Interviu cu Adrian Tibu, managerul Teatrului Gong

de Ștefan Dobre

LA UN AN DE CÂND A PRELUAT CONDUCEREA TEATRULUI PENTRU COPII ȘI TINERET ”GONG”, MANAGERUL ADRIAN TIBU NE-A ACORDAT UN INTERVIU DIN CARE TRAGEM PRIMELE CONCLUZII ȘI AFLĂM CELE MAI INTERESANTE PLANURI PENTRU VIITOR.

Tocmai s-a încheiat evaluarea primului tău an întreg de management. Cum ai caracteriza activitatea teatrului în 2015?

2015 a fost un an bun, în care peste 60.000 de spectatori s-au bucurat de evenimentele noastre. Actorii Teatrului „Gong” au urcat pe scenă în 197 de reprezentații, atât la sediu, cât și în deplasare. Premierele noastre au avut succes anul trecut. Este vorba despre „Harap Alb” în regia lui Gavriil Pinte, „Alice” în regia lui Eugen Jebeleanu, „Poveste de Crăciun” în regia lui Marian Râlea, „Povestea celor trei purceluși... care sunt patru” în regia Evei Labady și „Max și Moritz” în regia Mirelei Bucur. Pot spune că Teatrul pentru Copii și Tineret din Sibiu este una dintre cele mai performante instituții de spectacole de la noi din țară având în vedere că anul trecut veniturile proprii realizate reprezintă 28% din bugetul public total executat, iar veniturile încasate au crescut cu 24% în comparație cu 2014. Desigur, și cheltuielile teatrului au crescut în condiţiile în care am avut mai multe reprezentații programate, dar și din cauza complexității montărilor noilor spectacole. Aș vrea să mulțumesc Primăriei Municipiului Sibiu pentru dialogul bun avut în 2015, dar și echipei mele împreună cu care încerc să fac din „Gong” un teatru pentru comunitate.

Dezvoltarea teatrului se resimte și printr-o serie de spectacole cu invitați de renume național, atât actori și cântăreți, cât și regizori sau dramaturgi. Căutați să atrageți și tineri la spectacolele teatrului, nu doar copii? Apelați la teme reale, din viața de zi cu zi?

Teatrul pentru tineret trebuie văzut ca un teatru matur, în care actorii nu sunt niște saltimbanci așa cum vor unii să creadă. Într-o lume marcată de confuzie și discrepanțe, proiectele de teatru pentru tineret sunt absolut necesare pentru a dezvolta adolescenţilor gândirea şi conştientizarea lumii în care trăim. Eu îmi doresc un teatru cu povești îndrăznețe și amuzante, dar puternice, care să vorbească despre plăcerile și problemele tinerilor. Noi nu mai avem timp să ne înțelegem sau să fim atenți unii la alții. Foarte multe din problemele din jurul nostru vin tocmai dintr-o lipsă de empatie, iar teatrul este tocmai o invitație spre empatie, locul în care nu stai doar confortabil într-un fotoliu, ci în care îți îndrepți privirea spre oameni diferiți de tine, îi asculți și le înțelegi acțiunile, interacționezi cu ceva viu și ca atare începe să îți pese. Iar copiii și tinerii au nevoie de acest tip de comunicare. Deci misiunea teatrului, așa cum a fost ea stabilită demult, nu acum că sunt eu aici, este de a atrage cât mai mulți tineri. Iar prin atelierele, spectacolele produse și prin artiștii invitați încercăm să ne revanșăm față de această categorie neglijată de-a lungul timpului.

Actorii teatrului au călătorit destul de mult în ultima vreme, mai multe spectacole jucându-se în străinătate. Simțiți că duceți numele Sibiului peste mări și țări?

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” este o instituție subvenționată de Municipalitate, prin urmare eforturile noastre se îndreaptă spre locuitorii din oraș. Sigur că pentru noi e onorant să câștigăm proiecte sau invitații pentru deplasări în străinătate și să contribuim la prestigiul orașului nostru. Recent unele dintre cele mai bune actrițe ale noastre, Mihaela Grigoraș și Monica Baldea, s-au întors dintr-un turneu în Veneția și Barcelona. Pentru noi acest tip de deplasări sunt greoaie fiindcă avem una dintre cele mai mici echipe de actori din țară și nu putem lăsa scena de la Sibiu goală. Mi-aș dori ca în viitor să găsim soluții să dublăm numărul actorilor pentru a putea dezvolta proiecte cu un impact mai mare.

Ce ați pregătit pentru această primăvară, ce vom vedea nou?

Finalul acestei stagiuni va aduce în vară probabil unul dintre cele mai așteptate spectacole de teatru pentru copii din ultimii ani. E vorba despre „Cel mai mare Gulliver” de Gellu Naum, în regia lui Alexandru Dabija și cu muzica Adei Milea. Actorii vor spune povestea lui Matei, un băieţel de 7 ani, care vrea să fie mare, iar un cangur pitic îi îndeplinește această dorință transformându-l într-un uriaș. Spectacolul realizat cu actori la vedere și cu păpuși este surpinzător prin proiecțiile video live şi prin folosirea instrumentelor muzicale. Tot în această perioadă, Alina Hiristea va monta un spectacol pentru tineret. E vorba de o adaptare după „Furtuna” lui William Shakespeare ce va fi prezentată pe o scenă în aer liber în co-producție cu Festivalul „Shakespeare” de la Craiova. De asemenea, Gavriil Pinte revine la Sibiu, de data aceasta la Secția Germană, unde va pregăti spectacolul „Rapunzel” după Frații Grimm. De asemenea, pregătim și o nouă ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu (12 - 16 octombrie) şi un program special la Magic Show Fest ce va avea loc anul acesta între 2 şi 8 decembrie.