Valea Viilor – situl UNESCO pentru cunoscători

Toată lumea a auzit de Viscri, Biertan, Sighișoara sau Saschiz. Dar câti dintre voi ați auzit de Valea Viilor?

Cenușăreasa siturilor UNESCO din Colinele Transilvaniei, mai puțin faimoasă, dar frumoasă în egală măsură, biserica fortificată din comuna Valea Viilor e un diamant neșlefuit, ce abia așteaptă să fie descoperită în toată splendoarea sa.

Ajungeți ușor la Valea Viilor, căci este situată pe drumul ce leagă Sighișoara de Sibiu, la 14 km de Mediaş, iar indicatoarele sunt vizibile. Numele i se trage în mod evident, de la multitudinea de vii din regiune, lucru, de altfel obișnuit pentru toată zona Târnavelor.

Prin sat curge lin un fir de apă cu povești frumoase, pe care le poți afla de la mulți dintre bătrânii comunei cu sub 2000 de suflete. Azi îl știe lumea de Vorumloc (în română), Wormloch în săsește (de altfel, similar cu toponimul pentru localitate: Wurmloch), repectiv Baromlaka (”Târgul Vitelor”) în maghiară, pârăul leagă în 6 km cele două sate ale comunei: Motiș și Valea Viilor.

De cum pui piciorul în sat, profilul bisericii fortificată de secol XIV te întâmpină tăcut, modestă, fără să dea în vileag comoara pe care o ascunde și pentru care a fost inclusă, încă din 1999, în patrimoniul UNESCO. Construită, ca multe alte biserici evanghelice din Transilvania, pe ruinele unei basilici romanice, biserica din Valea Viilor a purtat inițial cu hramul Sfântului Petru. Trecută prin atacuri, asedii și cutremure, și-a mai pierdut din podoabe, precum capela dedicată Sf. Cyriacus (Chiriac sau Țiriac), atestată în anul 1446, dar și-a păstrat altarul sculptat de un meșter sighișorean, cristelnița, tabernacolul, amvonul sau hersa, toate datând din secolele XVI-XVII.

f64.ro

Un alt lucru interesant, legat de Valea Viilor, este prezența sa indirectă în romanul Hertei Müller, Atemschaukel (premiat cu Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2009) – Personajul Sarah Kaunz era săsoaică din Wurmloch (Valea Viilor) și a fost deportată în Uniunea Sovietică împreună cu "cealaltă Sarah" - Sarah Wandschneider, din Kastenholz (Cașolț).

Dacă ți-e teamă că nu ai ce face în Valea Viilor, ei bine, află că poți vizita un circuit local ecomuzeu, parte a Ecomuzeului regional Sibiu. Centrul de informare din localitate îți oferă informații despre cele mai frumoase locuri de înnoptat, de luat masa, de plimbare și de popas. Iar dacă ai drum la sfârșitul săptămânii în zonă, află că aici se ține an de an, un frumos festival de muzică și tradiții, dedicat unui alt fiu al satului, cu care comunitatea se mândrește nespus: compozitorul Marțian Negrea.

Născut la sfârsit de secol XIX, la Valea Viilor, Marțian Negrea a studiat la Sibiu și Viena și a avut un repertoriu compozițional variat, de la muzică de cameră, la piese pentru pian, muzică vocal-simfonică și chiar muzică de film.

În fiecare început de noiembrie, comunitatea din Valea Viilor onorează amintirea lui Marțian Negrea cu un program de concerte de muzică clasică, expoziții de pictură, sculptură, grafică și icoane pe sticlă, șezători, simpozioane și bineînțeles cântece și jocuri populare.

 

carturesti.ro