Voci feminine la superlativ domină scena Balkanik Festival #7

Cea de-a șaptea ediție a festivalului de world music Balkanik Festival va avea loc pe 8, 9 și 10 septembrie la Gara Regală Băneasa din București, cu intrare liberă.

În cele trei zile de festival vor avea loc concerte, un târg meșteșugăresc care reunește meșteri din toată România, proiecții de film, expoziții de fotografie, etc.

Anul acesta, scena este dominată de voci feminine extraordinare, printre care Yasmine Hamdan, Mónika Juhász Miczura, Dikanda, Surorile Osoianu, solistele de la Barcelona Gypsy BalKan Orchestra, Kolektif Istanbul.

Yasmine Hamdan (Liban) a făcut furori încă de la momentul lansării albumului său de debut Ya Nass (2013), atât în Europa, America, cât și nordul Africii și Orientul Mijlociu (unde s-a bucurat de statutul de icon underground încă din perioada trupei Soapkills, duetul pe care l-a fondat în Beirut și printre primele trupe de indie/electronic din Orientul Mijlociu). Yasmine a avut concerte importante pe patru continente, printre care o serie de reprezentații live cu ocazia lansării filmului lui Jim Jarmusch „Only Lovers Left Alive”, producție în care Yasmine apare cântând într-una din scenele memorabile ale filmului. Deși la nivel vocal se simt tradițiile muzicii arabe (pe care o abordează într-un mod neconvențional și original), structurile și aranjamentele pieselor se îndepărtează de codurile acesteia, artista împrumutând elemente din muzica electronică, pop și folk contemporană din Vest. Viziunea sa unică se manifestă în totalitate în cel de-al doilea album solo Al Jamilat / The Beautiful Ones, produs în colaborare cu producătorii britanici Luke Smith (Foals, Depeche Mode, Lily Allen) și Leo Abrahams (Brian Eno, Carl Barät) și înregistrat cu contribuții din partea artiștilor newyorkezi Shahzad Ismaily (Laurie Anderson, Lou Reed, John Zorn, Marc Ribot) și Steve Shelley de la Sonic Youth.

În premieră în România, Fanfare Ciocârlia își unește forțele cu chitaristul canadian Adrian Raso, în spectacolul de jazz manouche Devil’s Tale

Românii și canadianul s-au întâlnit pentru prima dată la studioul Metal Works din Toronto, în 2013, unde a urmat să producă un album nou într-o serie de înregistrări nocturne. Albumul a fost lansat în primăvara anului 2014 și a devenit un succes internațional de excepție. Background-ul lui Adrian Raso, în muzica Western și muzica balcanică a Fanfare Ciocârlia fuzionează într-un Rock’n’Roll energic, swing din anii 1930, în spiritul lui Django Reinhardt. O călătorie nebună din New Orleans, peste Oceanul Atlantic, neobosiți prin inima Balcanilor, prin străzile Detroitului și înapoi civilizatul Toronto. În tot acest timp, Fanfare Ciocârlia îl urmează pe chitaritul Adrian Raso cu ușurință stilistică. Îl asistă, sporesc presiunea, domolesc energia, preiau controlul, intensifică pletora sunetelor și elaborează diversiunile ironice. Chitara ține frâiele, pe când tuba și trompetele arătă drumul. Pactul muzical încheiat de Fanfare Ciocârlia atinge genialitatea.

Jawhar · Yallah Bye feat. Mitsoura (Tunisia si Ungaria)

Monika (Mónika Juhász Miczura) este considerată una dintre cele mai bune cântărețe rome din întreaga lume. A colaborat cu regizorul francez Tony Gatlif pentru productiile cinematografice Gadjo Dilo, Vengo, Je suis né d'une cigogne si Swing, a avut turnee mondiale alături de Gipsy Kings, Bratsch  au Fanfara Ciocârlia. După o pauză de 4 ani, Mitsoura a revenit pe piața muzicală cu un proiect nou, împreună cu artistul tunisian Jawhar, cunoscut pentru vocea inconfundabilă și pop-ul său oriental. O colaborare interculturală, născută într-o rezidență în Belgia și o uriașă curiozitate de a explora necunoscutul prin muzică, dar mai les o invitație de a te descoperi prin celălalt.

Dikanda (Polonia)

Dikanda este o trupă de world music de notorietate internațională, născută în orașul Szeczin, în Polonia. Dikanda promovează, prin muzica lor, autenticitatea stilului – în timp ce caută noi trenduri în piesele lor originale. Inspirația lor vine din sunetele tradiționale ale Orientului, din Balcani, prin Israel, Kurdistan, Belarus, spre India. Dikanda cântă din 1997 și a înregistrat până acum 7 albume. Au susținut sute de concerte, majoritatea în Germania, Austria și Elveția, dar și în Rusia, India și Statele Unite. În 2005, albumul lor Ushtijo a fost numit Discul Anului de către revista germană Folker. Concertele Dikanda reprezintă călătorii emoționante printre sunete etnice, întâlniri picante pline de carismă, energie și sentimente autentice.

Barcelona Gypsy BalKan Orchestra (Spania)

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra (BGKO) este o trupă născută în 2012, la Barcelona. Influențele muzicale sunt numeroase, de la Klezmer, Jazz Manouche, la muzică balcanică. Pentru BGKO, muzica balcanică reprezintă un set de tradiții muzicale și culturi multietnice care depășesc granițele geografice și pătrund în profunzime, către tradițiile istorice care și-au făcut casă în aceste ținuturi: evrei așkenazi și sefarzi, romi, otomani, arabi. O inspirație pentru muzica lor o reprezintă și sunetele Americii Latine, Spaniei și Orientului Mijlociu.

Surorile Osoianu (Republica Moldova)

Cvintetul Osoianu a fost fondat în anul 1980 în Chișinău de către bine cunoscutul etnomuzicolog Andrei Tamazlacaru, pe lângă Uniunea Muzicienilor, în cadrul formației “Tălăncuța”. Formația Zdob și Zdub a făcut cunoștință cu Surorile Osoianu în anul 2003. Împreună au înregistrat două piese: DJ Vasile și Miorița. Una dintre cele mai cunoscute piese ale lor, Trece-un nouraș pe sus,  a putut fi auzită pe genericul filmului Ana, mon amour, regia Călin Peter Netzer.

Kolektif Istanbul s-a format prin întâlnirea mai multor muzicieni din satele Turciei, care cântau la sărbători și nunți în provincie și a unor muzicieni din Istanbul, provenind din diferite stiluri moderne, cu background de improvizație. Gayda (cimpoi bulgăresc), clarinet, saxofon, acordeon, tuba, percuție, tobe – acestea sunt instrumentele care se unesc armonios într-o mare bogăție a sunetelor și combină dinamismul fanfarelor balcanice cu profunzimea bluesului Anatolian. Intensitatea și emoția Colectivului sunt amplificate de vocea artistei Asli Dogan, care poartă întreaga expresivitate și sensibilitate a cântecului tradițional turcesc.

La cea de-a șaptea ediție a Balkanik Festival vor mai concerta Superstar Orkestar, orchestră de suflători din Stockholm, cu un repertoriu de cântece de petrecere din Balcani. Trupa a avut peste 1000 de concerte și și-a făcut marele debut când filmul Pisică albă, pisică neagră, în regia lui Emir Kusturica, rula în cinematografele din Suedia. Inspirația orchestrei vine de la muzica fanfarelor din Serbia și Macedonia, țări unde membrii trupei călătoresc în turnee împreună cu muzicieni din Balcani, precum clarinetistul Ferus Mustafov.

Artiștii lituanieni din Vilnius Baltic Balkan se inspiră din punk-rock-ul iugoslav, din festivalurile de world music din Europa și din filmele cu spirit balcanic și baltic. În muzica lor, se întâlnesc sunete balcanice, baltice și klezmer, iar pe EP-ul lor Balkantinnitus se regăsesc colaborări cu Fanfara Transilvania din România și Dubioza Kolektiv din Bosnia.

Îmbinând emoția melodiilor balcanice și Klezmer cu puterea rockului și metalului, KermesZ à l'Est este o fanfare unică, cu un repertoriu incredibil, de o vivacitate contagioasă. Înarmată cu jachetele lor din piele și legendarul  spirit de petrecere, trupa formată din 8 belgieni și un francez transformă publicul într-o mare de dansatori. După opt ani și mai mult de 700 concerte în toată Europa, energia lor uimitoare este memorabilă iar spectacolele lor sunt de fiecare dată explozive și te poartă într-o călătorie dincolo de muzica însăși.

Informații complete despre trupe pe www.balkanikfestival.ro

Balkanik Festival este un eveniment organizat de Asociația Culturală Metropolis.

Partener principal, proiect cultural susținut de: Primăria Sectorului 1

Sprijinit de: Ministerul Culturii și identității naționale

Sponsor: Gambrinus

Parteneri instituționali: Ambasada Suediei, Institutul Polonez, Ambasada Spaniei