Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/03/2016
Arhiva Zile si Nopti

Test de supraviețuire la Cercul Polar

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Test de supraviețuire la Cercul Polar Share Test de supraviețuire la Cercul Polar


Ultramaratonul arctic Ultra 6633 presupune alergarea pe gheaţă pe o lungime de 566 km, dincolo de Cercul Polar, a început pe 11 martie, şi s-a terminat după 170 de ore de la start. Tiberiu Uşeriu a câștigat maratonul incredibil, aceasta fiind o premieră pentru România. Singaporezul Toh Poh Joo a ieșit pe locul al doilea. Ceilalţi cinci competitori au sosit împreună și au completat podiumul: Michael Hull (Australia), Frank Fumich (SUA), Alex Nemet (SUA), Vlad Tănase şi Andrei Roşu. Acesta din urmă este brașoveanul cu care ne mândrim și care a acceptat să ne povestească despre experiența inedită de la Cercul Polar, deși se află în perioada de recuperare după efortul supraomenesc depus.

Nu e prima competiție extremă la care ai participat. Ai alergat la Polul Nord și în Antarctica, ai traversat înot Canalul Mânecii și apoi ai decis să pleci la capătul Pământului să alergi de la Cercul Polar până la Oceanul Arctic. Știai condițiile pe care urma să le înfrunți. La ce te așteptai și cum a fost de fapt?

Ştiam că va fi foarte greu, pentru că urma să particip la „cel mai rece şi cel mai dificil” ultra din lume, o competiţie pe care reuşiseră să o termine doar 17 oameni din cei peste 100, câţi participaseră din 2007 încoace. Dar nu îmi imaginam că va fi atât de greu. Distanţa mare, temperaturile constant sub -30 de grade Celsius, vântul de până la 70 de km/oră, umiditatea (factori care reduc substanţial confortul termic, cu încă 20-30 de grade faţă de temperatura din termometru), diferenţa de nivel (peste 4500 de metri în primele două zile), privarea de somn (media a fost de două ore pe noapte), dormitul în aer liber (în bivuac), efortul amplificat de sania de aproape 30 de kilograme pe care am tras-o după noi tot timpul, tipul de hrană consumată (în principal adventure food, adică hrană deshidratată), halucinaţiile, absența formelor de viaţă, imensitatea albă din jurul nostru – toate aceste elemente transformă cursa într-un test de supravieţuire, în care dificultatea fizică este mult dominată de cea mentală.

Știai că va fi greu și totuși ai ales să mergi mai departe. Ce te-a determinat să participi la acest maraton?

Au fost mai multe motive. În primul rând, pentru Pădurea Copiilor – un proiect al Asociaţiei ViitorPlus, prin care ne propunem să plantăm câte un puiet pentru fiecare nou-născut din România şi, în acelaşi timp, să reîmpădurim zonele deşertificate ale ţării noastre, astfel încât să împiedicăm schimbări de climă radicale. De altfel, cursa la care am participat împreună cu Vlad Tănase va fi urmată curând de una de peste 200 de km (Marathon des Sables) pe care Andrei Gligor o va alerga în deşert. Cei care au apreciat efortul nostru în Cursa de la Cercul Polar şi care, de asemenea, doresc să sprijine acest proiect, o pot face AICI. Mulţumim!

Un alt motiv a fost faptul că România nu apărea pe „harta” acestui concurs select. Mai mult, toate ediţiile fuseseră dominate de sportivii britanici.

Şi, de asemenea, pentru că organizatorii ne-au spus că „nimeni nu a reuşit până acum să termine cursa în tandem. Toţi cei care au încercat să alerge cot la cot de la început la finish au eşuat lamentabil, din cauza diferenţelor de formă fizică şi psihică şi a multiplelor provocări cu care s-au confruntat atleţii respectivi”. Susţinând, împreună cu Vlad Tănase, aceeaşi cauză, ne-am gândit că ar fi interesant să reuşim să parcurgem şi să terminăm cursa împreună. Şi am reuşit!

Cât despre mersul mai departe, îmi place să duc lucrurile la bun sfârşit, atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală. De altfel, rata mea de succes a proiectelor mele sportive este, până în prezent, de 100% (şi au fost peste 100 de proiecte din 2010 încoace).

Oferă-ne câteva detalii despre felul în care te-ai antrenat şi despre cum a decurs ultramaratonul propriu-zis. Cum a fost organizarea, ce probleme ați întâmpinat?

