CELEST - expoziția multimedia cu instalații interactive, populară încă de la lansare

Cele șase instalații care simulează spațiul cosmic au încântat și fascinat peste 100 de vizitatori. Aceștia nu s-au sfiit să înteracționeze cu exponatele. Cele opt săli ale Muzeului Casa Mureșenilor au fost cucerite de oameni din comunitatea culturală brașoveană, părinți cu copii sau oameni curioși. 

În fața instalației Fii meteorit! era coadă. Vizitatorii se poziționau în fața unui senzor optic pentru a fi proiectați pe un ecran în spațiu. În altă cameră oamenii cântau la constelații, prin apăsarea unei suprafețe textile care este cusută cu fir conducător de electricitate, sub o lumină ultravioletă.

Fețele vizitatorilor erau colorate de lumina care venea de la instalația Creatorul de nebuloase. Părinții îi asistau pe copii să apese pe butoanele care selectează culori și creează un desen cu nebuloase pe ecran.

Camera cea mare a muzeului, care găzduiește pianul, era luminată în roșu de la covorul interactiv care arăta suprafața de pe Marte, găurită din când în când de cratere virtuale.

Pe rând, vizitatorii se urcau în Warpor, o navă colorată original, care avea chiar și un “reactor de propulsie”.  În fața navei era un ecran pe care rula un film cu spațiul accelerat la viteză warp, acompaniat de sunete care sugerează acest lucru.

În jurul instalației Galaxiei holografice oamenii își înclinau capul, se uitau și din față și din laterale, deoarece era vorba de o piramidă în interiorul căreia se vedea o imagine cu efect de hologramă cu sistemul solar și galaxia.

Organizatorii au mai pregătit o cameră de contemplare, unde vizitatorii stau pe scaune moi și ascultă muzică spațială și o cameră pentru copii, unde aceștia desenează pe post-it-uri ce le inspiră tema expoziției și le afișează pe panouri.

„Este foarte greu să faci lucruri atunci când nu ți le cere nimeni. Suntem o echipă care a dezvoltat această idee prin brainstorming și am rafinat fiecare detaliu.” a afirmat Alina Floroi, curatorul expoziției în discursul de deschidere. Organizatorii speră să poată arăta această expoziție și în alte locații.

“Ne bucurăm să sprijinim arta contemporană vie într-un spațiu care se pretează acestui lucru”, a declarat Valer Rus, directorul Muzeului Casa Mureșenilor.

La vernisaj a fost prezentă întreaga echipă Celest, formată din: Silvestru Munteanu - sculptură, Sergiu Neagu - programare, Bogdan Runceanu - visuals, Ovidiu Chihaia - efecte sonore și muzică, Ciprian Branea (Neo Sense) - scenotehnică și Alina Floroi - curator.

Expoziția va rămâne deschisă până în data de 13 iulie, cu program de vizitare de luni-sâmbătă între orele 9-17. Pe 15 iunie urmează un workshop gratuit pentru 30 participanți pasionați de tehnologie, cu ocazia căruia artiștii vor explica dedesubturile instalațiilor.

Proiectul cultural CELEST este finanțat din bugetul municipiului Brașov, cu participarea partenerilor Asociația Laborazon și Muzeul Casa Mureșenilor.

Laborazon este o comunitate creativă care a operat un makerspace în Brașov și are în portofoliu expoziții de artă contemporană, instalații interactive și ateliere de creație.

Muzeul Casa Mureșenilor cunoscut tradițional ca muzeul imnului național al României, are o nouă deschidere către propuneri conectate cu tehnologia și cultivă expoziții de calitate.