Festivalul Internațional Studențesc de Jazz 8-12 mai 2016

În perioada 8 – 12 mai 2016 va avea loc în Târgu Mureș Festivalul Internațional Studențesc de Jazz Ediția a VIII-a. Evenimentul este organizat de către Casa de Cultură a Studenților Târgu Mureș,

Asociația Culturală ”Partitura” și Clubul Jazz&Blues din Târgu-Mureș. Scopul acestui festival-concurs este de a îmbunătăți relațiile studenților și profesorilor din diferitele academii de muzică, de a oferi studenților-muzicieni șansa de afirmare și de a amplifica activitățile culturale ale iubitorilor de jazz din județul Mureș.

Programul festivalului este compus din două părți: programul- concurs al studenților-muzicieni și concertele susținute de trupe de jazz profesioniste.

Aflat la a VIII-a ediție, Festivalul se bucură de un mare succes în rândul studenților, numărul participanților la concurs realizând o creștere semnificativă în fiecare an, ajungând ca în anul 2015 să participe studenți din România, Austria, Moldova, Polonia,Slovacia și Ungaria.

Performanta soliștilor studenți a fost evaluată, de fiecare dată, de un juriu format din profesioniști ai domeniului, respectiv: Mircea Tiberian, Sebastian Gheorghiu, Luiza Zan, Bibó Lajos, Makkai Gyöngyvér, Sárik Péter, Virgil Mihaiu, Florian Lungu, Bágyi Balázs, Romeo Cozma şi Boros Zoltán.

La programul-concurs al Festivalului International Studențesc de Jazz, pot participa muzicieni sau formații de muzicieni, studenți la o școală de muzică acreditată de instituțiile țării din care provin.

Valoarea totală a premiilor este de 3000 euro. Pe lângă participanți și juriu, o contribuție deosebită în vederea obținerii succesului din anii precedenți au avut invitații speciali și publicul numeros, obținându- se astfel unul din scopurile inițiale organizării acestui eveniment, și anume acela de a lărgi orizontul cultural al județului Mureș.

Nivelul artistic al festivalului a crescut și prin prezența muzicienilor de jazz consacrați cum ar fi Chris Dahlgren, Luiza Zan, Alex Man, Mircea Tiberian, Storyville, Váczi Eszter, Snaco Dixi Band, Bourbon Jazz Unit, Murányi Joe, Sárik Péter, Fábián Juli, Dj Zoohacker, Szőke Nikoletta Quartett, Jazz Challenge, Tonight Jazz Ensemble, Tasi Nóra & The Guys, Tess & The Vagabonds, Myrtill & The Swinguistique, Mario & The Teachers, Bega Blues Band, Tóth Lajos Trio, Alex Man&Gabriela Costa, Sebastian Spanache Trio, Harry Tavitian&Cserey Csaba şi Tom White& His Friends.

Faptul că Festivalul a ajuns la a 8-a ediție, dovedește că este apreciat de către participanți, de invitații speciali și publicul larg, și mai ales de către presa de specialitate.

Festivalul studențesc de Jazz a avut ecouri mai mult decât pozitive în presă, ceea ce pune municipiul Tîrgu Mureș pe harta evenimentelor jazz din țară și străinătate.

Festivalului Internațional Studențesc de Jazz este un festival unic atât în România cât şi în Europa, deoarece pune față în față tinerii concurenți cu personalități ale lumii Jazz-ului contemporan, oferindu-le o confirmare ca drumul ales este unul corect și apreciat de public.

În cadrul evenimentului au loc numeroase schimburi de idei muzicale, dându-le șansa de afirmare acestor studenți, șansa de lansare și de a intra în atenția criticilor.

Nu în ultimul rând, un rol important în derularea festivalului-concurs îl au atelierele - workshopuri, în cadrul cărora muzicienii consacrați invitați își împărtășesc experiența şi viziunile proprii cu participanții.

Pentru a crește nivelul artistic și educativ al festivalului, ne străduim să invităm profesori de mare valoare din lumea Jazzului, astfel încât participanții să fie motivați să participe la concurs și să aibă șansa reală de a fi descoperiți de maeștrii domeniului.

În anul 2015 s-au înscris la festival peste 60 de studenți din 6 țări, iar numărul acestora va realiza o creștere importantă în acest an.

În 2016 membrii juriului vor fi: Sarik Peter: compozitor, Gyarfas Istvan: muzician, Florian Lungu: muzicolog, Alex Mann: muzician, Virgil Mihaiu: jazzolog, Szabo Peter : gazda emisiune jazz la radio și Ion Baciu JR: pianist.

Prezentatorul va fi Mike Godoroja, muzician jazz, blues și rock. Trupele invitate în acest an sunt:

  • Duminică: Bende Zsolt Quartet (Ungaria)
  • Luni: Mike Parker’sTrio Theory (USA)
  • Marți: Made in 234 (Lituania)
  • Miercuri: Irina Sârbu Band (București)
  • Joi: Elsa Valle Y Sus Hermanos (Cuba&Ungaria)

Considerăm că prezența Festivalului Studențesc de Jazz în agenda de evenimente a județului, cu cele 5 zile de concerte și recitaluri-concurs, contribuie pozitiv nu numai la nivelul cultural al acestuia, dar și în privința promovării valorilor și obiectivelor turistice din municipiu.