Interviu cu Ciprian Ciocan

În data de 27 mai, Sibiul se pune în mișcare pentru 20 de proiecte locale şi o cauză naţională. Ciprian Ciocan, inițiatorul Maratonului Internațional Sibiu, ne spune care spun noutățile celei de-a VI-a ediții și care sunt perspectivele pe termen lung.

 

„Sibienii și-au regăsit plăcerea de a lupta împreună pentru cauzele în care cred, alergând, donând sau făcând voluntariat.  E o reîntoarcere la spiritul comunitar.”

 

După primele 5 ediții, Semimaraton Sibiu se transformă în Maratonul Internațional Sibiu. Care e miza acestei modificări?

Într-un fel, am știut de la început că vrem să facem un maraton la Sibiu într-o zi, însă am fost suficient de răbdători pentru primii 5 ani, încât să nu începem direct cu o cursă de 42 de km. În 2012, nici orașul și nici noi nu eram pregătiți pentru așa ceva. Acum am crescut cu toții, autoritățile înțeleg ce facem, comunitatea și-a asumat evenimentul și echipa noastră își dorește să ofere Sibiului un eveniment de tradiție, care să poată concura în câțiva ani cu orice mare competiție de alergare europeană. În fapt, îndrăznesc să visez cu ochii deschiși și spun că, dacă rămânem concentrați pe ce avem de făcut, Sibiul poate găzdui cea mai mare competiție sportivă caritabilă din sud-estul Europei.

Ce schimbări vizibile au adus în comunitatea sibiană inițiativele sprijinite până acum?

Am depășit deja de ceva vreme 100 de proiecte susținute. Dincolo de cifre, fiecare proiect are în spate o întreagă poveste și o viață a sa. O bună parte din munca noastră de la Fundația Comunitară Sibiu constă în a identifica proiecte și oameni care pot mișca lucrurile, cum e proiectul Asociației BabyCare, care de 4 ani îmbunătățește dotarea cu echipamente a secției de neonatologie de la Spitalul Județean, proiectul colegilor de la Animal Life, care au construit de la zero un adăpost privat pentru animalele fără stăpân, proiectul Fundației Polisano, care a îmbunătățit accesul la apa potabilă pentru locuitorii din Cornățel, proiectele educaționale De-a Arhitectura și Științescu Hub, sau proiectele pentru plantarea de copaci (Cu Verdele-n Sus).

Care ar fi profilul alergătorului de Maraton?

Chiar dacă putem creiona un portret robot, cred că ar fi o nedreptate. Dorim să deschidem acest eveniment pentru cât mai multe categorii de sibieni. Deși avem în mod predominant tineri, facem eforturi să aducem cât mai mulți seniori în eveniment: ca alergători, voluntari sau simpli spectatori. Avem un procent aproape egal de participanți femei și bărbați, iar dacă ne uităm și la companiile participante, vă putem spune că vin din toate domeniile de activitate: medici, muncitori din producție, ingineri, programatori sau profesori. Avem mai mulți directori generali de companii mari din Sibiu care aleargă, artiști cunoscuți sau angajați din instituții publice.

Pentru ce cauze se pun sibienii în mișcare în 27 mai?

Funky Citizens ne aduc un proiect care va face Constituția accesibilă copiilor, Științescu Hub vine cu un spațiu alternativ pentru educația în științe exacte. „Torcălăii” își propun să readucă pe Valea Hârtibaciului meșteșugul prelucrării lânii. Ca o noutate, în acest an Maratonul include și comunitățile din Poplaca și Rășinari, care propun fiecare câte un proiect, menite să aducă mai aproape de noi cele două localități vecine, traversate de traseul nostru.

Ce ingrediente vor face din ediția cu numărul 6 una cu adevărat specială?

Dincolo de surprizele pe care alergătorii le vor găsi pe traseu, anul acesta ne vom concentra foarte mult pe a oferi o experiență cât mai bună în Piața Mare pe tot parcursul zilei de sâmbătă. Întreaga logistică va fi la alt nivel, vom avea o scenă mai mare, sonorizare îmbunătățită, transmisii live de pe traseu și multe surprize oferte de către companiile partenere.

Cum simți că s-au mobilizat sibienii de la o ediție la alta și cum de a devenit atât de populară, într-un timp relativ scurt, ideea de a alerga pentru schimbare, pentru transformarea comunității?

Am crescut evenimentul acesta pe principiile dezvoltării sustenabile și, de aceea, maratonul de la Sibiu e mai mult decât o competiție de alergare și mai mult decât un eveniment de strângere de fonduri. Cred că oamenii au nevoie de niște modele funcționale și, odată ce le-am câștigat încrederea și modelul pe care l-am propus s-a dovedit de succes, a avut loc o adevărată descătușare a comunității, care a înțeles că e vorba de o platformă pe care o poate folosi pentru schimbare.

 

Interviu realizat de Răzvan Sădean