Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/03/2017
Arhiva Zile si Nopti

Piatra Neamţ, primul oraş din Moldova, iluminat electric

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Piatra Neamţ, primul oraş din Moldova, iluminat electric Share Piatra Neamţ, primul oraş din Moldova, iluminat electric


Deşi 1894 este anul în care primarul de la acea vreme, Manolache Albu a introdus iluminatul cu “arcuri voltaice” în piaţă centrală şi în grădina publică, introducerea iluminatului electric în Piatra Neamţ i se atribuie ca realizare lui Nicu Albu, prin utilizarea uzinei societăţii Foresta, proprietatea lui Dimitrie Lalu.
De reţinut este faptul că Iaşi-ul a beneficiat de iluminat electric, mai târziu cu 3 ani, în 1897.
Nicu Albu, potrivit Wikipedia, a fost primar de Piatra Neamţ, prefect de Neamţ, deputat, senator în intervalul 1885-1908, fiind cel care a pus bazele Organizaţiei Judeţene a PNL.
Puţini ştiu, deşi cei de la PNL ar trebuie să mediatizeze acest lucru, că Nicu Albu a introdus iluminatul electric în Piatra Neamţ şi că a contribuit la realizarea caii ferate Piatră Neamţ- Bacău, pe langa alte merite la fel de notabile, care au transformat Piatra Neamt in “Perla Moldovei”
Un alt membru marcant al PNL, a apărut abia după 92 ani, prin persoana lui Gheorghe Ştefan, datorită căruia s-a construit telegondola, telescaunul şi s-a redeschis pârtia de pe Cozla, s-au înlocuit trotuarele de asfalt cu trotuare din pavele, s-au teminat investiţiile Ştrand şi Sala polivalentă, s-au făcut şosele cu 4 benzi pe cele 4 intrări în oraş. Toate acestea au deschis poftă investitorilor pentru Piatra Neamţ și au readus in centrul atenției, Piatra Neamț, ca “Perlă a Moldovei”.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută