Hai la teatru! Interviu cu Florin Toma

Începând cu prima zi de toamnă, gălățenii sunt invitați din nou la teatru. Piesele care i-au făcut să râdă în hohote sau care le-au pus mintea la contribuție anul trecut, precum și multe altele noi, toate vor fi puse în scenă de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” pe tot parcursul stagiunii 2017 - 2018. Și pentru că ne place să vă ținem la curent în ceea ce privește evenimentele, zilele trecute am avut ocazia de a discuta cu principalul pion care a făcut posibile schimbările plăcute prin care a trecut teatrul în ultimul an, domnul Florin Toma. Absolvent al Facultatii de Arte „Dunarea de Jos”, vorbește cu mandrie despre realizările pe care le-a avut și despre planurile pentru stagiunea care urmează.

“E foarte plăcut sa vezi reacțiile de la finalul unui spectacol. 300 de oameni care se uită unii la alții având ceva câte să îi lege.”

 

1. Anul trecut ați pus în scenă o varietate de piese de teatru, schimbând direcția în care mergeau lucrurile pentru teatrul gălățean. La ce să ne așteptăm anul acesta? O continuitate a direcției pe care am propus-o anul trecut. Mai departe, îmi doresc ca teatrul să lucreze cu regizori care n-au mai călcat pe aici, regizori tineri, care sunt în deplinatatea potențialului lor artistic în momentul de față, care sunt axați pe calitatea produsului și mai puțin pe execuția lui. La fel, repertoriul Teatrului Dramatic se va diversifica. Îmi doresc să avem și spectacole de mișcare, musicaluri. Numai că musicalul se supune altor regulri, altor legi și acolo ai nevoie de un numar de actori care îți pot juca, dar care să aibă și voce. Iar lucrurile acestea trebuiesc stabilite în funcție de trupa pe care o avem, de geometria colectivului artistic. Îmi doresc ca Teatrul să răspundă unui gust cât mai variat de repertoriu cultural. Spectacole vii, spectacole incitante, spectacole care nu doar distrează publicul, ci îl și provoaca din punct de vedere emoțional, intelectual și din punct de vedere social deoarece experiența teatrala cuprinde toate aceste elemente: emoție, gând, conexiune socială . E foarte plăcut sa vezi reacțiile de la finalul unui spectacol. 300 de oameni care se uită unii la alții având ceva câte să îi lege. La teatru suntem obligați să existăm într-o realitate, umăr la umăr cu un străin, și în același timp să ne lege ceva. Îmi doresc ca oamenii care vin aici să nu plece indiferenți.

2. Puteți să ne împărtășiți câteva dintre titlurile care vor încânta audiența pe parcursul stagiunii 2017-2018? Teatrul urmează să reia niște spectacole pe care publicul și le dorește de foarte mult timp și totodată să revada niște actori cu care nu s-a mai întâlnit din motive care n-au ținut neapărat de teatru. Printre piesele pe care le vor revedea se numără: Până de automobil, Domnișoara Nastasia, Tache, Ianche și Cadăr, Pușlamaua de la etajul 13. Ce trebuie să rețină publicul spectator este că la finalul lunii octombrie teatrul își propune să aibă în repertoriul lui 20 de produse, 20 de spectacole numai pe secția dramă. La finalul anului preconizăm încă trei producții. În total 23 de produse, lucru pe
care teatrul nu l-a mai avut decât după anii ‘90. Avem comedii, avem drame, avem tragedii, avem Shakespeare, avem Cehov, avem titluri mari și vizam în același timp și zona teatrului contemporan care e o zonă teatrală foarte potrivită pentru momentul în care ne aflăm.


3. Despre festivalurile de teatru ce ne puteți spune? Vor mai urma ediții noi ale acelorași festivaluri cu care ne-am obișnuit? Ediția festivalului de comedie de anul acesta are un alt selecționer, Doina Pap, un critic de teatru reputat. Ne-ar interesa foarte mult să reconstruim relațiile cu teatrele din vest, care sunt  mai aproape de ceea ce înseamnă Ungaria și toată partea aceea. Ne dorim ca festivalul să devină unul internațional, dar nu anul acesta. L-am extins la modul în care vor avea loc spectacole în  sala studio, în sala mare și în sala Teatrului Muzical „Nae Leonard”. Zilnic vor fi doua spectacole, poate chiar 3. Vom avea comedie pentru toate gusturile: pentru cei tineri, dar și pentru adulți. Vom avea două ateliere, unul susținut de George Ivașcu, unul  de Prof. Univ. de la Iași, Octavian Jighirgiu. E un festival care își păstrează structura, dar în același timp propune și lucruri noi. În viitorul
apropiat vom anunța și selecția și programul. Cu ocazia asta, transmitem un mesaj, anume că cele două teatre existente în Galati se sprijină și se susțin reciproc în ceea ce privește proiectele importante pentru comunitatea gălățeană.


4. Anul care a trecut a adus Teatrului Dramatic o serie de actori talentați, cu o viziune proaspătă. Anul acesta vor mai exista astfel de surprize? Pe mine mă interesează ca toți actorii să ia contact cu scena și
cu publicul, ceea ce stagiunea trecută s-a întâmplat, deși nu a fost ușor. În continuare căutăm figuri noi, ne interesează sa împrospătam trupa și repertoriul ei. Anul trecut au venit 4 actori tineri și talentați, doi actori, doua actrițe. Anul acesta, în debutul acesta de stagiune, păstram aceeași linie, dar nu exclusiv. În continuare vrem sa pregătim trupa pentru regizori de prestigiu.

5. Având în vedere faptul că sunteți și actor, care este personajul care v-a suscitat interesul cel mai tare? Toate rolurile mi-au plăcut. Ultimul, pot să zic, cel din Metoda. Fernando din Metoda este un rol care m-a provocat. Mi-a plăcut textul foarte mult, până la urmă și produsul. E destul de straniu și neobișnuit pentru publicul gălățean care e obișnuit cu acele comedii spumoase. Spectacolul ăsta schimba oarecum reportul cu sala. Ai nevoie de anumite elemente coordonate ca să poți recepta spectacolul respectiv: atenție, răbdare și un anumit tip de implicare.


6. Ce alte planuri mai aveți pentru teatrul gălățean? Regizorii cu care lucrăm au un repertoriu interesant: un text contemporan la care lucrează Eugen Făt acum,  niște propuneri pe teatru clasic ale lui Cătălin Vasiliu. E un teatru care are norocul să aibă 2 regizori angajați. Ne străduim să menținem o balanță între teatrul contemporan și teatrul clasic.


8. La final, câteva gânduri pentru cititorii publicației „Zile și nopți”. Indiferent că e zi sau noapte, vă așteptam la teatru!