Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/04/2016
Arhiva Zile si Nopti

Erik, singurul câine salvamont atestat oficial şi operaţional din Moldova

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Erik, singurul câine salvamont atestat oficial şi operaţional din Moldova Share Erik, singurul câine salvamont atestat oficial şi operaţional din Moldova


PERSOANELE SURPRINSE DE AVALANŞE ÎN MUNŢII DIN NORDUL ŢĂRII VOR FI MAI UŞOR DE GĂSIT, CU AJUTORUL UNUI CÂINE SPECIALIZAT ÎN ACEST TIP DE INTERVENŢIE. ERIK ESTE SINGURUL CÂINE ATESTAT OFICIAL ŞI OPERAŢIONAL PENTRU SALVAREA DIN AVALANŞE DIN MOLDOVA.

Câinele, din rasa Ciobănesc belgian Malinois, îi aparţine lui Dumitru Ionuţ Pascu, salvamontist activ în formaţia de salvare montană a Primăriei Vatra Dornei, şi este dresat special pentru a fi folosit la acţiuni de căutare.

Legitimarea lui Erik pentru a fi folosit în căutarea persoanelor prinse de avalanşă sau a turiştilor care se rătăcesc prin munţii din judeţele Suceava, Neamţ, Bistriţa s-a făcut după o instruire complexă pe care a absolvit-o în urma unor examene dure, devenind primul câine din nordul României care are un brevet eliberat de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR), ce îi atestă calităţile de salvator din avalanşă.

În caz de necesitate, Erik trebuie să ajungă la victimă şi să sape în locul în care aceasta se află.

Dacă în alte ţări există deja structuri care se ocupă de pregătirea câinilor pentru salvarea victimelor surprinse de avalanşe, în Franţa existând Corpul de monitori de câini de avalanşă din cadrul Federaţiei Franceze a Conductorilor de Câini de Avalanşă, în România existau până la începutul acestui an doar 2 câini atestaţi oficial şi operaţional pentru salvarea din avalanşe în cadrul echipelor Salvamont Argeş şi Caraş Severin.

Abia de la sfârşitul lunii februarie alţi 6 câini, printre care se numără şi Erik, au obţinut atestatul pentru salvarea din avalanşe a victimelor.

TRIERE FOARTE VIGUROASĂ

pentru Intervenţia la Avalanşă organizat de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, împreună cu Salvamont Argeş, la cabana Capra de pe Transfăgăraşan, în judeţul Argeş, au participat, după o triere foarte riguroasă, 6 echipaje canine care, după 9 zile de efort, au susţinut examenul final.

Standardul a fost identic cu cel francez, echipajul fiind nevoit să acceadă pe schiuri sau rachete de zăpadă la zona de intervenţie, unde trebuia să găsească două victime, bine îngropate în zăpadă. Tematica şcolii, elaborate împreună cu specialiştii francezi din Savoia, a avut în plus faţă de şcoala franceză şi accesul prin mijloace alpine (rapel, lansare) cu câinele.

Înainte de a începe stagiul de formare, cele 6 echipaje canine au fost evaluate timp de 3 zile, în luna ianuarie, de Jeanlou Eberhardt şi Jordy Mege, în cadrul unui antrenament organizat de către Salvamont Argeş şi Salvamont Savoia, la Cota 2000 Transfăgăraşan, fiind considerate, toate, apte să intre în stagiul final.

La antrenament au participat 54 de salvatori din 12 judeţe, printre care s-a numărat şi echipajul canin sucevean.

CARACTERISTICI CANINE

Câinii pregătiţi trebuie să fie rezistenţi la frig şi să aibă un miros foarte bine dezvoltat, în timp ce instructorul câinelui trebuie să fie calificat ca salvator montan, să cunoască foarte bine zona pe care o va deservi şi locurile unde pot apărea eventualele avalanşe, să stăpânească la un nivel superior, anterior intrării în şcoala canină, schiul, tehnicile alpine de acces la locul avalanşei şi să cunoască procedurile de intervenţie la avalanşă.

În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanşă din România este format din 6 conductori, cu un total de 8 câini brevetaţi.

„Erik este primul câine din istoria oraşului care realizează acest job canin, formaţia de salvare montană a Primăriei Vatra Dornei fiind prima unitate canină din istoria staţiunii Vatra Dornei şi prima unitate canină de intervenţie pentru salvarea din avalanşe a victimelor din nordul şi nord-estul ţării.

Dincolo de Carpaţi, în partea Mureşului, unităţile canine de acest gen sunt foarte bine primite, foarte bine tratate, sunt exact cum trebuie să fie.

Sperăm să avem acelaşi impact şi în Bucovina, mai ales că în zonele de munte putem să ne aşteptăm la orice situaţie dificilă la care trebuie să intervenim în condiţii cât mai rapide şi optime pentru persoanele aflate în dificultate”, Ionuţ Pascu

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută