Fika Iași - o cafenea numai bună pentru o pauză

Pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Cafelei, s-a deschis în mod oficial Fika Iași, o cafenea cu aer suedez în care pauzele de cafea vin însoțite de un dulce bun de tot. Nu am putut să ratez degustarea, mai ales că sunt un mare fan al acestei băuturi minunate, ocazie cu care am aflat că FIKA înseamnă un adevărat stil de viață, nu este doar un nume frumos de cafenea.

FIKA înseamnă mai mult decât cafea

În Suedia, cafeaua este cafea, dar cafeaua însoțită de ceva de mâncat este FIKA.

FIKA reprezintă un adevărat ritual social. Înseamnă „a lua o pauză”, de cele mai multe ori o pauză de cafea, dar poate fi și una de ceai sau de sucuri naturale. Condiția este ca, pe lângă băutură, să mai adaugi și o prăjiturică, un sandvich, ceva de ronțăit, et voila: you have a FIKA!

Cuvântul „fika” poate fi folosit atât ca verb, cât și ca substantiv. Cu alte cuvinte, poți spune „let's fika in five minutes” și să nu fii acuzat că nu stăpânești bine engleza.

Fika este printre primele cuvinte pe care le-ai învăța dacă te-ai muta în Suedia.

Să vă povestesc despre cafeaua de la Fika Iași

Până acum mai bine de un an, nu eram un mare cunoscător al cafelei. Pentru mine, cafeaua însemna o băutură bună care conține cofeină. Desigur, eram un mare fan, însă gustul nu-mi era atât de educat. Însă, între timp, în Iași au început să apară tot felul de locuri specializate în această licoare minunată, cu oameni pasionați de prepararea sa, oameni care au ajutat și profanul din mine să-și eleveze simțurile și să-și îmbogățească cunoștințele.

De aceea, atunci când buzele mele au întâlnit ceașca de cappuccino de la Fika, a fost dragoste la prima degustare. Aroma cafelei este atât de echilibrată, încât nici măcar nu mai ai nevoie de zahăr.

Călătorii scurte în jurul lumii

La Fika, de fiecare dată când sorbi din cafea, ai ocazia să mergi într-o călătorie. Cafeaua bună, speciality, te plimbă din Guatemala în Peru, din Kenya în Brazilia și nu numai.

Iar dulciurile sunt și ele adevărate experiențe culinare, căci respectă rețetele originale suedeze. Nu mai e o surpriză pentru nimeni că nordicii sunt considerați cei mai fericiți europeni, fapt pentru care cei de la Fika au „furat” un mic secret al lor: dulciurile specifice - melci cu scorțișoară, caramel bread, banana bread.

Așa că data viitoare, când vrei să iei o „fika” împreună cu un prieten drag, să-ți aduci aminte că știu eu un loc numai bun pentru asta!

Utile: Piața Unirii nr. 7, bloc B4 (lângă Librăria Junimea)

Facebook: Fika Iasi

Ines Dumitriu