Vărzăria-Păstăioase

Deși provin dintr-o familie mixtă, fiind pe jumătate româncă, pe jumate maghiară, nu țin minte să îmi fi plăcut în copilărie varza à la Cluj. Cu toate că familia lăuda în repetate ocazii rețeta bunicii, cumva acest fel de mâncare nu mi-a trezit interesul, ba mai mult, îl evitam ori de câte ori puteam, mulțumindu-mă cu o supă sau sărind direct la desert. Anii facultății mi-ai trezit interesul gastronomic, iar după luni întregi de testat diverse bucătării ale lumii, m-am reapropiat încet de cea ungurească. Moment în care am călcat pragul Vărzăriei și m-am îndrăgostit iremediabil de celebra varză clujeană. Unul dintre cele mai vechi restaurant din oraș, vărzăria datează de peste 40 de ani, fiind deschisă în 1970, la numărul 35, în imediata apropiere a Fasoleriei și a Cartofăriei. Din păcate cele două localuri cu nume specifice nu au rezistat testului numit timp, astfel încât în prezent, găsiți aceeași inegalabilă “Varză à la Cluj” la numărul 37 de pe Bulevardul Eroilor. Localul, simplu și curat, având aspectul sufrageriei bunicii, dispune de o încăpere cu câteva scaune și mese, dar și de o terasă interioară, acesta fiind spațiul destinat fumătorilor. Devenit cunoscut în principal datorită “verzei à la Cluj” (apropo, aici se mănâncă fără urmă de îndoială cea mai bună varză à la Cluj din oraș!), localul își așteaptă zilnic mușterii cu o varietate de produse pe bază de varză și fasole: delicioasa supă de fasole boabe cu ciolan afumat, varza lucicoș cu carne de porc, varza călită cu ciolan afumat etc. De neratat sunt și deserturile, celebrul vargabeleș fiind un alt hit culinar al Vărzăriei!

 

 

Alexandra Alexa

alexandra@zilesinopti.ro

 

 

Vărzăria-Păstăioase

Eroilor 35 - 37

Orar:

Luni – Duminică: 09.00 – 22.00

 

 

„Orice clujean sau turist ce se află în trecere prin Cluj ar trebui să calce măcar o dată pragul acestui restaurant!”

 

Redacția ZN