Recomandare carte: Mihail Vakulovski „De ce fierbe copilul în mămăligă”

Sper că v-am promis că în rubrica asta de la Zile şi Nopţi o să vă recomand numai super cărţi.

Aglaja Veteranyi s-a născut în 1962 la București, a scris în germană, dar a locuit în Elveția (iar în 2002, la 40 de ani, s-a sinucis, „am să mor tînără”). Aglaja făcea parte dintr-o familie de artiști de circ, iar excepționala ei carte de debut, „De ce fierbe copilul în mămăligă”, este în mare parte autobiografică, mai ales că pentru scriitoarea de origine română autobiograficul e ceva mai cuprinzător. „E normal să povestesc lucruri pe care le cunosc, dar cred că și fantezia unei persoane este autobiografică. Pot să văd lucrurile cu inima, cu ochii… și de aceea cred că ceea ce scriu este autobiografie”, spune ea în primul interviu în limba română, realizat de Rodica Binder, care semnează și postfața, texte pe care le putem citi în extraordinara traducere în română a Norei Iuga, apărută la editura Polirom.

„De ce fierbe copilul în mămăligă” e roman exact așa cum „Moscova – Petușki” de Venedikt Erofeev e poem. În sens că „Moscova – Petușki” e roman toată ziua, iar „De ce fierbe copilul în mămăligă” e o bijuterie poetică de o frumuseţe cruntă. Narator e o fetiţă (pe la sfîrşitul cărţii are 13 ani) de circari care-s mereu pe drumuri. Dar înainte să fie ba aici, ba acolo, părinţii ei erau renumiţi la ei în ţară, în România, fiind artişti celebri la Circul de Stat. De aceea fetiţa nu are un acasă, se simte peste tot străină şi îşi aminteşte adesea de România ceauşistă, de unde au fugit. Cartea se încheie cu o amintire-vedenie cu taică-so în rolul lui Dumnezeu, mamă-sa e bunica lui Dumnezeu, iar ea e îngerul lui păzitor. Toţi trei „mănîncă mămăligă de rămas bun. // În final, bunica stă în uşă şi face cu mîna”.

„De ce fierbe copilul în mămăligă” e o carte foarte frumoasă şi foarte tristă, scrisă într-un stil poetic abstract şi existenţial în acelaşi timp, imaginaţia fetiţei-narator pornind mereu de la un moment biografic şi dezvoltîndu-se imediat în lumi paralele suprarealiste. O carte care ar trebui să facă parte din lecturile obligatorii!

Aglaja Veteranyi, „De ce fierbe copilul în mămăligă” (traducere de Nora Iuga), Editura Polirom, 2016