere că ai fost și plecat din țară și ai experimentat preparatele specifice?
Am mâncat foarte mult prin restaurante, mai ales în Germania, acolo unde am stat 7 ani. Într-adevăr, au și ei preparate bune, dar rămân la părerea că la noi în țară e mult mai gustoasă mâncarea. Mai ales dacă reușești să faci rost de produse de la producătorii locali.
În afară de locul unde lucrezi, unde ai recomanda cuiva să mănânce în Brașov?
La Belvedere, deoarece acolo e Chef Florescu; îl cunosc personal și știu ce poate dânsul. Este un om foarte plăcut, ai ce să înveți de la el, de asta i se spune și „domn profesor”.
Ce preparat trebuie să încercăm neapărat din bucătăria localului unde lucrezi?
Coastele la grătar. După ce sunt făcute la grătar, le dăm cu un sos de barbecue, le punem înapoi pe grătar, după care le introducem la cuptor, unde punem un sos de usturoi și apoi o picătură de vin – iese o delicatesă.
Ce secret din bucătăria ta ne poți împărtăși?
Nu am un secret și nu știu dacă sunt în măsură să dau sfaturi, dar aș recomanda ca în bucătărie să fie o echipă. Dacă nu ești organizat, consistent, unit, cu flux, nu poți găti bine, iar acest lucru se va vedea, din păcate, în farfurie.