Trandafirată cu miere şi lămâie

Ne aflăm în toiul lunii Iunie când explozia de verdeaţă din jurul nostru este copleşitoare, iar de fiecare dată când ieşim în natură rămânem uimiţi de parfumurile şi culorile plantelor. Sentimentul acela plăcut de început de vară ne umple de optimism şi de bună dispoziţie. Dar ce-ar fi dacă am profita mai mult de momentele petrecute în mijlocul naturii şi am trece cumva la un alt nivel? Cum putem face asta? Culegând flori care ulterior vor fi folosite la prepararea unor băuturi răcoritoare. Iată trei exemple pe care, atunci când le vom detalia, vor produce acel efect numit „a-ţi lasă gura apă": trandafirata cu miere şi lămâie, siropul din petale de mac şi socată. Vă ofer astăzi câteva informaţii despre trandafirata cu miere şi lămâie. Acesta este o băutură savuroasă care are la bază plante ce înfloresc în această perioadă.

Reţeta de preparare:

Tot ce aveţi nevoie pentru a prepara această băutură sunt următoarele: un borcan încăpător cu apă proaspătă de fântână sau izvor (eu am folosit unul de opt litri). Puteţi folosi şi apă plată dar nu recomand apă de la robinet, deoarece conţine clor şi împiedică desfăşurarea procesului de fermentaţie (o apă bună recomandată ar fi cea de la izvorul din Grădina Botanică); 800 de grame de miere; două lămâi spălate bine; 12 - 14 flori de trandafir (uscate sau nu).

Pasul 1. Spălaţi bine petalele proaspete. Dacă va gândiţi să puneţi petale la uscat, aveţi grijă să le spălaţi înainte de a le întinde pe hârtie. Este necesar să le lăsaţi câteva zile la umbră, amestecându-le cu mâna zilnic, încât să nu putrezească şi să se usuce uniform. Apoi, le puteţi depozita în săculeţi sau cutii şi le puteţi folosi oricând în săptămânile care urmează.

Pasul 2. Adăugaţi în borcan petalele, sucul de la lămâile stoarse, mierea şi turnaţi apă cât să se acopere totul. Lăsaţi acest amestec la macerat pentru o zi.

Pasul 3. A două zi umpleţi borcanul cu apă şi acoperiţi cu o farfurioară (nu capac), încât conţinutul borcanului să poată respira. Lăsaţi-le la fermentat cam trei zile (până veţi observa că petalele şi-au pierdut culoarea), amestecând de două ori pe zi cu o lingură de lemn.

Pasul 4. Strecuraţi trandafirata printr-o sită sau ţesătură şi turnaţi-o în sticle cu capac, pe care le puneţi la rece.

Să ne bucurăm!