Sărbătoarea Rabarbărului 2016 de la Saschiz

UN sat monument UNESCO, O tură de biciclit prin Colinele Transilvaniei şi SINGURA Sărbătoare a Rabarbărului 2016 – toate sâmbăta acesta (14 mai 2016), la Sachiz

Dacă cuvântul „rabarbăr” nu îţi este cunoscut, atunci poate ştii de „revent”, „rabarbară” sau „rubarbă”.

O plantă primăvăratică, asemănătoare, ca aspect, cu un brusture, dar care cu totul alte utilizări şi face bine la sănătate. Originară din Asia sau America de Nord, planta este bogată în fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc și vitamine (mai ales Vitamina C). De aceea, încă din antichitate, chinezii o cultivau şi o foloseau intens în scopuri medicinale - are acțiune astringentă, pugativă, reduce aciditatea excesivă, tratează durerile, vânătăile, lumbago, dar nu este recomandată persoanelor care suferă de guta, reumatismul sau epilepsie.

Intens folosită în ţările anglo-saxone, însă puţin cunoscută în România, planta este specifică bucătăriei săseşti. Are un gust specific, acrişor, fiind un ingredient perfect pentru sucuri, compoturi, plăcinte, budinci sau alte preparte inedite.

Despre care vei afla dacă ajungi sâmbătă, începând cu ora 10:00, la Saschiz, judeţul Mureş.

Apreciate de turiştii români şi strâini de-a lungul anilor, succesul tot mai mare al preparatelor din rabarbăr a convins localnicii că această plantă merită propria sărbătoare. Lucru care este realizat, în mod firesc de Vecinătatea Femeilor din Saschiz, în fiecare an, începând din anul 2011.

Astfel, rabarbărul a redevenit vedetă a bucătăriei locale, după mulţi ani în care rabarbărul era doar brusturele, rădăcina crescută prin grădini, din care mamele şi bunicile făceau compot (bun după o zi de muncă la câm) şi gem (doar în anii cu fructe puţine).

Evenimentul va avea loc între orele 11:00-16:00 în curtea și în căminul cultural al Bisericii Evanghelice Fortificate Sf. Ștefan din loc. Saschiz.

Organizat prin implicarea voluntară a femeilor şi tinerilor din Saschiz, sărbătoarea va fi o întâlnire cu gospodinele, fermierii și micii producători din Saschiz și din zona Târnava Nare.

Programul Sărbătorii Rabarbărului include:

- Târg de produse și preparate din rabarbăr, cu participarea gospodinelor din Saschiz și a micilor producători locali și din zona Târnava Mare

- O prezentare despre posibilitățile de valorificare a rabarbărului și exemple de bune practici în acest domeniu, susținută de dl. Chris Creed, expert horticultor din Marea Britanie

- Ateliere de gătit pentru vizitatori și ateliere de educația gusturilor pentru copii, cu sprijinul membrilor SlowFood Turda și SlowFood Târnava Mare

- Concursuri cu premii: ,,Cea mai mare plantă de rabarbăr din gospodăria proprie”, concurs de ,,Mâncat prăjitură fără mâini”, concurs de ,,Desene folosind tulpina de rabarbăr” și alte suprize

- ,,Colțul prietenilor Sărbătorii Rabarbărului” - standuri de prezentare a ONG-urilor locale care sprijină voluntar evenimentul (în contextul în care, în aceeași perioadă are loc și Săptămâna Națională a Voluntariatului 2016)

- Recital de chitară clasică și nai și un miniconcert de orgă în biserica evanghelică fortificată 

- Vizite la Cetatea de refugiu din Saschiz (sec. IV): se vor organiza două tururi ghidate pentru turiști, cu plecare din centrul localității. Vizitatorii vor fi întâmpinați în cetate cu preparate din rabarbăr. 

Pentru detalii privind ora de desfășurare a fiecărei activități și noutăți/modificări care pot interveni în programul evenimentului, vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a Vecinătății Femeilor din Saschiz. 

Pentru amatorii de mişcare pe bicicletă şi de o masă bună, înainte de tentaţiile dulci, sub egida Bike&Brunch, va fi organizată o plimbare prin Colinele Transilvaniei, cu plecare din Sighisoara, Pta O. Goga (Pta Mitica), la 9:00 am.

Traseul va trece prin Valea Saeşului, cătunul Angofa (un fost sat, aproape părăsit  - mai are 6 locuitori, cândva grădina de legume a oraşului Sighişoara), Dealul Dol, Pădurea Lucaci, Dealul Brazilor, se va opri la Saschiz pentru Sărbătoarea Rabarbărului şi va reveni la Sighişoara.

Cu transfer sau pe bicicletă, pentru cei antrenaţi. Lungimea totală a traseului va fi de 50 km (tur-retur).

Bicicliştii vor lua masa la Casa de pe Deal (nr. 200), unde tinerele gazdele, Anca şi Charlie Dalmasso, vor pregăti o masă care va fuziona preparatele tradiţionale româneşti cu cele franţuzeşti.

Aşadar, notaţi data de 14 mai 2016 în calendar, Sărbătoarea Rabarbărului 2016 aşteaptă cei dornici să se simtă bine în natură, chiar să facă puţină mişcare, dar, cel mai important, să guste preparate locale din rabarbăr și nu numai: gemuri, sucuri, murături, înghețată, compoturi, condimente, ceaiuri sau miere. Pentru cei care se vor îndrăgosti de gusturile saschizene, vor putea cumpăra din produsele expuse.

Colaboratori: Vecinătatea Tinerilor din Saschiz, GAL Dealurile Tîrnavelor, fundația ADEPT Transilvania, Casa de pe Deal Saschiz, Hanul Cetatii (Saschiz), Transylvania Food Company SRL, Cartref Saschiz SRL

Pentru Bike&Brunch, date de contact:

info@wanderlust-tour.ro

colineletransillvaniei@gmail.com

0728216212, intre 10-18