Colinele Transilvaniei - Mălâncrav, satul cu livada fermecată

Satul, aflat la la 12 km de șoseaua națională Sighișoara-Mediaș, în județul Sibiu, găzduiește comori unice. Trebuie să vezi Conacul Apafi, Biserica evaghelică și livada de meri. Atestat documentar din anul 1305, satul Mălâncrav are încă o populaţie de saşi mai mare decât orice alt sat din Transilvania.

Conacul Apafi, aflat pe un mic platou deasupra satului, are o poveste destul de complicată: construit în secolul XV de către familia Apafi, a trecut în proprietatea familie Bethlen, și în 1920, în posesia comunității evanghelice din sat, apoi transformat în cămin cultural.

A fost cumpărat de fundația Mihai Eminescu în 2000 și restaurat: acum este o casă de oaspeți deosebită, cu 5 camere spațioase, balcon, bibliotecă, un living mare, o gradină minunată, cu o fântănă arteziană care te poartă în alte timpuri.

Biserica evanghelică a fost construită de locuitorii satului din ordinul moşierului Apafi la începutul sec XIV fiind dedicată Sfintei Maria. Fresca de 20 metri din nava centrală este cea mai mare, şi din punct de vedere tematic, cea mai completă frescă în stil gotic din Transilvania. 53 de imagini sunt grupate în patru rânduri suprapuse şi în spaţiile dintre arcade.

Livada de meri, certificată ecologică are pe o suprafață de cca 100 ha, soiuri tradiționale de mere, foarte aromate care dau gust deosebit sucului de mere de la Mălâncrav. Sucul este produs în fabrica din livadă și este, în mod previzibil, fără aditivi, zahăr sau conservanți.

Info și rezervări Cazare Mălâncrav aici și aici

Tel: 0265 506 024, 0724 000 350

Adevărata „comoară" a bisericii din Mălâncrav este pictura sa murală, cel mai bine păstrat ansamblu de pictură linear-narativă gotică din secolul al XIV-lea.

Pe partea nordică a navei centrale se regăsesc cele mai multe dintre frescele realizate în jurul anului 1350. Există astfel 53 de scene picturale care sunt aranjate în cinci registre, ele făcând o adevărată chintesență a creației relevate de Vechiul și Noul Testament.

În partea superioară sunt scenele din Vechiul Testament, viața domnului Isus Hristos precum și o multime de reprezentări de sfinți martiri și imagini din Adormirea Maicii Domnului. Fresce similare se mai întâlnesc și în bisericile din Homorod, Mugeni, Drăușeni, iar multe asemănări stilistice se regăsesc și în picturile din Slovacia. Se speculează ideea că Ioan Apafi ar fi donatorul acestor picturi.

Credit Foto: Alina Alexa