Antrenamentul a fost în linie cu recomandările organizatorilor, primite de îndată ce ne-am înscris (cu aproape un an înainte de cursă): „căliţi-vă, faceţi duşuri reci, dormiţi iarna în aer liber, renunţaţi la căldură pe timpul iernii, îmbrăcaţi-vă subţire, consumaţi hrană rece, obişnuiţi-vă să dormiţi puţin, faceţi plimbări lungi, alternaţi alergarea cu mersul s.a.m.d”. Este greu să simulezi un antrenament la -40, -50 de grade, dar poţi dobândi un nivel de anduranţă superior, care să te ajute în momentele grele.

Dacă aş descrie pe scurt cursa, ar suna cam aşa: eu şi Vlad în mijlocul pustietăţii şi al unui frig absolut, trăgând după noi săniile, tremurând de fiecare dată când trebuia să ne scoatem mănuşile, chiar şi pentru 10 secunde, mergând şi alergând în continuu, cu ochii în permanenţă pe ceas, pentru a fi siguri că ne încadrăm în timpul limită şi pentru a rămâne cât mai sus în clasament, interacţionând cu organizatorii o dată sau de două ori pe zi, când treceau pe lângă noi cu maşina pentru a se asigura că suntem ok, plus eliberarea de la final, după ce ne-a luat mai bine de 10 ore să ajungem la un punct pe care îl vedeam foarte clar şi îl percepeam ca fiind la doar 2-3 kilometri…

Care a fost primul tău gând când ai trecut linia de sosire?

Am reuşit! De abia aştept să sun acasă, să vorbesc cu familia! …Şi să fac un duş fierbinte – primul după aproape un an de „călire”!

Ai scris pe facebook că te-ai gândit să abandonezi cursa, dar ai strâns din dinți și ai mers mai departe. Cum ai reușit? Ce crezi că ți-a dat puterea necesară să continui?

De gândit la abandon nu m-am gândit niciodată cu adevărat, dar m-am temut de câteva ori pentru integritatea mea fizică şi chiar pentru viaţa mea, dar am apelat la toate resursele interne pentru a depăşi acele momentele dificile (de care eram sigur că sunt temporare). Am strâns din dinţi (la propriu), am râs, am plâns (nu foarte mult, pentru că lacrimile îngheţau imediat pe faţă şi pe ploape), am vorbit cu Vlad şi ne-am susţinut reciproc, astfel încât să depăşim cât mai repede momentele de criză.

Care a fost cea mai frumoasă experiență de la Cercul Polar, dar și cea pe care nu ai vrea să o repeți vreodată? 

Indiscutabil, aurora boreală, care era pe bucket list-ul meu de vreo 10 ani. Am avut parte de două astfel de experienţe, inclusiv pe parcursul cursei. Este fantastic să vezi cum câteva raze verzi străbat bezna nopţii şi, treptat, transformă cerul într-un tablou uriaş, cu diverse forme – este copleşitor! Dar şi relaţia extraordinară cu ceilalţi participanţi, de care am simţit că sunt conectat, având acelaşi „inamic”: condiţiile dure ale cursei.

Cât despre ce anume nu aş dori să repet…cursa în sine! Deşi, nu se ştie niciodată…

Din fiecare experiență de viață învățăm ceva, poate cu atât mai mult din una extremă. Ce crezi că te-a învățat ultramaratonul de la Cercul Polar?

Rolul unor astfel de curse este unul transformaţional. M-am simţit dezbrăcat de toate învelişurile, temerile şi măştile pe care am uneori tendinţa să le port. Am fost testat într-un mod foarte dur pentru a vedea cât de bine sunt ancorat în valorile în care cred (de exemplu, a fi vegetarian într-o astfel de cursă este foarte dificil, mai ales când, după 5-6 zile de hrană rece, un eschimos îţi oferă o tocăniţă fierbinte de…cerb; sau, convingerea că pot reuşi orice, atât timp cât am încredere în forţele proprii). La finalul ei, am avut convingerea că am traversat un „Iad” îngheţat şi m-am simţit alt om, recalibrat din punct de vedere fizic, emoţional şi spiritual – readus la setările „din fabrică”. Nu mai am nicio frică, sunt sigur că totul va fi foarte bine de acum înainte.

Un gând pentru cititorii noștri…

Îi îmbrăţişez cu căldură (m-am dezgheţat între timp!) şi le mulţumesc din suflet pentru sprijin, pentru mesajele de încurajare şi pentru toată energia pozitivă pe care mi-au transmis-o în timpul cursei! …Şi încă ceva: să încorporeze mişcarea zilnică în stilul de viaţă. Merită!!!

Andrei Roșu este sportiv de anduranţă, blogger, scriitor şi vorbitor inspirațional, organizator de evenimente caritabile şi sportive, susţinător de proiecte sociale, donator benevol de sânge.

Îi poți afla gândurile pe www.andreirosu.org

Te ajută să îți atingi obiectivele prin www.coachinginalergare.ro

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută