TOP 7 GREȘELI pe care le faci când prepari cafeaua la ibric

Sună alarma. Dai un snooze de 5 minute, și încă unul... Te trezești într-un final și știi că fără o cafea bună ziua ta n-o să fie așa cum trebuie. Târâi papucii până în bucătărie, scoți ibricul din dulap și pui de cafea. Hai să-ți spunem unde greșești. :)

  1. Folosești cafea din comerț, prăjită, râșnită și ambalată. Doar cafeaua proaspătă poate deveni cremoasă atunci când e preparată la ibric, având o aromă specială și un gust fresh, ușor dulceag, foarte puțin amar astfel încât poate fi băută fără zahăr și de persoanele care preferă în mod normal cafeaua dulce. De asemenea e important ca măcinarea să fie făcută special pentru prepararea la ibric.
  2. Ții cafeaua într-o pungă din plastic sau într-un recipient din metal. Cafeaua își păstrează proprietățile când este ținută în borcane din sticlă, la temperatura camerei. Astfel e ferită de umezeală și rămâne proaspătă mai mult timp. Și nu, cafeaua nu se ține la frigider!
  3. Pui apa la fiert, când se încălzește adaogi cafeaua și apoi amesteci cu zahărul. Întregul proces este eronat. Pentru o cafea la ibric gustoasă trebuie să folosești apă plată rece, apoi diluezi zahărul (dacă vrei cafeaua mai dulce) și imediat adaogi două-trei lingurițe de cafea proaspăt măcinată. Abia după ce urmezi acești pași pui ibricul pe foc.
  4. Amesteci bine băutura în ibric în timpul fierberii. Nu trebuie ca lingurița să atingă fundul ibricului, băutura se alintă ușor cu vârful linguriței. Se amestecă încet doar deasupra, pentru a ajuta cafeaua să se decanteze.
  5. Așezi ibricul pe foc și îți vezi de treburi până auzi că începe apa să fiarbă. Dacă a dat în foc, cafeaua e ruinată. Poți să o arunci. Focul trebuie oprit atunci când simți că vârful linguriței vibrează ușor. Acela e semnul că e gata cafeaua.
  6. Folosești un ibric din inox sau tablă emailată. Doar ibricele din cupru dau gustul perfect cafelei.
  7. Amesteci cafeaua la final. Băutura trebuie lăsată câteva minute să se așeze în ceașcă, iar apoi trebuie savurată fără a mai fi agitată. În cafenelele cu tradiție servirea cafelei la ibric se face fără linguriță tocmai din acest motiv.

Dacă urmezi aceste sfaturi, trezirea de dimineață va fi mai plăcută. O cafea aromată și gustoasă e super-puterea de care ai nevoie ca să începi o zi perfectă.