Hai la Sărbătoarea Tuberozelor în Colinele Transilvaniei!

Hoghilag poate nu îți spune prea multe, dar este primul sat din România unde s-au cultivat tuberoze, încă din anii ’50.

Această plantă cu miros specific pe care îl urăşti sau îl adori, dar nu te lasă indiferent, este utilizată mult în industria cosmetică și cea a parfumeriei, dar și în industria alimentară. Aduși în Europa din Mexic, la mijlocul secolului XVI, bulbii de tuberoze și secretele cultivării acestor flori au fost păstrate cu sființenie de o mână de oameni, preț de câteva secole.

În România, aceste flori au fost aduse prima dată în anii ’50, la Hoghilag, de către comunitatea săsească, care, timp de mai bine de zece ani, a fost singura cultivatoare de tuberoze din țară.

Astăzi secretele sunt duse mai departe de cele 20 de familii din comună, care au preluat tradiția cultivării florilor de la sași, după plecare acestora. Cu tehnici speciale de plantare, de stropire, de îngrijire, de recoltare a plantelor, pretenţioansele „chiparoase“ fac floare o dată la trei ani şi sunt simbol al senzualităţii. Cel mai bun moment să vizitezi o plantaţie de tuberoze e în perioada iulie-august. Tocmai de aceea, Sărbătoarea Tuberozelor ce are loc la Hoghilag (lângă Sighișoara), te așteaptă în zilele de sâmbătă 5 august și duminică 6 august și aduce publicului un tur de vizitare a culturilor de tuberoze ale localnicilor unic în România, ateliere creative de parfumerie, gătit cu flori și de bijuterie florală, precum și proiecții de filme, degustări de mâncare tradițională și bucate gătite cu flori.

Sărbătoarea Tuberozelor se desfășoară în curtea Bisericii Evanghelice din Hoghilag. Atestată în anul 1446, Biserica Evanghelică a fost închisă după plecarea masivă a sașilor din zonă, și este reintrodusă în circuitul turistic special pentru acest eveniment. Sărbătoarea Tuberozelor dezvăluie turiștilor cele 30 de gospodării în care sătenii cultivă încă tuberoze doar o dată pe an, în cadrul acestor două zile din luna august. 

Așa cum Franța are lanurile de lavandă, la fel România are câmpurile și grădinile de tuberoze din Hoghilag. Cu o tradiție de peste o sută de ani în cultivarea tuberozelor, Hoghilag se numește astăzi și Tărâmul tuberozelor. Directorul executiv al evenimentului, Fata care gătește cu flori, Claudia Romana Rista, spune despre Sărbătoarea Tuberozelor că e concept, care să arate atât latura tradițională, cât și latura culturală a ținutului Hoghilag. Publicul care vine la acest eveniment va avea acces la o paletă de interesantă de activități, de la tururile unice în România în grădinile de tuberoze la localnici, la ateliere și workshop-uri creative cu valoare culturală, dar și câteva experiențe de lux (ateliere de parfumerie și câte o cină cu mâncare tradițională în locuri de-a dreptul paradisiace).

Oaspeții vor putea vizita, de asemenea, cele mai importante obiective istorice și arhitectonice din zonă. Se vor putea întâlni și cu o parte dintre localnici, mulți dintre ei fiind adevărate personaje. Sărbătoarea Tuberozelor este o experiență surprinzătoare, completă și plină de valoare.

Programul complet al evenimentelor din cadrul Sărbătorii tuberozelor  

  • Turul culturilor de tuberoze are loc sâmbătă, 5 august între orele 15 și 18, precum și începând cu ora 20.30, când se organizează tururi nocturne de vizitare din 30 în 30 de minute. Tururile sunt ghidate, iar intrarea este liberă și se face pe bază de înscriere la fața locului, în limita a 20 persoane / tur.
  • Pe parcursul zilei de sâmbătă, 5 august în curtea Bisericii Evanghelice din Hoghilag se desfășoară mai multe ateliere vizitabile în timp real: Atelier de gătit cu flori organizat de Fata Care Găteşte Cu Flori; Atelier “Parfumul de vin, de la moft la pasiune” susținut de somelierul Delia Banga de la Crama Noastră, Atelier de bijuterii florale suținut de Ioana Mihai Nechifor, Atelier de creații parfumate cu Iulia-Victoria Neagoe, Atelier cu și despre natură cu Sava Raul; Atelier de împletituri florale pentru copii cu Livia Dumitru; Participarea la ateliere se face pe bază de înscriere la fața locului, în limita locurilor disponibile într-un atelier.
  • Tururi circuit pe bicicletă al culturilor şi al Bisericilor Evanghelice din Valchid, Prod și Hoghilag şi al Bisericii Armenești din Dumbrăveni, cu plecare din fața primăriei din Hoghilag, susținut de Colinele Transilvaniei – înscrieri și informații la info@colineletransilvaniei.ro și pe https://goo.gl/forms/GiYODdUd8wysiE2w2
    • sâmbătă, 5 august, plimbare de seară prin Valchid, Dumbrăveni și Hoghilag, cu plecare la ora 16:00;
    • duminică, 6 august, plimbare de zi prin Prod, Dumbrăveni și Hoghilag, cu plecare la ora 10:00
  • Serile sunt dedicate activităților culturale și de divertisment, precum: recital de fluier și poezie susținut de Bogdan Copețchi, din Vaideeni (Oltenia de sub munte), vizitarea unei instalații florale-concept semnată Dhaniel Nora și echipa Purple Flowers, pop-up muzeu de costume populare coordonat de Asociația Culturală Moștenitorii, basm nocturn de nuntă în alb cu Andreea Santeiu și Andra Fişer de la Brotherie, slow food din Hoghilag, Valchid și Prod (mic târg de produse și bunătăți locale), proiecții de film: ‘Rosenemil’ (1993), regia Radu Gabrea şi  “Orgile din Transilvania” cu sprijinul Fundației Michael Schmidt, Voie Bună cu Junii Sibiului, Fanfara Săsească din Nependorf, artiştii Luminița Dejan (voce) şi Bogdan Copețchi (la fluier);

Cazare și coordonate de transport

  • Cazarea se poate face atât în Sighișoara, cât și în Hoghilag, la localnici, în regim de pensiune. Echipa Sărbătoarea Tuberozelor coordonează cazările și poate fi contactată la adresa de email sarbatoareatuberozelor@gmail.com.
  • Transportul spre Hoghilag se poate face fie cu trenul (până la Sighișoara, și de acolo cu un taxi până în sat), fie cu mașina personală, fie din Autogara Sighișoara (www.autogari.ro). Hoghilag se află la o distanță de 16 kilometri de Sighișoara, de 24 de kilometri față de Mediaș și de 79 de kilometri față de Sibiu.

Sărbătoarea Tuberozelor este un eveniment desfășurat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Consiliului Județean Sibiu și organizat de Primăria din Hoghilag, în colaborare cu Claudia-Romana Rista (Fata Care Găteşte Cu Flori).