Colinele Transilvaniei: locuri unde se cultivă mâncare sănătoasă

Ferma biodinamică Țopa (Albești, Mureș) pune accent pe modul cum se poate asigura traiul, care este efectul unui astfel de proiect asupra comunităţii şi nu în ultimul rând ce impact are asupra naturii. Este o gospodărie mixtă, cu 33 ha de pământ, pe care există fâneaţă, lucernă, păşune, se cultivă secară, grâu, ovăz, porumb, legume, plante medicinale, etc., plus vaci cu lapte, juninci, găini, capre, etc.

Ferma biodinamică de la Ţopa a avut la bază ideea de schimbare, idee care a plecat de la Şcoala din Boiu, de la directorul Sorin Suciu, preocupat fiind de noutăţi şi de introducerea culturii de trandafiri în zonă. Dan Cismaş, proprietarul fermei a preluat ideea şi, împreună cu soţia lui Tincuţa a început să cultive trandafiri, primul pas din viitoarea ferme biodinamice. Inițiativa a fost finanţată prin Fundaţia pentru Cultură şi Ecologie, prin proiectul intitulat „Copiii din Boiu”.

Cea mai importantă cultură la Ţopa este trandafirul care este în centrul preocupărilor fermei şi care a asigurat cea mai mare parte din bani. „Din punctul meu de vedere trandafirul este simbolul dragostei – ţine vie funcţionarea fermei este un dar de la Dumnezeu” - Dan Cişmaş.

Ferma poate servi oricând ca model şi pentru lucru cu oamenii, cu copiii, pentru a înţelege necesităţile pământului şi ale oamenilor. „Lucrul în mod ecologic (deşi lucraserăm şi înainte cam cu aceleaşi metode), ne-a deschis noi perspective de cunoaştere a agriculturii şi de a face noi conexiuni. Presupune o cunoaştere benefică, o redescoperire şi a ta ajungând să înţelegi şi necesităţile celorlalţi şi ale pământului, care sunt într-o strânsă legătură” - Dan Cişmaşu.

Ferma este deschisă pentru persoanele care vor să participe şi la discuţii sau la lucrul în fermă. Copiii de la școlile din zonă vin aici împreună cu dascălii lor, unde află despre principiile agriculturii ecologice, despre impactul pe care poluarea (la care participăm cu toţii) o are asupra naturii şi cum aceasta ne afectează pe noi toţi. În fermă sunt asigurate dușuri cu apă caldă și mâncare, iar cei doi soți au momentan în construcție câteva anexe tocmai pentru a putea asigura o capacitate mai mare de cazare în viitor.

Contact: Dan şi Tincuţa Cişmaş, str. Principală nr. 108, sat Ţopa, com. Albeşti, jud. Mureş, România. Tel.: 0740 256 990 (Sursa info: Gazeta Natura 2000, nr.3, 2012)