10 zile de teatru contemporan la Brașov

Ediția a XXVIII-a a Festivalului Internațional de Dramaturgie Contemporană, organizată de Teatrul “Sică Alexandrescu” Brașov, va avea loc anul acesta pe parcursul a 10 zile, în perioada 10 – 19 noiembrie 2017.

Biletele vor fi puse în vânzare începând cu 1 noiembrie online pe site-ul www.biletebrasov.ro și la casieria teatrului. 

Începând cu această ediție FDC devine internațional. Teatre de renume din Republica Moldova, Marea Britanie, Ungaria și Franța vor urca pe scenă. Anul acesta, competiția va fi apreciată valoric de un juriu format din trei membri, personalități marcante ale lumii teatrale: eseistul, teatrologul și critical literar, doamna Doina Modola, regizorul și scenaristul de teatru și film, Alexa Visarion și actorul Mircea Rusu.

Spectacolul „Karamazovii”, de Horia Lovinescu și Dan Micu, după romanul Frații Karamazov de F.M. Dostoievski, în regia Nonei Ciobanu, deschide Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană de la Brașov, vineri, pe 10 noiembrie, de la ora 19:00.

Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinu va aduce la Brașov spectacolul „În ochii tăi fermecători”, dramatizarea după opra lui Gib Mihăescu, în regia lui Alxandru Vasilachi.

În cea de-a treia zi de festival, pe 12 noiembrie, ora 19:00, brașovenii îl vor vedea pe Marian Râlea în piesa „Crăciun la Palat”, prezentată de Teatrul Grivița 53, București.

Apoi publicul este așteptat în Sala Mare a teatrului Sică Alexandrescu la spectacolul „Băiatul din Brooklyn”, al Teatrului Evreiesc de Stat, București.

Atelier Theater Studio, Edenbridge, Marea Britanie, prezintă spectacolul după piesa „Și cu violoncelul ce facem?”, de Matei Vișniec – o comedie suprarealistă, neagră și amuzantă.

Piesa „ Debrecen Az Ajto“, prezentată de Teatrul Csokonai Szinhaz, Ungaria pe 15 noiembrie este a șasea din competiția Festivalului Internațional de Dramaturgie Contemporană. Piesa se va juca în limba maghiară, cu supratitrare.

În competiție a intrat și comedia bulevardieră „Prins în plasă”, a Teatrului „Sică Alexandrescu” Brașov, iar Teatrul Odeon București revine pe scena noastră cu piesa „Trei generații”, o poveste despre iubiri ratate, false pudori, false griji părinteşti, false iubiri, chiar.

Spectacolul „Tableau d’une execution”, de Howard Barker este prezentat de una dintre cele mai importante trupe de teatru din Europa, Celestins Theatre de Lyon, sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 19.00.

Piesa „Domnul Ibrahim și florile din Coran”, a Teatrului Metropolis, București, care a câștigat ediția de anul trecut a Festivalului de Dramaturgie Contemporană va închide cea de-a XXVIII-a ediție, duminică, pe 19 noiembrie.

„La această ediție, ne axăm pe dezvoltarea multiculturală a teatrului brașovean și sperăm la deschiderea pe care ne-o oferă cunoșterea stilurilor de joc și a expresiilor scenice moderne care se dezvoltă acum în spațiul comunitar european. Ținta acestei ediții a festivalului este o unitate în diversitate cultural-teatrală, pentru beneficial comunității brașovene și dedicate publicului său fidel.” - Dan Cogălniceanu, managerul Teatrului „Sică Alexandrescu“