Pe aici nu se parchează

Unde să nu parcaţi

Un autovehicul poate fi ridicat, printre altele, din zona indicatorului „Oprire interzisă“, de pe trecerile la nivel cu calea ferată, de pe poduri, din curbe sau din alte locuri cu vizibilitate sub 50 m, de pe trecerile de pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea, din intersecţii sau în staţiile mijloacelor de transport public de persoane şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea, precum şi din dreptul altui vehicul oprit (dacă este afectată circulaţia).

De asemenea, vor fi ridicate toate maşinile care sunt pe trotuare, cu excepţia cazurilor în care Primăria a amenajat parcări. Ultima situaţie menţio­nată a fost introdusă de Guvern în decembrie 2016.

Alte cazuri în care pot fi ridicate maşini, fără ca enumerarea să aibă un caracter exhaustiv, vizează pistele pentru biciclişti, zona de acţiune a indicatorului „Staţionarea interzisă“ şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării, drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m, căile de acces care deservesc proprietăţi alăturate drumurilor publice, pante şi rampe şi locurile de parcare închiriate când acestea sunt ocupate fără drept de alte autotu­risme.

Autorităţile locale încep astăzi oficial activitatea de ridicare, transport şi depozitare a maşinilor parcate neregulamentar. Servicii Publice Iaşi (SPI) va scoate la stradă două autoplatforme, iar în zilele următoare numărul acestora va ajunge la patru.

 

Ieri, una dintre autoplatforme a fost testată în Zona Industrială, de unde a ridicat câteva maşini abandonate.

Autovehiculele ridicate de pe străzi vor fi depozitate la baza SPI din Tudor Neculai (zona CUG - Valea Adâncă), iar şoferii vor fi nevoiţi să achite o taxă de 430 lei (inclusiv TVA) pentru recuperarea autoturismelor. La această sumă se adaugă alţi 45 lei pe fiecare zi de întârziere, dacă şoferul se prezintă la depozit după 24 de ore.

Un alt tarif - de 290 lei -  a fost stabilit pentru situaţia în care şoferul ajunge la maşină în timp ce autovehiculul este ridicat pe autoplatformă. Dacă va achita această taxă, şoferul îşi va recupera pe loc maşina.

Cei care vor constata parcarea în zone interzise sunt poliţiştii locali şi rutieri. Fiecare operaţiune va fi filmată de agenţii constatatori, iar ridicarea autovehicului nu se va dispune dacă în maşină este vi­zibilă prezenţa unor persoane.