Evenimente culturale

13 Noiembrie/ Teatrul Național Vasile Alecsandri

„Interviul” - „Această piesă are mai multe subdenumiri, poate de aceea are şi mai multe substraturi. Alexandr Mardan a numit-o iniţial De-a pisica şi şoarecii sau Răpitoarele, felinele răpitoare. Eu am numit-o, mai paşnic, Interviul, aceasta nu pare să-i ştirbească din dramatism şi acuitate. Practic, pe tot parcursul spectacolului se petrece un interviu continuu, imuabil,care are un caracter flotant. Se schimbă personajele cu rolurile, cu unghiurile de vedere. E de fapt un interogatoriu, un rechizitoriu care ni se întâmplă la un anumit moment al vieţii noastre: suntem puşi în faţa unor întrebări fundamentale: ce e dragostea, ce e fidelitatea, ce e credinţa, ce este iubirea de aproape şi mai ales ce înseamnă Iertarea. Căci mierea Iertării este un mare har şi ne dă puteri de a ne trăi viaţa mai departe, păstrând verticalitatea şi demnitatea umană.” (Emil Gaju) Se joacă în Sala Studio Teofil Vilcu de la ora 18:00. Preț bilet: 32 de lei.

9 și 10 Noiembrie/ Teatrul Național Vasile Alecsandri

„Moartea unui artist” se joacă în Sala Studio teofil Vîlcu de la ora 18:00. Regia: Irina Popescu Boieru. Scenografia: Rodica Arghir. Distribuția: Emil Coșeru, Mihaela Arsenescu Werner, Doina Deleanu, Andrei Grigore Sava, Radu Ghilaș, Brândușa Aciobăniței, Ada Lupu, Radu Homiceanu, Daniel Busuioc. Preț bilet: 22 lei.

11 și 12 Noiembrie/ Teatrul Național Vasile Alecsandri

„ Chirița în Provinție” - Chiriţa este căsătorită cu Bârzoi, un răzeş mai înstărit. De aceea vrea să parvină, să adune o avere importantă şi să între în rândul boierilor. Ea îl îndeamnă pe Bârzoi să obţină funcţia de ispravnic, ca prin abuzuri să se îmbogăţească. În casă ei locuieşte Luluța, o nepoată orfană, dar care moşteneşte o avere importantă. De aceea Chiriţa vrea să-l căsătorească pe Gulița, băiatul ei cam lipsit de minte şi de educaţie, cu Luluța. Luluța îl iubeşte pe Leonaș. Acesta se deghizează în  brișcar (vizitiu) şi se preface că are o pricină cu Bârzoi, ca s-o poată vedea pe Luluța şi să între în casă. El află de felul, în care trebuie să cumpere un curcan şi să-l dea ca plocon, fiindcă la ispravnic nu se intră cu mâna goală. Regia și scenografia: Ion Sapdaru. Piesa se joacă în Sala Mare a Teatrului Național.

14 Noiembrie/ Teatrul Național Vasile Alecsandri

„Freelancer story” - „Piesa este rezultatul unor reflecţii  de mai mult timp, dar mai ales în urma tragicului  sfârşit al unui tânăr actor, întâmplat acum mai bine de-un an. Îi admir nespus pe aceşti tineri actori în blugi găuriţi, cu căşti în urechi şi rucsacuri în spate. Apropo de rucsacuri. Mă întreb mereu ce ţin ei în aceste minuscule rucsacuri. Un sandviş, un pachet de ţigări, un notebook? Sau o piesa cu un rol  pe care visează să-l joace într-un teatru? Fiecare din ei e unic, misterios, trist.” - Ion Sapdaru. Piesa se joacă în Sala Studio Teofil Vîlcu. Preț bilet: 22 de lei.

14 Noiembrie/ Teatrul Național „Radu Stanca” la Iași

Familii - spectacol în turneu (turneul național „Manifest pentru dialog”), Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu. Spectacolul măsoară noțiunea  de familie prin diverse  probleme care, deși par  comune, au conotații  existențiale pentru om și  societate. Doi frați vitregi  sunt nevoiți să conviețuiască  împotriva voinței lor, o  tânără mamă se confruntă cu  alcoolismul soțului ei, un  frate și-o soră se  reîntâlnesc cu ocazia  decesului mamei lor, un cuplu  tânăr trece prin momente de criză. Se joacă în Sala Teatru la Cub de la teatrul Național Vasile Alecsandri de la ora 20:00.

9 Noiembrie/ Ateneul din Iași

Mircea Baniciu continuă să-i încânte pe iubitorii folk-rock-ului românesc prin unicitatea timbrului vocal, dar şi prin frumuseţea compoziţiilor sale. Mircea Baniciu aduce la Ateneul din Iași savoarea „tristeților provinciale” și îți oferă în dar cea mai frumoasă „eșarfă muzicală”. Mircea Baniciu s-a remarcat în muzica românească la începutul anilor ’70, când a devenit solist vocal al formației rock Phoenix. După plecarea colegilor săi din țară în 1977, începe o carieră solo, timp în care scoate pe piață un EP și 4 albume. În 1992 a fondat trupa Pasărea Colibri, alături de Florian Pittiș, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, cu care a cântat zece ani, răstimp în care au apărut pe piață 5 albume și un DVD. În 2002 revine în trupa Phoenix cu ocazia concertului aniversar Phoenix 40 de ani, dar în toamna anului 2007 părăsește din nou Phoenix pentru a-și continua cariera solo. Pasarea Rock, un proiect pornit in 2014 de catre Mircea Baniciu, Josef Kappl si Ovidiu Lipan Tandarica, avea să continue ceea ce au început împreună cu formația care i-a consacrat, Phoenix. Îl poți vedea de la ora 19:00. Preț bilet 30 lei.

16 Noiembrie/ Ateneul din Iași

„Atenție, aterizăm!”, o adaptare a uneia dintre cele mai produse comedii franțuzești de situație din lume, „Boeing Boeing” de Marc Camoletti, aduce în atenția spectatorilor câteva situații pline de umor prin care trec cele șase personaje savuroase. Acțiunea este situată în zilele noastre, în Paris, întregile evenimente desfășurându-se în imobilul personajului Bernard. Acesta este un arhitect de succes care duce o viață „împărătească”, fiind logodit în același timp cu trei stewardese superbe care lucrează pe linii aeriene diferite, fără ca vreuna dintre ele să aibă habar despre celelalte. Șirul întâmplărilor neprevăzute și comice începe în momentul în care viața perfectă a lui Bernard este tulburată de apariția un vechi prieten de-al său, Robert, care va rămâne un timp în casa care ascunde atâtea secrete.