Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/08/2017
Arhiva Zile si Nopti

Recenzie de carte – Domnul K. eliberat de Matei Visniec

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Recenzie de carte – Domnul K. eliberat de Matei Visniec Share Recenzie de carte – Domnul K. eliberat de Matei Visniec


 

Romanul lui Vișniec, Domnul K. eliberat, readuce protagonistul din Procesul lui Kafka – trimiterea la acesta se poate sesiza încă de la început, datorită anagramării numelui astfel: Kosef J.

Autorul a început să scrie acest roman în 1988, însă abia după 20 de ani a ajuns să fie tipărit. Fascinația lui Vișniec pentru opera lui Kafka a creat un personaj complex, cu trăiri contradictorii, animând paginile romanului și hrănind, totodată, curiozitatea cititorului.

Odată eliberat, Kosef J. s-a simțit pus într-o situație cu adevărat imposibilă: nu mai înțelegea conceptul de libertate deplină, zidurile penitenciarului fiind spațiul cel mai sigur pentru el, motiv pentru care amâna mereu plecarea. Întâlnirea cu directorul închisorii, care nu se materializează, îl ține și mai legat de acest spațiu.

Kosef J. ajunge un intrus până și pentru sine. Este un deținut eliberat care și-a menținut statutul de om al închisorii față de cunoștințele lui și care a colaborat cu paznicii în demersurile căutării unui evadat. Imaginile oferite de Vișniec plimbă cititorul prin spații care sugerează mizerie, frig și ascunzișuri ostile.

Domnul K. eliberat este romanul personajului Kosef, cel care deși obține libertatea, nu reușește să se simtă liber în adevăratul sens al cuvântului.

Cartea poate fi achiziționată la R&R Bookstores and Coffeehouses de pe Republicii.

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută