Recomandare de weekend: Se deschide oficial sezonul de Bike&Brunch în Colinele Transilvaniei!

Hai cu mic, cu mare, pe biciclete sau nu, să vă bucuraţi de primăvară în Colinele Transilvaniei! 

Garantăm natura superbă, gazde primitoare (fam. Cismaş - Ferma ecologică Ţopa), mâncare pe placul tuturor, multă voie bună şi mişcare în aer liber.
Plecarea pe biciclete se face din Sighişoara, la ora 09:00 AM, din P-ţa Octavian Goga (P-ţa Mitică). Echipament necesar: mountainbike, cască, sursă de hidratare, pelerină de ploaie, scule şi camera de rezervă pentru bicicletă.

Traseul însumează aproximativ 30 km dus-întors. Pentru cei mai puţin antrenaţi există posibilitatea de transfer cu maşina după servirea mesei, dar rezervarea acestui serviciu trebuie anunţată în prealabil.

Toată lumea e binevenită la Brunch, la ora 13, în localitatea Ţopa (comuna Albesti, jud. Mures). Pretul mesei este de 30 lei/persoana si include pe langa felul principal si cafea, ceai, suc, desert. Rezervarea pentru masă este necesară pentru cei care nu vin pe biciclete.

Detalii, rezervări şi închirieri biciclete fie la telefon 0728216212 (Eva Albert, intre orele 10:00-18:00), fie pe mail (info@wanderlust-tour.ro).

Ce sunt Colinele Transilvaniei?

Unii o ştiu ca zona satelor cu biserici fortificate din Transilvania, leagănul culturii săseşti din România. Alţii o ştiu ca o arie protejată Natura 2000, unde cuibăresc mii de specii de păsări ce te încântă cu triluri felurite sau ca o regiune aceasta că cu terenuri agricole cu înaltă valoare naturală (High Nature Value Farms), cu biodiversitate extrem de variată, în care sunt păstrate practicile agricole tradiționale. Iar alţii ştiu că aici găseşti monumente parte a Patrimoniului UNESCO (Biertan, Saschiz, Valea Viilor sau Viscri); sau că aici e unul dintre locurile româneşti preferate de Prinţul Charles de Wales.

Destinaţia de ecoturism Colinele Transilvaniei (Transylvanian Highlands) e la o aruncatură de băţ de oraşele Sibiu, Braşov, Făgăraş,  Rupea, Sighişoara şi Mediaş, desfăşurându-se în jurul văilor Hartibaciului, Târnavei Mari și a Oltului. În cifre, Colinele Transilvaniei înseamnă 237.515 hectare, 60.000 locuitori, 44 de comune, 126 sate și un oraș, Agnita.

Ce e Bike&Brunch?

Bike&Brunch este o idee năstruşnică care pune laolată ingrediente diferite pentru o zi de neuitat: plimbare pe biciciletă, o masă tradiţională pregătită de localnici, cu produse din gospodăriile proprii, oameni frumoşi şi poveşti interesante. Conceptul este construit pe un traseu circulare, ce îţi permite să descoperi natura, locurile, poveştile şi oamenii din zonă. Şi dacă te temi că nu eşti suficient de antrenat, nu-ţi fă griji: dificultatea traseelor variază între uşor şi mediu, pentru a se adresa unei palete cât mai largi de amatori de plimbări pe bicicleta. Cu toate acestea, este recomandat ca participanţii să te fi plimbat măcar o dată pe bicicletă înainte de a te înscrie la una din turele de acest fel. Cu cel puţin o urcare inclusă, turele Bike&Brunch combină segmente prin pădure, altele care urmează culmea de ape, de unde se pot admira privelişti incredibile. Până a ajunge la locul de masă, traseul te poartă deseori prin sate mai puţin cunoscute, dar la fel de frumoase şi de pitoreşti, unde poţi afla poveştile locului, atât de la ghidul care însoţeşte grupul, cât şi direct de la oamenii din sat.

Partea gastronomică a evenimentelor pune în valoare reţetele locale, dar şi priceperea de care dau dovada oamenii ce trăiesc în Colinele Transilvaniei. De aceea, de cele mai multe ori, masa te va aştepta în aer liber, întinsă în curtea gazdelor primitoare. Meniul cuprinde ingrediente locale, unde vedete sunt aromele specifice, cum este rabarbărului, care este vedetă la turele de primăvară, sau  preparatele locale, cu nume neaoşe precum Evanghelischer Speck, Hocăneală sau Lucskos.

Poate te întrebi ce fel de oameni vin la Bike&Brunch. Participanţii sunt de toate felurile, de la copii de 9-10 ani, plini de energie şi dornici de aventură, la domni şi doamne respectabile de 60 de ani şi peste, care au înţeles că mişcarea în natură, mâncarea bună şi compania plăcută sunt cheia pentru a rămâne tânăr şi atunci când vârsta din buletin spune altceva. Fie că sunt elevi, studenţi, profesori, medici, directori, patroni sau zidari, atunci când se întâlnesc cu bicicletele la punctul de plecare, echipaţi şi veseli, statutul social nu mai contează – totul se rezumă la legăturile umane care se formează şi la reconectarea cu natura.