Destinaţia Colinele Transilvaniei vă recomandă Podişul Hârtibaciului – o zonă cu o natură încântătoare, unde nu te vei plictisi deloc

Nu multă lume ştie de denumirea de Podişul Hârtibaciului, dar foarte mulţi s-au plimbat şi îi admiră farmecul satelor săseşti medievale, situate între Sibiu şi Agnita. Desemnat sit Natura 2000 pentru bogăţia şi importanţa speciilor de păsări ce trăiesc sau cuibăresc aici, Podişul Hârtibaciului îţi oferă peisaje molcome, tihnite, în care să poţi găsi experienţe pentru suflet. Astăzi îţi propunem o călătorie care te va ajuta să descoperi o parte mai puţin cunoscută a satelor săseşti, aflate la nici 20 de km de Sibiu.

Roșia (germ. Rothberg) este o localitate care ascunde una dintre cele mai vechi biserici fortificate din Colinele Transilvaniei (sec XIII). Străjuită de un mic parc care păstrează ecouri ale eleganţei de altădată şi de vechea casă parohială, biserica impresionează prin turnul ce se ridică demn, ca un străjer tăcut şi discret. Cu influenţe de arhitectură romană, gotică, barocă sau chiar rococo, interiorul suprinde vizitatorul, fiind în total contrast cu sobrietatea aspectului exterior. În casa parohială din Roșia locuiește scriitorul și preotul luteran Eginald Schlattner, autorul faimosului roman „Cocoșul Decapitat”, ecranizat în anul 2008 şi nominalizat la Premiile Gopo. La Roşia se sărbătoreşte an de an, la final de iunie (24-26), cu mare fast, ziua Iei româneşti.

La nici 10 km depărtare de Roşia, găseşti satul Hosman (germ. Holzmengen), o localitate tipic săsească ce adăposteşte adevărate comori ale unei Europe de odinioară: case vechi tradiţionale săseşti, o biserică fortificată bine conservată de secol XIII. Farmecul Hosmanului este completat de peisajul încântător cu coline domoale, pajişti multicolore, străjuite de departe de culmile stâncoase ale Făgăraşilor. Priveliştea asupra satului este una desăvârşită, fiind una dintre cele mai frumoase pe care o poţi avea din Colinele Transilvaniei.

La Hosman vei găsi şi o atracţie cu totul deosebită, o veche moară cu brutărie, fierărie şi un centru educaţional. Moara de măcinat grâu cu pietre a aparţinut unui morar român. Acţionată printr-un motor alimentat cu benzină, foarte vechi, ea funcţionează şi acum, oferind materie primă pentru oamenii din sat, dar şi pentru brutăria tradiţională Luijza, pe care o poţi vizita şi de unde îţi poţi cumpăra bunătăţi.

 

Şi când ai obosit după plimbarea prin satele săseşti, te poţi delecta cu un concert de muzică transilvană, în bisericile fortificate din Roşia (14.07 – ora 18:00) şi Hosman (15.07 – ora 18:00).

Concertele fac parte din bogatul calendar de evenimente culturale oferite în satele săseşti din Colinele Transilvaniei (şi nu numai), cu ocazia aniversării jubileului de 500 de ani de la Reforma protestantă a lui Martin Luther, care a pus bazele bisericii evanghelice. Această Reformă a avut un impact revoluționar în Europa şi în lume, mai ales prin faptul că a legat activitatea bisericii de educaţie, care a devenit, astfel, accesibilă tuturor păturilor sociale. Cartea Reformei a stat mai târziu la baza reformei școlare si bisericești din Transilvania. De aceea, aniversarea a 500 de ani de la Reformă este o sărbătoare extrem de importantă pentru comunităţile de saşi, fiind marcată cu fast aproape în toate localităţile din Colinele Transilvaniei.

Iar dacă eşti amator de folclor românesc, poţi ajunge la Avrig, la Festivalul Folcloric „Florile Oltului”, un eveniment cu veche tradiție în rândul festivalurilor de marcă destinate promovării tezaurului spiritual al României. Evenimentul a debutat în urmă cu mai bine de 4 decenii  la Avrig, creeat  din dorința de a aduna intr-o sărbătoare cele mai valoroase moșteniri culturale din satele riverane Oltului. S-a constituit într-o frumoasă serbare câmpenească la care au participat formații folclorice și soliști din numeroase localități înșirate de-a lungul râului Olt, dar și invitați din alte zone.

Locul desfăşurării: Avrig, Piața Gheorghe Lazăr

www.colineletransilvaniei.ro

info@colineletransilvaniei.ro

FB: @colineletransilvaniei

Instagram: colineletransilvaniei

Credit foto: Daniel Secărescu, Cristina Iliescu, Mihai Dragomir